niedziela, 19 lutego 2017

Pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również w swoim składnie nie miały jajek, więc jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na jajka, poszukajcie tego typu ciastek. Polecam serdecznie!

PS Jeśli szukacie pomysłu na hobby lub spędzanie wolnego czasu, koniecznie zainteresujcie się hodowlą rybek ;) Sama kiedyś byłam zapaloną akwarystką ;) Jeśli Was to zainteresuje, zajrzyjcie na stronę plantica.pl , znajdziecie wszystko co będzie Wam potrzebne w tym temacie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek cynamonowych
  • 100 g masła

 

Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 150 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik czekośliwki

 

Masło miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Wlać śmietanę. Całość dobrze połączyć ze sobą.

Połowę ciasta wylać na podpieczony spód, rozsmarować czekośliwkę, zalać resztą masy serowej. Wierzch udekorować czekośliwką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


03:33, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (15) »
piątek, 17 lutego 2017

Kolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam!

Powoli zaczynam rozglądać się za meblami ;) Stary kredens, który po remoncie odzyska swój dawny blask, fotele do salonu... Tyle planów, tyle potrzebnych mebli. Ostatnio bardzo spodobały mi się meble z oferty KDC, stoły i krzesła do salonu jak marzenie :) Świetnie wyglądają, widać, że dobrze wykonane a same meble śmiało mogą dostosować do naszych oczekiwań ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem. Dodawać żółtka, wymieszane z olejem, wodą i octem. Miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg bananów
  • 1 galaretka cytrynowa/agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady

 

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. 

800 g bananów zmiksować. Połączyć je z tężejącą galaretką cytrynową. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką.

Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów, na to wyłożyć masę śmietanową. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) 

 


środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


poniedziałek, 13 lutego 2017

Kolejne ciasto bez pieczenia - bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Składa się z trzech warstw, co jedna to lepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;)

 


 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

750 ml mleka, cukier i masło zagotować, dodać dokładnie wymieszane - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę na małym ogniu do czasu, aż powstanie budyń. Zdjąć z palnika, odłożyć.

 

Krem toffi:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę kajmakową.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z masą toffi.

 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z kremem śmietankowym, tylko do połączenia.

+

  • 1,5 opakowania krakersów
  • 1 duże opakowane herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie - Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić,  następnie schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy.

Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego :)



piątek, 10 lutego 2017

Łatwe ciasto, szybkie do zrobienia, nie licząc czekania, aż poszczególne warstwy się zetną ;) Połączenie malin i kawy smakuje cudownie, nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu ;) Pachnie obłędnie! Polecam :)

 

PS Jeśli interesuje Was temat pt. jak kupić używany samochód , serdecznie zapraszam do kliknięcia w link ;) Używane auta są u nas bardzo popularne, warto wiedzieć jak i jakie kupić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

  • 650 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Kawę i żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotować polewę - połamaną czekoladę, mleko i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Polewą udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

wtorek, 07 lutego 2017

Pyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam!

PS Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier..

Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. 

Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, całość schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

Kolejna kanapka, która (obiecuję!) zachwyci Wasze kubki smakowe :) Tym razem postanowiłam połączyć grillowaną gruszkę, kurczaka gotowanego w maśle prowansalskim, mozzarellę i dżem z rokitnika ;) Całość smakuje obłędnie

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki dżemu z rokitnika 

+

  • 2 ciabatty
  • 6 plastrów gruszki
  • garść mozzarelli 

 

Mięso pokroić na kawałki, natrzeć je solą, pieprzem i ostrą papryką. Zalać oliwą i odłożyć na kilka minut.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać obrane ząbki czosnku, zioła prowansalskie i przygotowany wcześniej kurczak. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Na patelni grillowej zgrillować plastry gruszki. Ciabattę przekroić. Na spodzie ułożyć plastry gruszki, posmarować dżemem z rokitnika, posypać kawałkami mozzarelli. Na wierzch ułożyć porozrywane kawałki kurczaka. Polać masłem z ziołami prowansalskimi. Udekorować świeżą bazylią. Smacznego :)

 

05:39, ewa_ciasteczkowakraina , Wytrawnie
Link Komentarze (12) »
niedziela, 05 lutego 2017

Śniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

Grillowany kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki curry
  • szczypta soli

 

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżki curry
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki dżemu z rokitnika
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Rukola z czosnkiem:

  • 1 garść rukoli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry.

Mięso smażyć  na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości.

Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć.

Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki. Smacznego :)

 



piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

wtorek, 31 stycznia 2017

Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 125 ml śmietany 12%
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu 
  • olej kokosowy

+

  • dżem z czarnego bzu
  • cukier puder do oprószenia

 

W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około 10-15 minut.

Białka bić na sztywno ze szczyptą soli.

Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor.

Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. 

Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem i kleksem dżemu z czarnego bzu 100% Łowicz. Smacznego!

 



Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria