poniedziałek, 27 maja 2013

Wreszcie i ja mogłam wreszcie upiec coś z rabarbarem. Miałam już dość czekania i kupiłam kilka łodyg w sklepie, bo ten w ogródku jeszcze bardzo lichy :D Pomyślałam sobie, że skoro czekałam tak długo, to trzeba zrobić coś naprawdę dobrego. Padło na tartę, bardzo delikatną, z migdałową kruszonką, z głównym udziałem wyżej wymienionego bohatera, czyli rabarbaru :D Polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Zasypać cukrem i odstawić do lodówki na 40 minut. 

Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na formę, brzegi również. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. 

Budyń rozmieszać w mleku, odstawić. Wyciągnąć rabarbar z lodówki i odsączyć na sitku. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wymieszać palcami, aż powstaną okruszki. Odsączony rabarbar wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać rozmieszanym w mleku budyniem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)


czwartek, 23 maja 2013

Pyszne pancakes'y, obowiązkowo polanem golden syrupem. Poezja smaku. Jestem nimi zachwycona, te banany w środku - mistrzostwo świata :) Polecam je Wam z całego serca - na obiad, kolację, podwieczorek czy piknik. Na pewno nie pożałujecie! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki golden syrupu
  • 20 g roztopionego masła
  • 200 g banana, pokrojonego w kostkę
  • golden syrup do polania placuszków

W pierwszym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim natomiast wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, golden syrup i roztopione masło, dodać pokrojone banany, połączyć. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie wymieszać.

Smażyć bez tłuszczu tak długo, aż na placku pojawią się pęcherzyki. Podawać polane golden syrupem. Z podanego przepisu wyszło mi około 8 sztuk. Smacznego :)

wtorek, 21 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pomysł na wykorzystanie domowej granoli i przemycenie kilku zdrowych składników do ciastek. Przepis powstał, by spożytkować resztę granoli i bez skrupułów zrobić kolejną o innym smaku. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne, napakowane mnóstwem zdrowych pyszności. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 130 g granoli

 

Mąkę, sodę i sól przesiać i odstawić. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy granolę i mieszamy łyżkę tylko do połączenia składników. 

Z podanej masy lepimy kuleczki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, leciutko spłaszczamy. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek. Smacznego :)

15:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na golden syrup. Kolor i konsystencja w niczym nie odbiega od tego ze sklepu, w smaku nawet lepszy. Podobny trochę do płynnego miodu, ale jednak całkiem inny. Po prostu, trzeba zrobić, żeby się przekonać :) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 25 g wody

W dużym garnuszku zagotować wodę z cukrem, na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a masa będzie rzadka i będzie miała ciemnozłoty kolor. Zdjąć z ognia. 

Dodatkowo:

  • 500 g cukru
  • 300 g wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do gorącej masy, bardzo ostrożnie dodać wrzącą wodę, reakcja będzie wybuchowa, trzeba więc naprawdę uważać :), następnie wsypać cukier i dodać łyżkę soku z cytryny.

Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż syrop zgęstnieje, starać się nie mieszać. Gorący syrop będzie nieco rzadszy, po wystygnięciu - bardziej gęsty. 

W sytuacji, w której syrop będzie zbyt gęsty należy go ponownie trochę pogotować, natomiast gdy będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać.

Z podanego przepisu wyszło mi około 500 ml syropu. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

wtorek, 07 maja 2013

Czas nadrobić zaległości blogowe :), więc dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie muffinki. Słodycz budyniu przełamana smakiem lekko kwaśnych malin. Smakowały nam tak bardzo, że gdy Mama wróciła z pracy nie zostało Jej nic, musiała obejść się smakiem :P Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 ml + 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • budyń czekoladowy
  • konfitura z czarnej porzeczki

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Ostudzić, można przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się nam kożuch. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. Pozostałe składniki, czyli reszta mleka, jajko i rozpuszczone masło połączyć ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Do foremek nakładać łyżkę budyniu, następnie po łyżeczce budyniu i konfitury, przykrywamy drugą łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

18:21, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
wtorek, 30 kwietnia 2013

Pyszne, klasyczne placki, wzbogacone pokruszonymi ciasteczkami. Nie są słodkie, więc podałam je polane golden syropem i obsypane pokruszonymi ciasteczkami. Wyszło mi około 8-9 placków, więc było to naprawdę syte śniadanie :D Polecam! :)

Ps. Wyjeżdżam na weekend majowy w Góry Świętokrzyskie, więc nie będzie mnie kilka dni :) Co fajnego można tam zwiedzić? Gdzie dobrze zjeść? Będziemy w Kielcach i okolicach :) Pozdrawiam i życzę Wam udanego weekendu! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • niepełna szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 łyżki miodu
  • 50 g ciastek śniadaniowych

 

Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiego natomiast wlać maślankę, mleko, miód i roztrzepane jajko. Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie zmiksować. Następnie wsypać pokruszone ciasteczka i bardzo delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielką porcję ciasta, smażyć z dwóch stron na rumiano.

Gotowe placuszki polać golden syropem i posypać odrobiną pokruszonych ciasteczek. Smacznego :) 

piątek, 26 kwietnia 2013

Pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanko. Na dodatek bardzo szybkie! Jestem na tak. Polecam :)


  

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • kilka biszkoptów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Jogurt przekładamy do naczynia. Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jogurtu. Z wierzchu ułożyć biszkopty, oprószyć cynamonem. Smacznego!

środa, 24 kwietnia 2013

Pyszne i zdrowe muffinki, które zrobiłam wykorzystując nadmiar granoli, a właściwie to po to, by sprawdzić, jak smakuje w takiej wersji ;). Wyszły świetne, mięciutkie, wilgotne z mnóstwem zdrowych rzeczy w środku. :) Dawno nie jadłam tak dobrych muffin. Szczerze mówiąc miałam obawę czy wyjdą smaczne, bo moje ostatnie doświadczenia z pieczeniem innych nie były najlepsze :P, cieszę się, że zaryzykowałam :D Polecam je Wam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g granoli

 

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugim - roztrzepać jajko, dodać jogurt naturalny, cukier i olej. Wymieszać. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie połączyć. Na końcu wsypać granolę, wymieszać.

Gotowe ciasto nakładać do papilotek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 muffinek.

 


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Moje drugie podejście do domowej granoli, ponownie udane w 100% :) Ma w sobie mnóstwo zdrowych pyszności, idealna na śniadanie, bardzo pożywna. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała czegoś "niezdrowego" No bo jak to? Czekoladowa granola bez grama czekolady? To się nie godzi :D Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 70 g sezamu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 40 g brązowego cukru
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

 Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać miód i jabłko starte na tarce o grubych oczkach, dokładnie połączyć. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników i jeszcze raz wymieszać. 

Wyłożyć na blachę, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać. Gotową granolę wystudzić. Można przechowywać w szczelnych pojemnikach przez kilka tygodni. Smacznego!

środa, 17 kwietnia 2013

Pyszne ciasteczka o ciekawym wyglądzie :) Mój Brat stwierdził, że smakują "świątecznie" :) Trochę w tym racji - może to ten dodany cynamon? Wyszły bardzo mięciutkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz, w sam raz na dwa kęsy, idealne do gorącej kawy :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria