środa, 26 czerwca 2013

Drugi i chyba już niestety ostatni w tym sezonie wypiek z czereśniami, ponieważ w tym roku drzewko niezbyt nam obrodziło, resztę "załatwiły" ulewy. Tata część zgarnął, by zrobić wino czereśniowe, które już niedługo Wam zaprezentuje. Dziś natomiast mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, delikatne muffinki. Posypane brązowym cukrem, bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam gorąco! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g kefiru
  • 60 ml oleju
  • czereśnie
  • brązowy cukier do posypania

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Dodać jedne do drugich, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do papilotek, wcisnąć czereśnie i posypać brązowym cukrem. Piec około 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)


czwartek, 20 czerwca 2013

Mój faworyt wśród lodów, pyszne, kremowe, baaardzo cynamonowe - takie, jakie lubię najbardziej. Długo szukałam przepisu na nie, wszystkie, które znalazłam miały w składzie jajka, a ja, na surowo, staram się ich unikać. Musiałam więc pokombinować sama i tym sposobem wyszło mi coś niesamowicie pysznego, chyba najlepsze lody, jakie do tej pory zrobiłam. Bardzo łatwe w przygotowaniu, dla wielbicieli cynamonu idealne! W mojej rodzinie mało kto za nim przepada, więc mam całe pudełko lodów dla siebie... Mmm rozpusta :) Polecam serdecznie :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 330 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Śmietankę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mieszankę przelać do plastikowego pojemnika*, wstawić do zamrażalnika. Co godzinę wyjąć lody i dokładnie zmiksować, powtarzać około 5-6 razy. Przed pierwszym miksowaniem dodać 2 łyżeczki cynamonu i dopiero wtedy wymieszać. Smacznego :)

Tagi: cynamon mleko
17:29, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto, które u mnie w domu, każdego roku inauguruje sezon truskawkowy w kuchni. Teraz także nie mogło być inaczej. Zwykły biszkopt z truskawkami z galaretką, nie przekładałam go żadną masą, bo wersję bez lubimy najbardziej. Cała blaszka "poszła" w mgnieniu oka. Kolejny raz potwierdza się reguła, że rzeczy najprostsze są najlepsze :) Polecam serdecznie! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć z tego 2 łyżki, w zamian dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i bardzo delikatnie wmieszać do masy.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt rozłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

sobota, 15 czerwca 2013

Bardzo lubię czereśnie, mogę śmiało stwierdzić, że to moje ulubione owoce. Na całe szczęście mamy w ogrodzie drzewo czereśniowe, więc mogę korzystać i objadać się tymi pysznymi owocami do woli. Dziś mam przyjemność zaproponować Wam pyszny placek z czereśniami - jogurtowe ciasto, owoce - wszystko obficie posypane kruszonką + cytrynowy lukier, jako uwieńczenie całości. Polecam gorąco! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • czereśnie

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g stopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać delikatnie, najlepiej rękami, tak, by powstała kruszonka, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23x28 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cukier wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wystudzony placek polać lukrem cytrynowym. Smacznego :)


czwartek, 13 czerwca 2013

Pyszny, szybki pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet na obiad, jak w moim przypadku. Placuszki są bardzo delikatne. Podane z dżemem smakują świetnie, myślę jednak, że każdy inny dodatek byłby dobry. Polecam gorąco! :)

Ps. Dziękuję serdecznie za wszystkie serdeczności, z Waszym wsparciem obrona nie wydaje się aż tak straszna ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Masło roztopić i ostudzić. Kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać napęczniałą kaszę manną i rozpuszczone masło. Mieszać, aż powstanie "kleik". Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem, odstawić do ostudzenia. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka użyć na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Piec na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Smażyć na złoto. Smacznego :)

Tagi: kasza mleko
11:41, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »
środa, 29 maja 2013

Pomyślałam sobie, że skoro można zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi to i z kukurydzianymi się uda. Wiele słyszy się o tym, że płatki kukurydziane nie są zbyt zdrowe, nie wiem, na pewno są bardzo lubiane :) Postanowiłam więc trochę je "uzdrowić" i zrobić z nich ciasteczka, z dodatkiem rodzynek. Zdrowo? Może. Pysznie? Z pewnością! :) Polecam.


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki rodzynek

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na średnich obrotach. Wlać mleko, nie przerywając ucierania. Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki, całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i w średnich odstępach układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut, w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

16:43, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 27 maja 2013

Wreszcie i ja mogłam wreszcie upiec coś z rabarbarem. Miałam już dość czekania i kupiłam kilka łodyg w sklepie, bo ten w ogródku jeszcze bardzo lichy :D Pomyślałam sobie, że skoro czekałam tak długo, to trzeba zrobić coś naprawdę dobrego. Padło na tartę, bardzo delikatną, z migdałową kruszonką, z głównym udziałem wyżej wymienionego bohatera, czyli rabarbaru :D Polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Zasypać cukrem i odstawić do lodówki na 40 minut. 

Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na formę, brzegi również. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. 

Budyń rozmieszać w mleku, odstawić. Wyciągnąć rabarbar z lodówki i odsączyć na sitku. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wymieszać palcami, aż powstaną okruszki. Odsączony rabarbar wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać rozmieszanym w mleku budyniem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)


czwartek, 23 maja 2013

Pyszne pancakes'y, obowiązkowo polanem golden syrupem. Poezja smaku. Jestem nimi zachwycona, te banany w środku - mistrzostwo świata :) Polecam je Wam z całego serca - na obiad, kolację, podwieczorek czy piknik. Na pewno nie pożałujecie! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki golden syrupu
  • 20 g roztopionego masła
  • 200 g banana, pokrojonego w kostkę
  • golden syrup do polania placuszków

W pierwszym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim natomiast wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, golden syrup i roztopione masło, dodać pokrojone banany, połączyć. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie wymieszać.

Smażyć bez tłuszczu tak długo, aż na placku pojawią się pęcherzyki. Podawać polane golden syrupem. Z podanego przepisu wyszło mi około 8 sztuk. Smacznego :)

wtorek, 21 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pomysł na wykorzystanie domowej granoli i przemycenie kilku zdrowych składników do ciastek. Przepis powstał, by spożytkować resztę granoli i bez skrupułów zrobić kolejną o innym smaku. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne, napakowane mnóstwem zdrowych pyszności. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 130 g granoli

 

Mąkę, sodę i sól przesiać i odstawić. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy granolę i mieszamy łyżkę tylko do połączenia składników. 

Z podanej masy lepimy kuleczki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, leciutko spłaszczamy. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek. Smacznego :)

15:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na golden syrup. Kolor i konsystencja w niczym nie odbiega od tego ze sklepu, w smaku nawet lepszy. Podobny trochę do płynnego miodu, ale jednak całkiem inny. Po prostu, trzeba zrobić, żeby się przekonać :) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 25 g wody

W dużym garnuszku zagotować wodę z cukrem, na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a masa będzie rzadka i będzie miała ciemnozłoty kolor. Zdjąć z ognia. 

Dodatkowo:

  • 500 g cukru
  • 300 g wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do gorącej masy, bardzo ostrożnie dodać wrzącą wodę, reakcja będzie wybuchowa, trzeba więc naprawdę uważać :), następnie wsypać cukier i dodać łyżkę soku z cytryny.

Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż syrop zgęstnieje, starać się nie mieszać. Gorący syrop będzie nieco rzadszy, po wystygnięciu - bardziej gęsty. 

W sytuacji, w której syrop będzie zbyt gęsty należy go ponownie trochę pogotować, natomiast gdy będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać.

Z podanego przepisu wyszło mi około 500 ml syropu. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria