Przetwory

piątek, 18 grudnia 2015

Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już zabawki edukacyjne kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;)  

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 750 g świeżej żurawiny
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 275 g cukru
  • 3/4 szklanki wody

 

Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. 

W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz wodę, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zmięknie, a część wody odparuje. Dorzucić pozostałe owoce i gotować około 30 minut, aż całość zgęstnieje, a woda odparuje. 

Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry, przykryć. Można pasteryzować. Smacznego :)

20:25, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 06 października 2014

Figi jedzone na surowo mają dosyć specyficzny smak, ja je lubię, chociaż jakąś wielką fanką nie jestem. Co innego dżem figowy, ten wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka ;) Smakuje rewelacyjnie, słodziutki, z cytrynową nutką... Jeden z lepszych jakie jadłam. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g czarnych fig
  • 75 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g brązowego cukru

 

Figi umyć i osuszyć. Pokroić każdą na 7-8 części. Przełożyć do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i cukier. Odstawić na około 2 godziny, aż skóra owoców zmięknie.

Po tym czasie owoce zagotować i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Przełożyć do wyparzonych słoików, można pasteryzować. Smacznego :)

13:14, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (36) »
sobota, 27 września 2014

Nie od dziś wiadomo, że sok z aronii nie dość, że jest smaczny dodatkowo ma prozdrowotne działanie. Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Przepis na sok z aronii jest również bardzo łatwy. Polecam bardzo! :)

Dżem przygotowałam z owoców, które zostały mi po produkcji soku. Pyszny! Lekko kwaśny i słodki jednocześnie. Również polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody

 

Wodę i cukier zagotować, dodać umytą aronię i jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić, najlepiej na całą noc. 

Sitko wyłożyć gazą. Sok przelać przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie. Owoców nie wyrzucać (przydadzą się do dżemu). Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Na zdrowie! :)

 

Dżem z aronii:

  • 1 kg aronii 
  • 3 jabłka
  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. 

Z wody i cukru ugotować syrop. Dodać jabłka i aronię, która została po produkcji soku. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Gorący dżem przekładać do słoików. Pasteryzować. Smacznego :)

 

19:39, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (30) »
wtorek, 23 września 2014

Wbrew pozorom zrobienie powideł śliwkowych jest łatwe, chociaż czasochłonne. Zapach, który roznosi się po domu wynagradza czekanie, kusi jednak okrutnie! ;) Od kilku lat robię je każdej jesieni, najlepsze z mocno dojrzałych węgierek, wtedy nawet nie trzeba dodawać cukru ;) Polecam wszystkim smakoszom! 

Ps. Przy okazji przypominam przepis na czekośliwkę :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • cukier (opcjonalnie)

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem lub bardzo głębokiej patelni. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać powidła. 

Gdy powidła będą już miały konsystencję powideł (ale nie będą zbyt gęste) wyłączyć palnik i odstawić powidła na całą noc do wystygnięcia. 

Rano można spróbować powideł - jeśli są za mało słodkie można dosypać odrobinę cukru i ponownie gotować całość na małym ogniu, aż powidła całkiem zgęstnieją. 

Gotowe przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 1 l powideł.

Tagi: śliwki
19:05, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (23) »
piątek, 29 sierpnia 2014

Pyszny, aromatyczny dżem z kawałkami owoców. Przygotowanie nie jest czasochłonne, a dom wypełni się pięknym zapachem śliwek i cynamonu. Domowy dżem to najlepsza i najzdrowsza propozycja dla naszych bliskich, zamiast słodkich ulepków, pełnych konserwantów i chemii, które możemy znaleźć w sklepie. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 600 g cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 1-2 laski cynamonu

 

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać je cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz laskę cynamonu i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. 

Po tym czasie śliwki wymieszać, przełożyć do garnka i zagotować, mieszając. Odstawić na kilka minut. Znowu zagotować. Smażyć na małym ogniu, często mieszając do zgęstnienia. Usunąć laskę cynamonu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować. Smacznego :) 

 


13:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
poniedziałek, 28 lipca 2014

Delikatnie kwaskowaty, lekko słodki dżem z wyczuwalną nutą imbiru. Jednym słowem pyszny! Dobrze, że jeszcze miałam trochę rabarbaru, bo grzechem byłoby nie zrobić tego dżemu :) Doskonały do naleśników, placków i innych deserów. Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 125 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 laska wanilii
  • suszony imbir

 

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Do garnka dodać cukier, wodę, laskę wanilii i suszony imbir. Gotować około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i zblendować. Przełożyć do wyparzonych słoików. Można pasteryzować. Smacznego :)

19:35, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
wtorek, 29 kwietnia 2014

O cudownych właściwościach mniszka lekarskiego oraz wysokich walorów smakowych tego miodu dowiedziałam się dopiero kilka tygodni temu. Nie spodziewałam się, że można zrobić z niego takie cudo. I smakiem i kolorem przypomina miód pszczeli. Niepozorny i niedoceniany mlecz kryje w sobie m.in. witaminę C i D, olejek eteryczny, minerały. Ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie - odtruwająco działa na wątrobę, pobudza przemianę materii, łagodzi choroby skórne, leczy choroby zwyrodnieniowe układu kostno - stawowego oraz wspomaga leczenie przeziębień. Można nim słodzić herbatę, używać do wypieków czy kanapek :) Polecam gorąco, na zrobienie takiego miodku macie czas do połowy maja, później kwiaty mniszka zaczynają przekwitać. 

Przepis M. Kalemby - Drożdż,  znaleziony na blogu Łucji.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 świeżo rozkwitłych kwiatów mniszka lekarskiego (około 1 litr)
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru

 

Kwiaty rozłożyć na tacach lub białym papierze i zostawić na kilka godzin, by wyszły wszystkie żyjątka ;). 

Po tym czasie umyć kwiaty i przełożyć do garnka. Zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dodać pokrojoną cytrynę, przykryć i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia do naparu dodać cukier i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Syrop odcedzić na sicie. Ponownie zagotować i odparować do uzyskania konsystencji miodu. 

Gorący miód wlać w wyparzone słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia. Na zdrowie! 

Z podanego przepisu uzyskałam 2 słoiczki o pojemności 250 g. 

 


19:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (27) »
niedziela, 01 grudnia 2013

Oooo matko... Ten dżem jest fantastyczny... Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Nie dość, że ma wspaniały, żywy kolor, to jeszcze nieziemsko pachnie, a na dodatek smakuje cudownie - nie jest mdły, ani za słodki. Sporo zyskuje dzięki dodaniu cytryny i jabłka. Smak marchewki lekko dominuje, ale dzięki cytrusom dżem nabiera świeżości i lekkości. Jak dla mnie idealny, mogłabym go wyjadać prosto ze słoiczka ;) Specjalnie dla dżemu marchewkowego upiekłam chleb tostowy - przepadam za ciepłymi grzankami z dżemem. Są świetne na śniadanie. Chleb jest lekki i puszysty, równie dobrze nadaje się na "zwykłe" kanapki. A i najważniejsze - jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Polecam Wam i dżem i chleb, i razem i osobno smakują rewelacyjnie. :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Dżem marchewkowy. Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 małe jabłko  

 

Marchewkę obrać, umyć i ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Zimną marchewkę dokładnie zmiksować blenderem. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier i smażyć około 35 minut, na małym ogniu, mieszając co 5-10 minut, do momentu, aż woda odparuje. 

Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić. 

Pod koniec smażenia dodać jabłko, pokrojone w niedużą kostkę, skórkę i sok z cytryny, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Gotowy dżem przełożyć do słoiczka.* Nie ma potrzeby pasteryzacji, jeśli planujecie zjeść go w przeciągu kilku dni. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

* Z podanego przepisu wychodzi jeden słoiczek dżemu, taki jak na zdjęciu.

 

Pszenny chleb tostowy. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju do wysmarowania 

 

Mąkę wsypać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, dokładnie wymieszać. 

Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, dodać sól i wymieszać drewnianą łyżką. 

Ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ważne, by dobrze je wyrobić.

Ciasto posmarować odrobiną oleju i przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Wyjąc z formy i wystudzić. Smacznego :)

 

13:35, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (36) »
poniedziałek, 30 września 2013

Jest pyszny! Zapasy, które przygotowałam na zimę powoli się kurczą, trzeba będzie przygotować jeszcze kilka słoiczków ;) Jemy go na okrągło - na śniadanie, na kolację, z grzankami, z twarożkiem... Ach dżemowa rozpusta :D Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie nam aż tak bardzo smakował :) Z czystym sumieniem mogę Wam go polecić, zróbcie, bo naprawdę warto! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru (lub nieco mniej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego

 

Brzoskwinie obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu do czasu, aż brzoskwinie puszczą sok. 

Dodać cukry, sok z cytryny i cynamon. Gotować na małym ogniu tak długo, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez pół godziny. 

Z podanego przepisu wychodzi około 4-5 słoiczków dżemu.

sobota, 14 września 2013

Obiecałam Wam, że będą jeszcze śliwki, więc są :) Tym razem w słoikach, czyli pyszna konfitura śliwkowo - czekoladowa zwana czekośliwką :) Jeśli lubicie śliwki w czekoladzie, ta konfitura również podbije Wasze kubki smakowe. Mi pasuje i to bardzo, mam już mnóstwo pomysłów jak wykorzystać ją w późniejszych wypiekach. Polecam gorąco, czekośliwka jest naprawdę smaczną alternatywą dla zwykłych powideł.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2-3 łyżki miodu

 

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i smażyć godzinę na małym ogniu. Odstawić.

Drugiego dnia ponownie smażyć śliwki przez kolejną godzinę. Zestawić z ognia.

Czekoladę połamać, dodać do śliwek, lekko przemieszać. Dodać kakao i miód, zmiksować blenderem.

Garnek umieścić na dużym ogniu, nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Czekośliwkę przełożyć do słoików, można pasteryzować. Smacznego :)

11:08, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (25) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria