poniedziałek, 13 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na golden syrup. Kolor i konsystencja w niczym nie odbiega od tego ze sklepu, w smaku nawet lepszy. Podobny trochę do płynnego miodu, ale jednak całkiem inny. Po prostu, trzeba zrobić, żeby się przekonać :) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 25 g wody

W dużym garnuszku zagotować wodę z cukrem, na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a masa będzie rzadka i będzie miała ciemnozłoty kolor. Zdjąć z ognia. 

Dodatkowo:

  • 500 g cukru
  • 300 g wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do gorącej masy, bardzo ostrożnie dodać wrzącą wodę, reakcja będzie wybuchowa, trzeba więc naprawdę uważać :), następnie wsypać cukier i dodać łyżkę soku z cytryny.

Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż syrop zgęstnieje, starać się nie mieszać. Gorący syrop będzie nieco rzadszy, po wystygnięciu - bardziej gęsty. 

W sytuacji, w której syrop będzie zbyt gęsty należy go ponownie trochę pogotować, natomiast gdy będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać.

Z podanego przepisu wyszło mi około 500 ml syropu. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

wtorek, 07 maja 2013

Czas nadrobić zaległości blogowe :), więc dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie muffinki. Słodycz budyniu przełamana smakiem lekko kwaśnych malin. Smakowały nam tak bardzo, że gdy Mama wróciła z pracy nie zostało Jej nic, musiała obejść się smakiem :P Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 ml + 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • budyń czekoladowy
  • konfitura z czarnej porzeczki

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Ostudzić, można przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się nam kożuch. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. Pozostałe składniki, czyli reszta mleka, jajko i rozpuszczone masło połączyć ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Do foremek nakładać łyżkę budyniu, następnie po łyżeczce budyniu i konfitury, przykrywamy drugą łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

18:21, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
wtorek, 30 kwietnia 2013

Pyszne, klasyczne placki, wzbogacone pokruszonymi ciasteczkami. Nie są słodkie, więc podałam je polane golden syropem i obsypane pokruszonymi ciasteczkami. Wyszło mi około 8-9 placków, więc było to naprawdę syte śniadanie :D Polecam! :)

Ps. Wyjeżdżam na weekend majowy w Góry Świętokrzyskie, więc nie będzie mnie kilka dni :) Co fajnego można tam zwiedzić? Gdzie dobrze zjeść? Będziemy w Kielcach i okolicach :) Pozdrawiam i życzę Wam udanego weekendu! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • niepełna szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 łyżki miodu
  • 50 g ciastek śniadaniowych

 

Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiego natomiast wlać maślankę, mleko, miód i roztrzepane jajko. Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie zmiksować. Następnie wsypać pokruszone ciasteczka i bardzo delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielką porcję ciasta, smażyć z dwóch stron na rumiano.

Gotowe placuszki polać golden syropem i posypać odrobiną pokruszonych ciasteczek. Smacznego :) 

piątek, 26 kwietnia 2013

Pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanko. Na dodatek bardzo szybkie! Jestem na tak. Polecam :)


  

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • kilka biszkoptów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Jogurt przekładamy do naczynia. Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jogurtu. Z wierzchu ułożyć biszkopty, oprószyć cynamonem. Smacznego!

środa, 24 kwietnia 2013

Pyszne i zdrowe muffinki, które zrobiłam wykorzystując nadmiar granoli, a właściwie to po to, by sprawdzić, jak smakuje w takiej wersji ;). Wyszły świetne, mięciutkie, wilgotne z mnóstwem zdrowych rzeczy w środku. :) Dawno nie jadłam tak dobrych muffin. Szczerze mówiąc miałam obawę czy wyjdą smaczne, bo moje ostatnie doświadczenia z pieczeniem innych nie były najlepsze :P, cieszę się, że zaryzykowałam :D Polecam je Wam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g granoli

 

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugim - roztrzepać jajko, dodać jogurt naturalny, cukier i olej. Wymieszać. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie połączyć. Na końcu wsypać granolę, wymieszać.

Gotowe ciasto nakładać do papilotek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 muffinek.

 


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Moje drugie podejście do domowej granoli, ponownie udane w 100% :) Ma w sobie mnóstwo zdrowych pyszności, idealna na śniadanie, bardzo pożywna. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała czegoś "niezdrowego" No bo jak to? Czekoladowa granola bez grama czekolady? To się nie godzi :D Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 70 g sezamu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 40 g brązowego cukru
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

 Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać miód i jabłko starte na tarce o grubych oczkach, dokładnie połączyć. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i jeszcze raz wymieszać. 

Wyłożyć na blachę, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać. Gotową granolę wystudzić. Można przechowywać w szczelnych pojemnikach przez kilka tygodni. Smacznego!

środa, 17 kwietnia 2013

Pyszne ciasteczka o ciekawym wyglądzie :) Mój Brat stwierdził, że smakują "świątecznie" :) Trochę w tym racji - może to ten dodany cynamon? Wyszły bardzo mięciutkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz, w sam raz na dwa kęsy, idealne do gorącej kawy :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

 


sobota, 13 kwietnia 2013

PYSZNE! WSPANIAŁE! GENIALNE! ;) Mój Narzeczony stwierdził, że to najlepsze ciasto, jakie w ostatnim czasie upiekłam, a warto dodać, że nie przepada za czekoladowymi wypiekami. Ciacho jest obłędne, mocno czekoladowe z dodatkiem orzechów, dosłownie rozpływa się w ustach. Z boku zwarte, w środku wspaniały, delikatny mus czekoladowy. Och, jeszcze długo będziemy się nim zachwycać :) Ciasto upiekłam na wczorajszy dzień czekolady i jestem baaardzo zadowolona z wyboru. Polecam

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii 
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich

 

Orzechy zmielić w maszynce lub zmiażdżyć w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, umieszczając mniejszy garnek w większym z wrzącą wodą. Jajka utrzeć z cukrem i powoli, ciągle mieszając dodać najpierw czekoladę, następnie wanilię, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu orzechy włoskie. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Smacznego :) 

 


piątek, 12 kwietnia 2013

Tak nam zasmakował tort serowo - śmietanowy , że postanowiłam wykorzystać go jako bazę do przygotowania wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby :) Nie dość, że po raz kolejny smakował wybornie to jeszcze cieszył oko :) Nie tylko dzieci reagowały na niego z dużym entuzjazmem, dorośli także, może nawet z większym :) Prosty  w wykonaniu, a efekt zachwycający, szczerze polecam! :)

  

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 200 ml śmietany 36% 
  • 1 śmietan - fix
  • cukier puder według uznania
  • owoce (u mnie kiwi, brzoskwinie, winogrona i banan)
  • paluszki, rodzynki

Gotowy tort serowo - śmietanowy przeciąć na pół i odwrócić. Śmietanę ubić z śmietan - fixem i cukrem pudrem na sztywno. Obłożyć nią boki tortu, odrobinę zostawić do dekoracji góry. Dowolnie ozdobić wierzch tortu. Paluszki wbić w jeden koniec banana, z rodzynek zrobić oczy, ułożyć banana na środek tortu (pomiędzy obie części). Smacznego!

 


13:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »
środa, 10 kwietnia 2013

Zostało mi w lodówce trochę twarogu i nie bardzo wiedziałam, co z nim zrobić. Najpierw myślałam o serniku, ale nie chciało mi się iść do sklepu, by dokupić sera. Wymyśliłam więc serniczki na zimno, szybkie w przygotowaniu, malutkie, pyszne! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • galaretka (u mnie owoce leśne)
  • 250 ml gorącej wody

 

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. Do silikonowych foremek (moje miały pojemność 75 ml, wyszło mi 8 sztuk) rozłożyć owoce, zalać je częścią galaretki, tak by przykrywała owoce) Włożyć je do lodówki, aż do stężenia.

Ser wymieszać bardzo dokładnie z drugą częścią galaretki i wyłożyć na owocową warstwę. Ponownie włożyć do lodówki na około 5 godzin.

Serniczki wyjąć z foremek (można je dosłownie na sekundę włożyć do gorącej wody, będzie się je lepiej wyciągało). Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria