Granola, muesli

sobota, 19 grudnia 2015

Dzisiaj coś innego ;) Pomysł na świąteczne (i nie tylko) śniadanie. Pyszna, bardzo aromatyczna granola z dodatkiem korzennych przypraw, kawy, czekolady i orzechów włoskich. Najlepsza z jogurtem ;) Fajna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - wystarczy spakować ją do lunchboxa, razem z jogurtem, by cieszyć się smakiem świąt już teraz :) Ja tak właśnie robię, szczególnie odkąd dotarła do mnie przesyłka od http://babyandtravel.pl/, pachnie w całym biurze ;) Już musiałam dzielić się drugim śniadaniem z koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! 


 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 75 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia.

Czekoladę i orzechy posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną kawę i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę owsianą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić. Smacznego :)

 


środa, 13 maja 2015

Dawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki melasy
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

 

Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną mieszankę. 

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego :)

niedziela, 11 stycznia 2015

Śniadanie z udziałem granoli zawsze smakuje wyjątkowo. Jest zdrowo, smacznie i szybko. Dodatek puree z dyni świetnie zastępuje i sok jabłkowy i olej. Ja jestem bardzo na tak, a Wy? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g miodu
  • 100 g pestek z dyni
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszać. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego :) 

środa, 18 czerwca 2014

Idealne śniadanie? Jogurt naturalny i domowa granola! Mmm... Jestem w niebie :) A jeśli dodać, że smakuje i pachnie cynamonowo to już w ogóle przepadam... Taka granola jest znacznie zdrowsza od tej ze sklepu, a ponadto samemu można dobrać składniki według własnych upodobań. Uwielbiam ją, kto się skusi? :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki drobno pokrojonych rodzynek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju

 

W misce wymieszać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy, rodzynki, cukier i cynamon. 

W osobnym naczyniu połączyć miód i olej. 

Płynną mieszankę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Piec jeszcze 15-20 minut, mieszając granolę co jakiś czas. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :)

 


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Moje drugie podejście do domowej granoli, ponownie udane w 100% :) Ma w sobie mnóstwo zdrowych pyszności, idealna na śniadanie, bardzo pożywna. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała czegoś "niezdrowego" No bo jak to? Czekoladowa granola bez grama czekolady? To się nie godzi :D Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 70 g sezamu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 40 g brązowego cukru
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

 Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać miód i jabłko starte na tarce o grubych oczkach, dokładnie połączyć. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i jeszcze raz wymieszać. 

Wyłożyć na blachę, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać. Gotową granolę wystudzić. Można przechowywać w szczelnych pojemnikach przez kilka tygodni. Smacznego!

środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria