Torty

środa, 24 maja 2017

Tort, który miałam okazję przygotować na specjalne zamówienie :) Inspiracją był dla mnie tort z Moich wypieków. Delikatny, lekki, podzielny. Śmietankowy, biały, z dodatkiem brzoskwiń i smacznej masy twarożkowej. Nie jest trudny do zrobienia, trochę czasochłonny, czyli tak jak w przypadku większości tortów ;) Delikatnie, skromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam.

PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 blat biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach  35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu.

 

Masa twarożkowa z brzoskwiniami:

  • 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę

 

W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. 

W drugim naczyniu umieścić  kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

 

Masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno.

 

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


20:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (12) »
środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


niedziela, 26 czerwca 2016

Bardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że i biszkopt i masa też są czekoladowe :D Bardzo polecam, zróbcie dla dzieci (albo dla siebie) na jakąś wakacyjną imprezkę, sukces gwarantowany ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa czekoladowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki słodkiego kakao
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko niespodzianka
  • 1 czekolada 
  • 1 opakowanie cukierków czekoladowych z nadzieniem
  • 1 batonik z kremem orzechowym

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka. 

Ciasto wyjąć z lodówki, wierzch udekorować przestudzoną polewą czekoladową. 

Na nie zastygłej czekoladzie dowolnie rozłożyć czekoladki, cukierki i jajko ;) Czekoladkami udekorować boki ciasta. Smacznego :)

 

11:46, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (20) »
czwartek, 05 maja 2016

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać.

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Krem z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%

+

  • 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

00:18, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (16) »
środa, 20 kwietnia 2016

Bajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g malin

 

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego :)

 

Inspiracja

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (30) »
czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 125 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (33) »
piątek, 20 listopada 2015

Tort, który przygotowałam na urodziny Taty. O główny prezent nie musiałam się martwić, bo na http://salewa.sklep-luz.pl/ już dawno upatrzyłam świetną kurtkę, idealną do maszerowania po górach. Tort był tylko dodatkiem, pysznym, ale i tak kurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąki przesiać i dokładnie połączyć z masą jajeczną.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa truflowa:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g masła 
  • 250 g malin

+

  • migdały w płatkach
  • biała czekolada
  • kokosowe pralinki

 

Masę truflową przygotować dzień wcześniej - Czekoladę posiekać, masło pokroić na małe kawałki, odłożyć.

Śmietanę zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i masło, wymieszać, aż się rozpuszczą, do gładkości. Wystudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia, schłodzoną masę truflową ubić na gęsto. 

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 masy truflowej, na niej rozłożyć połowę malin. Przykryć drugim krążkiem, rozłożyć połowę z pozostałej masy i resztę malin, lekko dociskając owoce. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Udekorować płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, ułożyć kokosowe pralinki. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

00:23, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (20) »
piątek, 30 października 2015

Pyszny, delikatny tort z obłędną masą kokosową i malinami. Prosty i w miarę szybki do zrobienia, a efekt końcowy, zarówno wizualny jak i smakowy, zachwyci niejednego. Maliny można zastąpić innymi owocami, doskonale nadadzą się truskawki czy jagody. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

 Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g mąki ziemniaczanej

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. 

Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Masa kokosowa:

  • 750 ml śmietany 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
  • 3 szklanki malin

 

Śmietaną ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan - fix. Dodać mascarpone, zmiksować. Wsypać 175 g wiórków kokosowych, delikatnie połączyć.

Pierwszy krążek biszkoptowy ułożyć na paterze, delikatnie nasączyć mocną herbatą i wyłożyć 1/3 kremu kokosowego, na krem powykładać połowę malin, lekko dociskając, przykryć drugim blatem, rozsmarować drugą część kremu i wyłożyć resztę owoców. Przykryć ostatnim biszkoptem, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

01:00, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Polecam, bardzo! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 85 g kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 210 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą i solą, odłożyć.

  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać majonez i jogurt, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Do masy stopniowo dodawać sypkie składniki, na zmianę z wodą, miksować za każdym razem, tylko do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

 

Masa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/4 pokruszonej soli morskiej

+

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • pokruszona sól morska

 

Wodę zagotować z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. 

Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.

Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :)

* Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia i udekorować tort

 


21:22, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »
czwartek, 06 sierpnia 2015

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony na zamówienie, dlatego też nie mam zdjęć w przekroju, ach marzą mi się wreszcie wakacje, pojechałabym nad Bałtyk, na http://www.burco.pl/, wynajęłabym jakiś domek, nad samym morzem, szum fal kołysał by mnie do snu, piękne plany, szkoda tylko, że urlop dopiero za jakiś miesiąc ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. 

Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Mus czekoladowy:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 750 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru

  • mocna herbata z cytryną
  • 800 g malin
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • pokruszone ciastka z czekoladą

 

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej.

Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. 

Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej, dokładnie łączyć. 

Biszkoptowe blaty delikatnie skropić herbatą.

Pierwszy krążek ułożyć na paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. 

Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria