Inne

niedziela, 04 marca 2018

Bardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie.

Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego :)

 


12:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 09 maja 2016

Sałatka owocowa o zaskakującym smaku. Jest i ostra i słodka, taki miks ;) Rukola, ser feta i papryczka chilli, kontra banany, truskawki, jabłko i miód... Moim kubkom smakowym ta kompozycja bardzo spasowała. Przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne sałatki owocowe, podana z dressingiem na bazie miodu i oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dodaję go do każdej sałatki, jest zdrowy i świetnie podkreśla smak owoców i warzyw. Polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 175 g truskawek
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/4 opakowania sera feta
  • płatki migdałowe

 

Dressing:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • czarny pieprz
  • przyprawa chilli

 

Rukolę i owoce umyć, odłożyć.

Do niewielkiej miseczki przełożyć miód, dodać olej, sok z cytryny i cukier puder, wymieszać. Dodać pieprz i przyprawę chilli, dokładnie połączyć, odstawić.

Ser feta pokroić w niedużą kostkę, odłożyć.

Truskawki pokroić w cząstki, jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki.

Rukolę przełożyć na półmisek, poukładać owoce, ser feta i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Powiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję go w swojej kuchni nawet, a może przede wszystkim w takich niecodziennych kompozycjach smakowych. Polecam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 250 g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • garść migdałów

 

Sos balsamiczno-czekoladowy 

  • 200 g malin 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

+

  • kilka małych bułeczek
  • olej rzepakowy

 

Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć.

Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :)


Bawię się z:

18:54, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (26) »
piątek, 18 grudnia 2015

Ostatnio miałam przyjemność brać udział w szkoleniu na temat rozwoju i wpływu poszerzania kwalifikacji personalnych, organizowanym przez http://www.szkolenia-semper.pl/szkolenia-unijne W przerwie, zgadałyśmy się z innymi dziewczynami, na temat ciast i ciasteczek ;) Opowiadałam o blogu, wtedy jedna z koleżanek przypomniała sobie, że niedawno robiła krem kinder bueno. Czym prędzej zapisałam przepis i mam :D Madzia, dzięki! I tym sposobem mam i dla Was krem, który będziecie wyjadać prosto ze słoiczka, gwarantuję ;) Smakuje dokładnie tak, jak popularne wafelki. Świetny także do naleśników, placków czy przełożenia ciast, o czym przekonacie się niedługo. Jeszcze przed świętami, obiecuję! Polecam, bardzo :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu

 

Orzechy rozdrobnić na malutkie kawałki, podprażyć je na suchej patelni.

Masło i cukier rozpuścić w rondelku, przestudzić.

Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Smacznego :)

00:26, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (15) »
piątek, 11 grudnia 2015

Ostatni moment na przygotowanie cytrusowych ekstraktów, by Wasze świąteczne wypieki pięknie pachniały. Już kiedyś miałam zrobiony ekstrakt pomarańczowy, ale tak go schowałam, że długo nie mogłam go znaleźć, gdy wreszcie mi się udało, nie nadawał się już do użycia ;) Czasem przydałby mi się jakiś system identyfikacji przedmiotów, ciągle coś gdzieś chowam albo gubię :D https://www.autoid.pl/ - ratunku! :D Ten ekstrakt już mam pod ręką, cały czas ;) Niewiele przy nim pracy, a zapach zamknięty w buteleczkach będzie aromatyzował Wasze ciasta i ciasteczka.Tylko w Was nadzieja ;) Cytrusowy ekstrakt jest idealnym dopełnieniem ekstraktu waniliowego. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 1 ekstrakt:

  • skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody

 

Pomarańczę (cytrynę) wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą skórkę (albedo), która jest gorzka. Bardzo drobno pokroić. Wrzucić do buteleczki, zalać wódką, wymieszaną z wodą. Wstrząsnąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Ekstrakt jest gotowy do użycia już po tygodniu. Zdatny do "spożycia" jest przez rok :)

00:28, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (15) »
środa, 09 grudnia 2015

Ekstrakt waniliowy, często niezbędny w wypiekach, teraz do zrobienia w domu :) Nieprzeciętny, najwyższej jakości aromat, wychodzi taniej niż kupno gotowego w sklepie. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 duże strąki wanilii
  • 250 ml wódki
  • szklana butelka

 

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż, na pół i umieścić w butelce. Zalać wódką, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, wstrząsając co jakiś czas.

Już po tygodniu aromat nabierze ciemniejszej barwy, gotowy do użycia jest po około 2-3 tygodniach. Można przechowywać przez lata. 

00:20, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (23) »
wtorek, 08 grudnia 2015

Od paru ładnych lat, sama przygotowuje masę makową, bardziej mi smakuje, nie jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g suchego, zmielonego maku
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. 

Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego :)

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (22) »
środa, 11 listopada 2015

Puree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie pieczenia dyni miałam czas, by zapoznać się z ofertą http://www.centrumtlumaczen.pl/, w najbliższym czasie będę musiała przetłumaczyć kilka ważnych dokumentów, a tutaj mogę to zrobić mailowo, wygodnie i szybko, ja zlecam zadanie, mogąc w tym czasie zająć się dynią ;) Pamiętajcie, że zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 nieduża dynia

 

Dynię umyć, środek wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć je na lasze, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do miękkości. 

Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree.

Przechowywać w lodówce do 5 dni lub mrozić. 

 


Tagi: dynia
10:23, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (13) »
czwartek, 04 czerwca 2015

Niebanalne zestawienie smaków, które zaskakuje, ale sprawdza się wyśmienicie. Truskawki, mango i borówki, do tego roszponka i ser feta, a wszystko połączone z cytrusowym dressingiem. Świetna to mięs z grilla, dobrze komponuje się także z tostami czy croissantami. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na sałatkę:

  • 200 g roszponki
  • 150 g truskawek
  • 100 g borówek 
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 200 g sera typu śródziemnomorskiego 

 

Dressing cytrusowy:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta słodkiej papryki

 

Roszponkę przebrać i umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ósemki. Mango obrać i pokroić w niewielką kostkę.

Ser lekko przepłukać.

Do miski przełożyć truskawki, mango i borówki, dodać ser feta, wymieszać. 

Sok z cytryny połączyć z miodem, oliwą z oliwek i szczyptą słodkiej papryki.

Owoce i ser delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem. Smacznego :)

 

czwartek, 11 grudnia 2014

Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie, by w okresie świątecznym jej u mnie zabrakło. Niezwykle aromatyczna, nadaje smaku każdemu ciastu :) Robi się ją błyskawicznie i jest nieskomplikowana. Serdecznie polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 40 g mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 5-8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 5-6 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż utrzeć w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na proszek. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczka i zakręcić. 

Tagi: cynamon imbir
00:09, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (31) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria