Ciasta i ciastka z kremem

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :)

PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne dla Ciebie :) To profile podokienne stosowane w nowoczesnym budownictwie, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Rozłożyć je 2 blaszkach o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić.

Składniki na masę sezamową:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta.  

Składniki na masę kokosową:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową.

Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.

Składniki na masę chałwową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 g miękkiego masła

 

Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 02 kwietnia 2017

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam!

PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl Można się zakochać :)

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

 

Całe jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, cały czas ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

 

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 320 g czekolady deserowej lub mlecznej

 

Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia masę ubić na gładko.

 

Śliwki w alkoholu:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 ml rumu lub wódki

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować.

Do syropu cukrowego dodać pokrojone na ćwiartki śliwki, gotować przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do schłodzonych śliwek w syropie wlać alkohol, odłożyć na około 24 godziny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

piątek, 31 marca 2017

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam!

PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa z serka ricotta:

  • 800 g sera ricotta
  • 275 g cukru
  • miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek
  • 2 łyżki solonych pistacji

 

+

  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy jajecznej.

Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa - Bakalie zalać alkoholem, odłożyć.

Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez około 10 minut a następnie odłożyć na pół godziny.

Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać.

Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany, wyłożyć na masę serową, udekorować według uznania. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


niedziela, 26 marca 2017

Marlenka to ciasto o wyjątkowym, karmelowym smaku, wcale nie za słodkie, z dnia na dzień smaczniejsze :) To przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta, przełożonych kajmakowym kremem. Bardzo popularne, obecne w wielu kawiarniach, teraz także w domowej cukierni Ewy :) Polecam!

PS rowadzisz własną firmę? Potrzebne Ci gadżety reklamowe? Tak? Śwetnie trafiłeś - zajrzyj koniecznie na stronę  promotiontops.pl - pełen pakiet reklamowych gadżetów, duży wybór, każdy znajdzie coś dla siebie :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 jajka
  • 600 g mąki pszennej

 

Masło, cukier puder i miód rozpuścić w rondelku, zagotować, dodać 1 łyżkę sody, rozpuszczoną w łyżeczce octu, mieszać intensywnie, aż zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około 2 dni w wilgotnym miejscu, by nieco zmiękły.

 

Masa kajmakowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

 

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zdjąć z ognia, na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu.

Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków.

Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 ml śmietany 30%

 

Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;)

Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie masę wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Smacznego :)

 


czwartek, 23 marca 2017

Pyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie, tak cytrusowo ;)

PS Jeśli szukacie składników do tego ciasta lub innych wypieków w promocyjnych cenach zajrzyjcie tutaj po gazetkę promocyjną z biedronki. Warto zajrzeć, bo po co przepłacać? ;) Zawsze lepiej kupić w promocyjnej cenie, oszczędzając przy tym i czas i pieniądze.

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Kisiel cytrynowy:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

+

  • 1 paczka herbatników

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje.

Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.



Pianka cytrynowa:

  • 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego :)

 


sobota, 14 stycznia 2017

Pyszny deser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z udziałem kremu śmietankowego i czekoladowego. Polecam!

PS Jeśli akurat jesteście na etapie planowania wakacji, polecam http://www.burco.pl/ - domy i apartamenty nad polskim morzem :)

 

 

 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.

Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem śmietanowym.

 

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietany 30%
  • cukier puder
  • kakao

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Masę śmietanową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

 


Tagi: kakao
00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (23) »
środa, 21 grudnia 2016

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao

 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 g masła

 

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić.

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem. 

Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników.

Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski.

Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce. 

Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)

 


Tagi: alkohol kakao
07:05, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (17) »
niedziela, 27 listopada 2016

Efektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki smakowe, jeszcze nie raz u nas zagości. Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://www.ardeko.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także i dla mnie ;) Ciekawe inspiracje, luksusowe produkty. Ja kocham klasyczne wnętrza, przełamane stylem skandynawskim, a ostatnio zwariowałam na punkcie betonowych ścian :P Niedługo będę miała duże pole do popisu w tej kwestii, szczerze mówiąc, już nie mogę się doczekać ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła

 

Masa:

  • 1 l kompotu agrestowego (z owocami)
  • 3 budynie waniliowe

 

Beza migdałowa:

  • 6 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g płatków migdałowych

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.

Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: agrest budyń
06:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (18) »
czwartek, 24 listopada 2016

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam!

PS Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

 

Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 

Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce.

 

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

+

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • herbatniki (około 20 sztuk)

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki.

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria