sobota, 16 marca 2013

Pyszny tort, który zrobiłam z okazji swoich urodzin :) Gdy byłam małą dziewczynką zawsze na urodziny chciałam tort z brzoskwiniami i śmietaną, a że dawno takiego nie jadłam postanowiłam powrócić do dziecięcych smaków i przygotować torcik, w nieco innej formie, wzbogaconej o ser ;) Tort wyszedł bardzo smaczny, nie za ciężki, mimo dużej ilości śmietany. Gościom również smakował, więc myślę, że mogę Wam go polecić z czystym sumieniem. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka brzoskwiń z puszki

Masa serowa:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki wanilii
  • 400 g śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietan - fixu

Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa


Brzoskwinie odsączyć na sitku. Masło, cukier, jajka proszek do pieczenia i mąką zmiksować. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm), uprzednio smarując margaryną i posypując mąką lub bułką tartą. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i wyłożyć do formy. Brzoskwinie, pokrojone w kostkę, ułożyć na cieście. 

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ostudzić.

Śmietaną ubić razem ze śmietan -fixem. Ser, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać masę śmietanową i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce około 3-4 godzin.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na ciasto.

16:23, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (8) »
piątek, 15 marca 2013

Przepis na cukier waniliowy mam w swoich zbiorach już od dawna. O niebo lepszy od "gotowców" ze sklepu, niesamowicie pachnący prawdziwą wanilią - teraz już tylko taki cukier gości w mojej kuchni, nawiasem mówiąc jest bardzo wydajny. Polecam!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki drobnego cukru

Cukier wsypać do szczelnego naczynia. laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Wymieszać. Pozostałą laskę wanilii przeciąć na kilka kawałków, także wymieszać z cukrem. Zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier jest gotowy po około 3 tygodniach.

22:06, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (5) »
wtorek, 12 marca 2013

Długo szukałam odpowiedniego dla siebie przepisu na lemon curd. Ważne było dla mnie, by nie zawierało zbyt dużej ilości masła. Przy tak dużej ilości słodyczy, które pochłaniam trzeba jakoś ograniczać kalorie :) I wreszcie jest! Znalazłam! Idealny, bez grama masła, przepyszny po prostu;) Możliwości, jak go wykorzystać jest mnóstwo. Polecam :)

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) należy umieścić w garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować, mieszając, przez około 2 minuty. Jeżeli utworzą się grudki trzeba zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać oliwę i znowu pogotować przez 2 minuty. Gotowy krem umieścić w słoiczku, można przechowywać do tygodnia w lodówce.

18:19, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (5) »
niedziela, 10 marca 2013

Od dłuższego czasu regularnie śledzę na blogach poczynania kulinarne innych. Szczerze mówiąc, pozazdrościłam im, więc postanowiłam spróbować sama. Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka i tym podobne smakołyki :) Mam nadzieję, że podane propozycje zasmakują i Wam! 


     

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Do niedawna bardzo bałam się drożdżowych wypieków. Podchodziłam do nich nieufnie i nawet najlepszy przepis odkładałam na później. Wreszcie jednak się do nich przekonałam i muszę przyznać, że jak to zwykle bywa "strach ma wielkie oczy". Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszne i bardzo łatwe bułeczki, idealne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy :) Mięciutkie, długo zachowują świeżość. Polecam!

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze chwilę je wyrabiać i podzielić na równe części. Formować bułeczki, nadziewając je ulubioną konfiturą. 

Bułeczki układać na blachę, wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Odłożyć na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g roztopionego masła

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić między palcami. 




Tagi: drożdże
21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (6) »
1 ... 56 , 57 , 58 , 59
 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria