niedziela, 18 sierpnia 2013

Dokładnie tydzień temu mieliśmy odpust :) Była to kolejna okazja do zrobienia jakiegoś bardziej wyszukanego ciasta. Początkowo chciałam zrobić coś na zimno, bo jak pewnie pamiętacie tydzień poprzedzający 11 sierpnia był baaardzo upalny :) W sobotę jednak pogoda spłatała nam figla, ale dzięki temu chciało mi się pierwszy raz od dłuższego czasu włączyć piekarnik :P Padło na delikatny tort z jeżynami zatopionymi w cieście, z nutką pomarańczy. Całość uwieńczył delikatny mus z białej czekolady... Ach na samo wspomnienie się oblizuję :P Polecam serdecznie, a tymczasem ja uciekam nad jezioro :) Ostatnie upalne dni, które trzeba wykorzystać maksymalnie :P 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na mus:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

200 ml śmietanki podgrzać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać energicznie do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodać pozostałą śmietanę i wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2,5 godziny.


Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150 g dobrej jakościowo margaryny
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 4,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 
  • 300 g jeżyn

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim chwilą miksując, do połączenia składników. Dodać olejek pomarańczowy i delikatnie wymieszać. 

Do masy dodać mąkę i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na górę powykładać jeżyny. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 65 - 70 minut. Wystudzić.

Masę śmietankową z czekoladą wyjąć z lodówki, dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Ciasto ułożyć na paterze, udekorować musem z białej czekolady. Smacznego :)

 

09:35, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (22) »
środa, 14 sierpnia 2013

U teściów w ogrodzie rośnie drzewko brzoskwiniowe, które w tym roku obrodziło aż miło :) Gałęzie wprost uginały się pod ciężarem owoców. I ja dostałam ich sporo, więc musiałam je jakoś zagospodarować. Jako pierwsze zrobiłam muffiny. Dodałam płatki owsiane, czekoladę, i oczywiście brzoskwinie - pyszny deserek nie tylko do popołudniowej kawy :) Polecam serdecznie! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki
  • 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 brzoskwinie

 

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na około 10 minut.

Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Z brzoskwiń usunąć pestki, i pokroić na małe kawałki. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu rozmącić jajko, dodać olej i wymieszać. Przelać do napęczniałych płatków, dodać także suche składniki. Na końcu wsypać czekoladę i brzoskwinie i wymieszać tylko do połączenia składników.

Papilotkami wyłożyć formę do muffin, ciastem napełnić papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)*

* Z podanego przepisu wyszło mi 10 muffinek.

 

 

Zdjęcia drzewka brzoskwiniowego:

 

wtorek, 06 sierpnia 2013

Upał nadal nie odpuszcza. Ja się cieszę :) Basen w ogródku, zimne napoje, lody, czego chcieć więcej? :) W takie dni najlepiej schładzać się czymś pysznym, niekoniecznie samą wodą :D Tym chętniej przedstawiam Wam przepis na pyszny kompot wiśniowy. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Można go wykorzystać również do czegoś innego, na przykład do jakiegoś pysznego ciasta ;) A o tym już niedługo na blogu :) Tymczasem ja uciekam z powrotem do basenu, zostawiając Was z kompocikiem na ochłodę ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 2-3 jabłka
  • 1,5 l wody
  • cukier (według uznania)

 

Wiśnie wymieszać z cukrem, zalać ciepłą wodą. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wystudzić. Podawać mocno schłodzone. Smacznego :)


czwartek, 01 sierpnia 2013

Pogoda piękna. Nie jest wprawdzie tak gorąco, jak w weekend, ale słyszałam, że upały mają jeszcze wrócić i to już lada moment. W takie dni nie mogę obejść się bez lodów. Tym razem, na specjalne życzenie Mamy zrobiłam je z dodatkiem porzeczkoagrestu. Już ostatni raz zamęczam Was tym owocem :P Zrobiłam jeszcze dżem z porzeczkoagrestu, ale chyba nie jest dobry do publikacji :D Wracając do lodów - wyszły bardzo smaczne, jogurtowe, mało słodkie, orzeźwiające. Myślę, że podobnie smakowałyby te, zrobione z czarnej porzeczki. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g śmietany 18 %
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g porzeczkoagrestu

 

Owoce zmiksować blenderem, dodać jogurt i śmietaną, połączyć ze sobą. Przelać do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika. Przemieszać 4-5 razy, średnio co 45 minut. Smacznego :)

wtorek, 30 lipca 2013

Trzy upalne dni spędzone nad wodą. W sobotę Brenna, w niedzielę Ostrava - Poruba, a dzisiaj Żory :D Mój organizm tylko tam mógł przetrwać te gorące dni. Nie żebym narzekała na upały, bo bardzo je lubię, najbardziej jednak, mając przed nosem basen :). Do kuchni też za bardzo nie chciało mi się wchodzić, jednak na niedzielę ciasto musi być. Zrobiłam więc tartę, która nie wymaga dużego angażowania piekarnika. Pyszna, znowu kwaśna, jak to u nas :) Maślany, kruchy spód + kwaśne owoce... Kulinarna poezja :) Polecam gorąco!

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kształt kulki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut. Wyłożyć do formy o średnicy 28 cm tak, by brzegi były wyższe o około 1 cm, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ciasto całkowicie wystudzić. 

 

Składniki na owocowe nadzienie:

  • 1 szklanka porzeczkoagrestu
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • garść orzechów
  • garść migdałów

 

Wystudzoną tartę posmarować musem jabłkowym, ułożyć na nim owoce. Całość posypać orzechami i migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierch ciasta się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

sobota, 27 lipca 2013

Obiecana już dawno nalewka czereśniowa, u mnie w domu zwana winem czereśniowym :D Przepis i wykonanie mojego Taty, dostałam zgodę na publikację, więc mogę Wam go zaprezentować. Polecam gorąco, naprawdę uderza do głowy :D

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 500 ml spirytusu
  • 500 - 750 g cukru

Czereśnie zasypać cukrem, odstawić na około 2 dni, aż puszczą sok, zalać spirytusem, odstawić na około 4-5 miesięcy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsnąć.

Na zdrowie! 

wtorek, 23 lipca 2013

Kolejny drożdżowy wypiek z jagodami. Doskonały... Wieczorem przygotowałam ciasto, które na noc wstawiłam do lodówki, rano je dopieściłam i na śniadanie mieliśmy cieplutkie bułeczki. Takie śniadania to ja lubię, heh chyba nie tylko ja ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 135 ml maślanki

 

Nadzienie:

  • 100 g jagód
  • 70 g twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Wyrobić elastyczne ciasto (może się trochę lepić). Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Rano połączyć ze sobą twaróg, miód i cukier waniliowy. Następnie wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Lekko oprószyć mąką.

Ciasto posmarować twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wśród krótszego boku. Pokroić na 8 równych części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przestudzone polukrować. Smacznego :)

 


poniedziałek, 22 lipca 2013

Pyszne, bardzo orzeźwiające muffiny z mnóstwem witaminy C. Przygotowałam je dla moich rodziców, którzy wyjeżdżali na wakacje do Sarbinowa. Początkowo chciałam przygotować jakieś drożdżowe bułeczki, jednak rodzice stwierdzili, że woleliby muffiny. Ich życzenie było dla mnie rozkazem :D Wyszły naprawdę smaczne, polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 60 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g czerwonych porzeczek

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W pierwszej miseczce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej roztrzepane jajko, mleko i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.

Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Smacznego :)


12:30, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 15 lipca 2013

Kiedy byłam mała, Mama wracając z pracy, często przynosiła nam jagodzianki. Do dziś pamiętam ich smak. Postanowiłam powtórzyć je teraz w domu - pierwsze jagodzianki, jakie w życiu zrobiłam. Wyszły pyszne, smakiem zbliżone do tych ulubionych, całej rodzince smakowały. Łatwe w przygotowaniu, w miarę szybkie. Polecam serdecznie, póki jagody są dostępne, naprawdę warto je zrobić!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)


17:09, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (24) »
sobota, 13 lipca 2013

Kolejne ciasto z przepisu mojej Mamy, tym razem nieco zmodyfikowanym przeze mnie :) Uwielbiam porzeczki (wiem, wiem, piszę to przy okazji każdych owoców, ale nie mogę się zdecydować, chyba wszystkie je lubię :D). Ciasto wyszło super - kruche ciasto, kwaśna masa, ach poezja. Robiłam je już w zeszłym roku, już wtedy nam bardzo smakowało, więc tego lata powtórka była wręcz obowiązkowa :) Polecam! 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Mąkę, żółtka, 1,5 łyżki cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść i podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na nim równomiernie poukładać porzeczki. 

Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier i mąką ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć ją na porzeczki. Na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)


 

Tagi: porzeczki
11:12, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria