Słodkie bułki

poniedziałek, 11 lipca 2016

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem wzbogacone skórką z cytryny. Połączenie jagód i cytryny to naprawdę zgrany duet :) Polecam, bo na pewno Wam zasmakuje :)

Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/, wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


wtorek, 10 listopada 2015

Tradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Zajadając się nimi, przeglądałam ofertę http://importmania.pl/, święta coraz bliżej, najwyższy czas zastanowić się nad upominkami dla najbliższych - dla mamy jakieś urządzenie do fitnessu, a dla męża coś z akcesoriów samochodowych, jest w czym wybierać ;) Nie mogłam się na tym za bardzo skupić, sami rozumiecie - myśli zaprzątało mi delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajko,cukier i  sól rozetrzeć między palcami. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, powinno zostać lepiące. Uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła rozsmarować równomiernie na cieście, zostawiając dookoła 1/2 cm marginesu. Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by zakryła te złożenia. Dokładnie skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniej mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

 

 Masa makowa:

  • 300 g białego maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. 

Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 65 x 35 cm i pokroić na 8-10 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, zostawiając niewielki margines na wszystkich bokach trójkąta. Rogaliki zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego :)

 

wtorek, 20 października 2015

Puszyste i delikatne drożdżówki ze słodkim kremem czekoladowym. Świetne na śniadanie lub słodki podwieczorek. Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje i długo zachowuje świeżość. Szybkie i łatwe do zrobienia, podbiją serca niejednego smakosza :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g stopionego masła

 

+

  • krem czekoladowy

 

Mąkę połączyć z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, i rozwałkować. Wycinać prostokąty o wymiarach 7 x 12 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. 

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do napuszenia na około 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
19:08, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »
środa, 23 września 2015

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek, najlepsze z kubkiem mleka :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego
  • 2  małe jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 350 g malin

 

Do garnuszka przelać mleko, dodać serek, masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać do czasu, aż masło i ser się rozpuszczą, cały czas mieszając, odłożyć do przestudzenia.

Do lekko ciepłego mleka dodać jajka, rozbełtać widelcem. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wlać mleko z jajkami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, będzie się ono kleiło do rąk, ale tak ma być.

Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować. Smacznego :)

 

22:01, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 20 lipca 2015

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/, stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 150 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • jagody

 

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

 

Mleko lekko podgrzać, dodać masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajko i drożdże, mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. 

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać resztę cukru i mleko, wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Przygotować nadzienie - twaróg połączyć z żółtkiem, masłem, mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. 

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odłożyć na bok i oderwać mały kawałek ciasta, rozwałkować go na prostokąt. Na cieście układać kopiastą łyżeczkę nadzienia i jagód, dokładnie zawinąć ciasto. Tak samo postępować z resztą ciasta.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jeszcze gorące polukrować. Smacznego :)

 

20:08, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (28) »
środa, 01 lipca 2015

Puszyste i mięciutkie drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 9 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 400 g truskawek

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

 

Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotować kruszonkę - Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić między palcami, odłożyć.

W napuszonych bułeczkach dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie, do każdego nasypać pół łyżeczki tartej bułki, wyłożyć plasterki truskawk i obficie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 


Tagi: truskawki
14:07, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (33) »
piątek, 10 kwietnia 2015

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy

+

  • masło orzechowe

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyciąć prostokąty. Naciąć je z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Tak samo postępować z kolejnymi. 

Drożdżówki przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


10:24, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »
poniedziałek, 23 marca 2015

Wspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z ciastem dobrze się współpracuję, nic tylko musicie sami się przekonać! :D Polecam.

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 45 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej

 

Nadzienie orzechowe:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 75 g cukru
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 35 ml rumu
  • szczypta cynamonu

 

Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć

Przygotować nadzienie - Orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać śmietankę i rum, dokładnie połączyć, lekko rozcierając :)

Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt.

 

 

Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik.

 

 

 

Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


 

21:47, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (37) »
czwartek, 12 marca 2015

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

+

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g truskawek

 

Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia.

Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować. Do gotujących się owoców dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić i pokroić na 12 równych części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.

 

 

 

 

Tak przygotowane bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

 


13:39, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (38) »
środa, 18 lutego 2015

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

 

Wodę lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.

Połowę mąki połączyć z maślanką i rozczynem drożdżowym. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Do napuszonego ciasta dodać cukier, jajko, sól, olej oraz pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wyrobione ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką na kształt koła. Wykrawać trójkąty. Zwijać od szerszej ku węższej stronie. 

Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego :)

 


20:30, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (32) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria