piątek, 29 marca 2013

Znalazłam na strychu stare formy w kształcie zająca i baranka. Nie wiem dokładnie skąd się tam wzięły, pewnie pozostałość po babcinych wypiekach ;) Formy są w bardzo dobrym stanie, więc pomyślałam czemu by nie skorzystać? Wyszły z tego bardzo fajne i co najważniejsze, bardzo smaczne ozdoby :) Przyznam szczerze, że trochę bałam się o efekt końcowy - formy trzeba było skręcać śrubkami, co ważne równo :) Ale udało się i jestem bardzo zadowolona. Ciasto to zwykła babka, ale pasuje idealnie :) Polecam :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować.  Formy bardzo dokładnie wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości formy. Piec w temperaturze 170 stopni tak długo, aż ładnie zbrązowieją. :)

Uwaga! Składniki podane do dwóch form!

 

Tagi: jajka wanilia
12:42, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (20) »
środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

sobota, 16 marca 2013

Pyszny tort, który zrobiłam z okazji swoich urodzin :) Gdy byłam małą dziewczynką zawsze na urodziny chciałam tort z brzoskwiniami i śmietaną, a że dawno takiego nie jadłam postanowiłam powrócić do dziecięcych smaków i przygotować torcik, w nieco innej formie, wzbogaconej o ser ;) Tort wyszedł bardzo smaczny, nie za ciężki, mimo dużej ilości śmietany. Gościom również smakował, więc myślę, że mogę Wam go polecić z czystym sumieniem. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka brzoskwiń z puszki

Masa serowa:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki wanilii
  • 400 g śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietan - fixu

Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa


Brzoskwinie odsączyć na sitku. Masło, cukier, jajka proszek do pieczenia i mąką zmiksować. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm), uprzednio smarując margaryną i posypując mąką lub bułką tartą. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i wyłożyć do formy. Brzoskwinie, pokrojone w kostkę, ułożyć na cieście. 

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ostudzić.

Śmietaną ubić razem ze śmietan -fixem. Ser, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać masę śmietanową i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce około 3-4 godzin.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na ciasto.

16:23, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (8) »
piątek, 15 marca 2013

Przepis na cukier waniliowy mam w swoich zbiorach już od dawna. O niebo lepszy od "gotowców" ze sklepu, niesamowicie pachnący prawdziwą wanilią - teraz już tylko taki cukier gości w mojej kuchni, nawiasem mówiąc jest bardzo wydajny. Polecam!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki drobnego cukru

Cukier wsypać do szczelnego naczynia. laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Wymieszać. Pozostałą laskę wanilii przeciąć na kilka kawałków, także wymieszać z cukrem. Zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier jest gotowy po około 3 tygodniach.

22:06, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (5) »
wtorek, 12 marca 2013

Długo szukałam odpowiedniego dla siebie przepisu na lemon curd. Ważne było dla mnie, by nie zawierało zbyt dużej ilości masła. Przy tak dużej ilości słodyczy, które pochłaniam trzeba jakoś ograniczać kalorie :) I wreszcie jest! Znalazłam! Idealny, bez grama masła, przepyszny po prostu;) Możliwości, jak go wykorzystać jest mnóstwo. Polecam :)

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) należy umieścić w garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować, mieszając, przez około 2 minuty. Jeżeli utworzą się grudki trzeba zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać oliwę i znowu pogotować przez 2 minuty. Gotowy krem umieścić w słoiczku, można przechowywać do tygodnia w lodówce.

18:19, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (5) »
1 ... 56 , 57
 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria