Słodkie bułki

niedziela, 25 czerwca 2017

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe. Dość długo zachowują świeżość, ale myślę, że szybko je zjecie, takie są wciągające ;) Polecam!

PS  centrumtapet.pl - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do salonu... Duży wybór, przystępne ceny. Internetowy sklep, który w swojej ofercie posiada tapety z doskonałych materiałów, nowoczesne, takie, które staną się ozdobą Waszych domów. Zadowolenie klienta to główny cel, który przyświęca właścicielom, przekonajcie się sami ;)

 

 

 

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

 

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać płynne masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,  Uformować z niego kulę, odstawić je w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem, na około 60-90 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypywać mąką.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki udekorować polewą z serka kremowego. Smacznego :)

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu

 

Masło roztopić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem, odstawić.

 

Polewa:

  • 60 g masła
  • 1/4-1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki mleka

 

W misce  umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na gładko. Dodać serek kremowy i utrzeć, do połączenia. Do utartej masy stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszać, aż powstanie lekko płynna polewa. 

 

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 11 lipca 2016

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem wzbogacone skórką z cytryny. Połączenie jagód i cytryny to naprawdę zgrany duet :) Polecam, bo na pewno Wam zasmakuje :)

Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/, wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


wtorek, 10 listopada 2015

Tradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Zajadając się nimi, przeglądałam ofertę http://importmania.pl/, święta coraz bliżej, najwyższy czas zastanowić się nad upominkami dla najbliższych - dla mamy jakieś urządzenie do fitnessu, a dla męża coś z akcesoriów samochodowych, jest w czym wybierać ;) Nie mogłam się na tym za bardzo skupić, sami rozumiecie - myśli zaprzątało mi delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajko,cukier i  sól rozetrzeć między palcami. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, powinno zostać lepiące. Uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła rozsmarować równomiernie na cieście, zostawiając dookoła 1/2 cm marginesu. Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by zakryła te złożenia. Dokładnie skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniej mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

 

 Masa makowa:

  • 300 g białego maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. 

Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 65 x 35 cm i pokroić na 8-10 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, zostawiając niewielki margines na wszystkich bokach trójkąta. Rogaliki zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego :)

 

wtorek, 20 października 2015

Puszyste i delikatne drożdżówki ze słodkim kremem czekoladowym. Świetne na śniadanie lub słodki podwieczorek. Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje i długo zachowuje świeżość. Szybkie i łatwe do zrobienia, podbiją serca niejednego smakosza :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g stopionego masła

 

+

  • krem czekoladowy

 

Mąkę połączyć z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, i rozwałkować. Wycinać prostokąty o wymiarach 7 x 12 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. 

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do napuszenia na około 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
19:08, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »
środa, 23 września 2015

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek, najlepsze z kubkiem mleka :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego
  • 2  małe jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 350 g malin

 

Do garnuszka przelać mleko, dodać serek, masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać do czasu, aż masło i ser się rozpuszczą, cały czas mieszając, odłożyć do przestudzenia.

Do lekko ciepłego mleka dodać jajka, rozbełtać widelcem. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wlać mleko z jajkami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, będzie się ono kleiło do rąk, ale tak ma być.

Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować. Smacznego :)

 

22:01, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 20 lipca 2015

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/, stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 150 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • jagody

 

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

 

Mleko lekko podgrzać, dodać masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajko i drożdże, mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. 

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać resztę cukru i mleko, wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Przygotować nadzienie - twaróg połączyć z żółtkiem, masłem, mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. 

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odłożyć na bok i oderwać mały kawałek ciasta, rozwałkować go na prostokąt. Na cieście układać kopiastą łyżeczkę nadzienia i jagód, dokładnie zawinąć ciasto. Tak samo postępować z resztą ciasta.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jeszcze gorące polukrować. Smacznego :)

 

20:08, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (28) »
środa, 01 lipca 2015

Puszyste i mięciutkie drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 9 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 400 g truskawek

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

 

Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotować kruszonkę - Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić między palcami, odłożyć.

W napuszonych bułeczkach dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie, do każdego nasypać pół łyżeczki tartej bułki, wyłożyć plasterki truskawk i obficie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 


Tagi: truskawki
14:07, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (33) »
piątek, 10 kwietnia 2015

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy

+

  • masło orzechowe

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyciąć prostokąty. Naciąć je z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Tak samo postępować z kolejnymi. 

Drożdżówki przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


10:24, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »
poniedziałek, 23 marca 2015

Wspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z ciastem dobrze się współpracuję, nic tylko musicie sami się przekonać! :D Polecam.

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 45 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej

 

Nadzienie orzechowe:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 75 g cukru
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 35 ml rumu
  • szczypta cynamonu

 

Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć

Przygotować nadzienie - Orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać śmietankę i rum, dokładnie połączyć, lekko rozcierając :)

Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt.

 

 

Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik.

 

 

 

Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


 

21:47, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (37) »
czwartek, 12 marca 2015

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

+

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g truskawek

 

Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia.

Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować. Do gotujących się owoców dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić i pokroić na 12 równych części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.

 

 

 

 

Tak przygotowane bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

 


13:39, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (38) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria