Torty

środa, 13 września 2017

Najłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam!

PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa truskawkowa:

  • 700 g truskawek
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu poryć wierzch i boki tortu. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

22:08, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (11) »
środa, 06 września 2017

Tort przygotowany na urodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam!

PS drexpol.com.pl - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę)

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Krem cytrynowy:

  • 750 ml mleka
  • 250 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 4 cytryn
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g masła

+

  • 400 g malin

 

W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić.

Masło ubić na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.

Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała.

Blaty biszkoptowe nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

12:06, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (9) »
czwartek, 24 sierpnia 2017

Tort, który pokochacie :) Delikatny krem tiramisu i jagody, czyli połączenie doskonałe ;) My bardzo lubimy takie smaki, oj bardzo o czym nie raz mogliście się przekonać ;) Przygotowany na urodziny męża, stąd ta specyficzna dekoracja ;) Polecam smakoszom kawy, tiramisu i jagód ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach  22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

 

Nasączenie:

  • 100 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 100 ml mocnej kawy

 

Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć.

 

Krem tiramisu:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 350 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

+

  • 50 g białej czekolady
  • 400 g borówek
  • 300 g podłużnych biszkoptów

 

Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić.

Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu.

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu, na nim ułożyć borówki. Owoce przykryć ostatnim blatem, nasączyć go resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe borówki. Boki udekorować podłużnymi biszkoptami, przewiązać je wstążeczką. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) 

środa, 24 maja 2017

Tort, który miałam okazję przygotować na specjalne zamówienie :) Inspiracją był dla mnie tort z Moich wypieków. Delikatny, lekki, podzielny. Śmietankowy, biały, z dodatkiem brzoskwiń i smacznej masy twarożkowej. Nie jest trudny do zrobienia, trochę czasochłonny, czyli tak jak w przypadku większości tortów ;) Delikatnie, skromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam.

PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 blat biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach  35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu.

 

Masa twarożkowa z brzoskwiniami:

  • 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę

 

W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. 

W drugim naczyniu umieścić  kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

 

Masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno.

 

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


20:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (12) »
środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


niedziela, 26 czerwca 2016

Bardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że i biszkopt i masa też są czekoladowe :D Bardzo polecam, zróbcie dla dzieci (albo dla siebie) na jakąś wakacyjną imprezkę, sukces gwarantowany ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa czekoladowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki słodkiego kakao
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko niespodzianka
  • 1 czekolada 
  • 1 opakowanie cukierków czekoladowych z nadzieniem
  • 1 batonik z kremem orzechowym

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka. 

Ciasto wyjąć z lodówki, wierzch udekorować przestudzoną polewą czekoladową. 

Na nie zastygłej czekoladzie dowolnie rozłożyć czekoladki, cukierki i jajko ;) Czekoladkami udekorować boki ciasta. Smacznego :)

 

11:46, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (20) »
czwartek, 05 maja 2016

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać.

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Krem z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%

+

  • 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

00:18, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (16) »
środa, 20 kwietnia 2016

Bajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g malin

 

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego :)

 

Inspiracja

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (30) »
czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 125 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (33) »
piątek, 20 listopada 2015

Tort, który przygotowałam na urodziny Taty. O główny prezent nie musiałam się martwić, bo na http://salewa.sklep-luz.pl/ już dawno upatrzyłam świetną kurtkę, idealną do maszerowania po górach. Tort był tylko dodatkiem, pysznym, ale i tak kurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąki przesiać i dokładnie połączyć z masą jajeczną.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa truflowa:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g masła 
  • 250 g malin

+

  • migdały w płatkach
  • biała czekolada
  • kokosowe pralinki

 

Masę truflową przygotować dzień wcześniej - Czekoladę posiekać, masło pokroić na małe kawałki, odłożyć.

Śmietanę zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i masło, wymieszać, aż się rozpuszczą, do gładkości. Wystudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia, schłodzoną masę truflową ubić na gęsto. 

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 masy truflowej, na niej rozłożyć połowę malin. Przykryć drugim krążkiem, rozłożyć połowę z pozostałej masy i resztę malin, lekko dociskając owoce. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Udekorować płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, ułożyć kokosowe pralinki. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

00:23, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria