Biszkopty, ciastka biszkoptowe

wtorek, 06 czerwca 2017

Biszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;)

PS Interesuje Cię skup książek? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy książek - musicie zapoznać się z ich ofertą ;)

 

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąki przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, od razu zdjąć omleciki z blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć  do wystudzenia.

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce, truskawki lub borówki
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 20 maja 2017

Prosta, ale jaka pyszna! Smak, który pamiętam z dzieciństwa ;) Efektownie wygląda, ciasto jest lekkie, puszyste i szybko znika ze stołu. Niby zwyczajne, ale ma w sobie coś wspaniałego. Bardzo lubimy! A ja chyba zaczynam "lubić się" z roladami ;) Polecam!

PS sklep.kaja.com.pl - internetowy sklep z elementami oświetlenia. Duży wybór, dobre ceny, ciekawe formy. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Masa śmietanowa: 

  • 500 ml kremówki
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru

+

  • 1 galaretka

 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego zgęstnienia a następnie pokroić w kostkę i odłożyć.

Białka odzielić od żółtek, ubić je na sztywno stopniowo dodając cukier puder, pózniej żółtka, jedno po drugim. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę.

Ciasto wylać na dużą blachę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Na stole rozłożyć ściereczkę, posypać ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier do pieczenia, ciasto także oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 

Masą śmietanową posmarować rozwinięty biszkopt, na masie ulożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość ponownie zwinąć w ściereczkę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


piątek, 17 lutego 2017

Kolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam!

Powoli zaczynam rozglądać się za meblami ;) Stary kredens, który po remoncie odzyska swój dawny blask, fotele do salonu... Tyle planów, tyle potrzebnych mebli. Ostatnio bardzo spodobały mi się meble z oferty KDC, stoły i krzesła do salonu jak marzenie :) Świetnie wyglądają, widać, że dobrze wykonane a same meble śmiało mogą dostosować do naszych oczekiwań ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem. Dodawać żółtka, wymieszane z olejem, wodą i octem. Miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg bananów
  • 1 galaretka cytrynowa/agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady

 

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. 

800 g bananów zmiksować. Połączyć je z tężejącą galaretką cytrynową. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką.

Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów, na to wyłożyć masę śmietanową. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) 

 


środa, 11 stycznia 2017

Raj dla wielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć. 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka, nadal ubijać. 

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Ręcznik kuchenny obsypać cukrem waniliowym. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić.

 

Krem czekoladowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 5 łyżek nutelli

 

Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.

Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem czekoladowym. Zwinąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

środa, 21 września 2016

Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

 

Masa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 250 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody

 

Kokosowa posypka:

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

 

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Śnieżki zalać mlekiem, ubijać przez kilka minut aż powstanie gęsta, ubita śmietana. Dodać cukier puder i twaróg, zmiksować do połączenia. 

Wystudzoną galaretkę stopniowo wlewać do masy serowej, ciągle miksując. Schłodzić w lodówce.

Lekko tężejącą masę śmietanowo-serową wylać na wystudzony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała. 

Przygotować kokosową posypkę - masło stopić w rondelku, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut, na złoty kolor, mieszać.

Wystudzoną posypkę wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać. Smacznego :)

 

czwartek, 18 lutego 2016

Mam nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie)

+

  • 200 g podłużnych biszkoptów

 

Śmietanę chwilę miksować, dodać mascarpone, cukier puder i zagęszczacz do śmietany, ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na masę śmietankową wykładać podłużne biszkopty, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. 

 

Galaretka truskawkowa:

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dodać zamrożone truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. 

Tężejącą galaretkę z truskawkami wyłożyć na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.

 

Truskawkowa pianka:

  • 450 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, bardzo powoli wlewać wystudzoną, płynną galaretkę, zmiksować do połączenia, wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami. Wyrównać, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


niedziela, 15 marca 2015

Bardzo efektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam!

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Masa śmietanowa:

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • woda

+

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa

 

Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać do osobnych, najlepiej płaskich naczyń. Każdą dokładnie  rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić je w kosteczkę.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na kilka minut. Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Wlać zimną żelatynę, dokładnie wymieszać. 

Ubitą śmietanę połączyć z galaretkami, wyłożyć na biszkopt. Wyrównać, przykryć drugim blatem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pyszny przekładaniec o smaku kiwi. Biszkopt, owocowa masa, warstwa śmietanowa i galaretka. Całość smakuje doskonale - lekko, wręcz orzeźwiająco. Kiwi to owoc, bogaty w witaminy i składników mineralnych. Posiada ponadprzeciętne walory odżywcze. Samo ciasto jest łatwe do zrobienia, trochę z nim zabawy, ale warto, u nas zniknęło błyskawicznie, polecam! :)  

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Masa z owoców kiwi:

  • 3 duże owoce kiwi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki. Zmiksować na gładki mus, dodać kilka łyżek wody i cukier, zagotować. 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1,5 łyżki wody, dolać do garnka, jeszcze chwilę gotować. 

Owocową masę przełożyć na biszkopt, odłożyć do wystudzenia.

Masa śmietanowa:

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • woda

+

  • 1 galaretka o smaku kiwi

 

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do stężenia.

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na około 10 minut, do napęcznienia. Później podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, przez kilka sekund do jej całkowitego rozpuszczenia, lekko schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Wystudzoną żelatynę przelać do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na masę owocową. Na wierzch wylać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


czwartek, 03 kwietnia 2014

Znane i lubiane ciasto teraz i u mnie :) Z filmowym Shrekiem łączą je warstwy i oczywiście charakterystyczny zielony kolor. Ciasto wygląda bardzo efektownie, a do tego smakuje rewelacyjnie - jest delikatne, niezbyt słodkie, wręcz orzeźwiające. Polecam bardzo! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku typu Kubuś
  • 2 budynie śmietankowe

 

W 1,5 szklanki soku rozpuścić budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się budyniu wlać rozpuszczony budyń i energicznie rozmieszać, by nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie. Wystudzić. 

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka agrestowe lub kiwi

+

  • 2 galaretki zielone agrestowe lub kiwi
  • 1-2 opakowania delicji

 

Na wystudzoną masę budyniową wyłożyć delicje. 

1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody, wystudzić. Odłożyć do lekkiego stężenia.

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubić. Masę śmietanową równomiernie rozsmarować na delicjach, odstawić do stężenia.

Gdy pozostałe dwie galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową. 

Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można udekorować kiwi. Smacznego :)

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto, które u mnie w domu, każdego roku inauguruje sezon truskawkowy w kuchni. Teraz także nie mogło być inaczej. Zwykły biszkopt z truskawkami z galaretką, nie przekładałam go żadną masą, bo wersję bez lubimy najbardziej. Cała blaszka "poszła" w mgnieniu oka. Kolejny raz potwierdza się reguła, że rzeczy najprostsze są najlepsze :) Polecam serdecznie! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć z tego 2 łyżki, w zamian dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i bardzo delikatnie wmieszać do masy.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt rozłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria