poniedziałek, 26 czerwca 2017

Popularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;)

PS  centrumtlumaczen.pl - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze to wszystko na wyciągnięcie ręki. Zajrzyjcie, być może kiedyś będzie Wam potrzebne profesjonalne, bezbłędne tłumaczenie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • truskawki

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Truskawki przekroić na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)



23:19, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (15) »
niedziela, 25 czerwca 2017

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe. Dość długo zachowują świeżość, ale myślę, że szybko je zjecie, takie są wciągające ;) Polecam!

PS  centrumtapet.pl - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do salonu... Duży wybór, przystępne ceny. Internetowy sklep, który w swojej ofercie posiada tapety z doskonałych materiałów, nowoczesne, takie, które staną się ozdobą Waszych domów. Zadowolenie klienta to główny cel, który przyświęca właścicielom, przekonajcie się sami ;)

 

 

 

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

 

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać płynne masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,  Uformować z niego kulę, odstawić je w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem, na około 60-90 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypywać mąką.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki udekorować polewą z serka kremowego. Smacznego :)

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu

 

Masło roztopić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem, odstawić.

 

Polewa:

  • 60 g masła
  • 1/4-1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki mleka

 

W misce  umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na gładko. Dodać serek kremowy i utrzeć, do połączenia. Do utartej masy stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszać, aż powstanie lekko płynna polewa. 

 

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (12) »
środa, 21 czerwca 2017

Importmania.pl -  to sklep internetowy, który zajmuje się sprowadzaniem konkretnych produktów bez pośrednictwa. Swoją stacjonarną siedzibę ma w Koszalinie. Firma działa na rynku już od 2006r., czyli przeszło 10 lat! 

 

Kupuj bezpośrednio u importera. Omijaj pośredników.

 

Firma ta może także pochwalić się tytułem Rzetelna Firma. Jakość usług czy sprowadzanych towarów zawsze stoi na największym poziomie, na obsługę klientów również nie można narzekać. Firma działa bez pośredników, po to, by ich ceny były jak najbardziej korzystne i atrakcyjne dla potencjalnych nabywców.

 

Posiadamy certyfikat: Słucham swoich klientów

 

W ofercie firmy Importmania znaleźć można sporo produktów z dziedziny kosmetyki, artykuły biurowe, urządzenia fitness a także produkty do auta, domu i ogrodu. Uwaga! Dla waszych milusińskich, czworonożnych przyjaciół sklep posiada równie interesującą ofertę :)

Zamówione towary dostarczane są przez sprawdzoną i znaną firmę kurierską, wszystkie oferowane produkty pochodzą prosto od producenta, dlatego oferowane ceny są tak atrakcyjne.

Zakupy możecie zrobić w domu, wygodnie siedząc w fotelu czy na ulubionej kanapie ;) Miło, szybko i przyjemnie ;) Możecie skorzystać także z wyprzedaży, wybrać coś z bestsellerowych produktów lub zasugerować się tym, co inni najchętniej kupują ;)

 

Pastuch bezprzewodowy Petainer X023

10:05, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
wtorek, 20 czerwca 2017

Przepis, który już był na blogu, ale ma nowe, moim zdaniem lepsze zdjęcia, dlatego postanowiłam całkiem Wam o nim przypomnieć ;) Znane i lubiane ciasto. Pyszne, wyjątkowe - śmietana, banany, czekoladowe wiórki... Mmm pyszności :) Doskonale się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje. W smaku niczym nie różni się od gotowej wersji kopca kreta, jest nawet lepszy, a pracy z nim nie za dużo. Polecam Wam bardzo! :)

PS  modlinparking.pl - jeśli właśnie z lotniska w Modlinie wylatujecie na swoje wakacje skorzystajcie z ofertą tego parkingu ;) rozsądne ceny i bezpieczne miejsce dla Waszych samochodów ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 banany
  • sok z połówki cytryny

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Banany obrać i pokroić wzdłuż na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście i skropić je sokiem z cytryny, aby ściemniały.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)





 



11:06, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (13) »
niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


czwartek, 15 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - po prostu pyszne! Świetne kruche ciasto, owocowe, słodko-kwaśne nadzienie i przecudowna beza. Całość smakuje wyśmienicie. Wiosenna klasyka w najlepszym wydaniu. Wierzcie mi, że trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Musicie spróbować, koniecznie, bardzo polecam! :)

PS dubi.com.pl - piosenki dla dzieci! Idealne na prezent, personalizowana muzyka, doskonałe dla dzieci w wieku do 6 lat :) Zapoznajcie się z ofertą, myślę, że warto :)

 


 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem  wylepić spód i wyrównać, nakłuć je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18  minut, na jasnozłoty kolor.

 

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

 

Rabarbar i truskawki umyć, owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odłożyć.

 

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć owocowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około 60 minut do czasu aż wierzch bezy będzie chrupiący.

Wystudzić w piekarniku. Smacznego :)

 


00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (14) »
wtorek, 13 czerwca 2017

 

 

 

Wiadomo, że najważniejszym "elementem" w salonie fryzjerskim jest dobry, profesjonalny fryzjer, który zadba o nasze włosy, do którego mamy zaufanie, który sprawi, że po wyjściu z salonu poczujemy się lepiej, atrakcyjniej, młodziej. Dla mnie jednak równie istotną rzeczą jest samo wyposażenie salonu fryzjerskiego. Wygodne, praktyczne, dobrze prezentujące się meble fryzjerskie to kwintesencja dobrego salonu fryzjerskiego. Piękny, gustowny wystrój salonu jest zaproszeniem do wnętrza i obietnicą doskonale wykonanej usługi. Dla mnie pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, nieraz mam ochotę od razu uciekać z jakiegoś miejsca, gdy wewnątrz panuje aranżacyjny chaos. Można się tylko domyślać, jaką fryzurę stworzy stylista pracując w takim miejscu ;)

 




Tworząc, dekorując swój salon fryzjerski warto pamiętać, że klienci lubią prostotę, lubią zrelaksować się u fryzjera, w przytulnych, ale nie przesadzonych miejscach. Dobrze, że coraz więcej jest miejsc, w których takowe wyposażenie można kupić, nie wychodząc nawet z domu. Jednym z nich jest ActiveShop - fachowe doradztwo i gwarancja atrakcyjnych cen. Marka znana na rynku, sprawdzona. Znajdziecie tam nie tylko meble do salonu fryzjerskiego, ale również różnego rodzaju akcesoria, urządzenia czy pomocniki fryzjerskie. 

Warto zajrzeć, samemu się rozejrzeć lub skonsultować się z profesjonalnym doradcą. To nic nie kosztuje a w konsekwencji może odmienić Twój salon fryzjerski w miejsce, do którego chce się wracać :)

 


15:39, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
poniedziałek, 12 czerwca 2017

Deser z gatunku tych szybkich, łatwych no i pysznych rzecz jasna ;) Jest lekki, lekko kwaśny, orzeźwiający. Dobry pomysł na wykorzystanie rabarbaru, na który sezon właśnie trwa. Polecam!

PS speed-dates.pl - szybkie randki przez Internet, to propozycja dla zapracowanych, którzy pragną nowych znajomości a może i czegoś więcej? ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w nieduże kawałki
  • 40 g cukru
  • 125 ml wody
  • 200 g kremówki
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki

 

W rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Zagotować, gotować jeszcze około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszać co jakiś czas. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Kremówkę ubić na sztywno, odłożyć.

Rabarbar podzielić pomiędzy 4 nieduże naczynka, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, dekorować wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Smacznego :)



09:42, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (9) »
sobota, 10 czerwca 2017

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


wtorek, 06 czerwca 2017

Biszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;)

PS Interesuje Cię skup książek? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy książek - musicie zapoznać się z ich ofertą ;)

 

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąki przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, od razu zdjąć omleciki z blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć  do wystudzenia.

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce, truskawki lub borówki
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria