poniedziałek, 30 kwietnia 2018

To chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 blaty bezowe o średnicy 21 cm:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Dodać sok z cytryny lub ocet winny, zmiksować. Do ubitej masy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną, najlepiej drewnianą szpatułką.

Masę wyłożyć na blaty o średnicy około 21 cm, powinny zmieścić się dwa na jednej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Wyłączyć i uchylić piekarnik, bezy powinny całkowicie wystygnąć. 

Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

 

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g lemon curd
  • 500 ml śmietany kremówki

+

  • truskawki do przełożenia i dekoracji
  • kiwi
  • plasterki cytryny
  • płatki migdałowe

 

Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. 

Truskawki pokroić w cienkie plasterki, odstawić (kilka zostawić w całości).

Wykonanie - pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, na nim ułożyć plasterki truskawek. Przykryć drugim krążkiem bezowym, wyłożyć kolejną porcję kremu i truskawki. Ostatni blat bezowy ułożyć na górze, przykryć go pozostałym kremem i dowolnie udekorować owocami. Smacznego :)

 

środa, 25 kwietnia 2018

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa agrestowa:

  • 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

 

Krem z białej czekolady:

  • 375 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.  

Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. 

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. 

Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

 


środa, 18 kwietnia 2018

Chałka drożdżowa - kolejny ze smaków dzieciństwa. Kiedyś robiła mi ją czy kupowała babcia, teraz ja piekę ją dla swoich bliskich :) Delikatna i mięciutka, pysznie maślana, nie można się od niej oderwać ;) Idealnie smakuje z kruszonką, mniam! Sami się przekonajcie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 chałkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 7 g suchych drożdży

 

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g roztopionego masła

 

Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrobnić między palcami, odstawić.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrobiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Zrolować je w wałeczki i uformować chałkę. 

Chałkę ułożyć w formie keksowej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypać kruszonką.

Piec około 30  minut w temperaturze 175 stopni. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Wystudzić. Smacznego :)

Tagi: drożdże
00:13, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (18) »
niedziela, 08 kwietnia 2018

Pyszny sernik! Jeden z moich ulubionych. Lekki, delikatny smak, nie za słodki. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, myślę jednak, że wielu z Was go zna :) To jeden z tych serników, który nigdy się nie znudzi i z przyjemnością wraca się co jakiś czas do jego smaku :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 3 żółtka

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i energicznie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące, ale takie właśnie ma być :)

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić.

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml zimnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml oleju
  • brzoskwinie w syropie

 

Pianka bezowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

 

Brzoskwinie odsączyć z syropu, osuszyć i pokroić  w kostkę. Odłożyć.

Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować. Do masy serowej dodać proszek budyniowy, olej i sok z cytryny, połączyć. Dodać zimne mleko, zmiksować na gładko (masa będzie lejąca) Do masy serowej delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej brzoskwinie. 

Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. 

Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek i 1/2 szklanki cukru. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Gotowe ciasto wystudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Smacznego :)

 

sobota, 31 marca 2018

Połączenie pomarańczy i czekolady musi smakować dobrze :) A jak pachnie! Delikatne, mięciutkie mini babeczki, w sam raz do koszyczka i na wielkanocny stół :) Genialne w swojej prostocie :) Polecam, nie tylko na święta ;)

PS Radosnych Świąt Kochani :*

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksować po każdym dodaniu. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać sok z pomarańczy, połączyć.

Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać przestudzoną czekoladę i kakao. Wymieszać.

Ciasto wykładać do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek, na przemian - jedną łyżeczkę jasnego ciasta i jedną łyżeczkę ciemnego. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

17:53, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
sobota, 24 marca 2018

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

poniedziałek, 12 marca 2018

Kto by pomyślał, że blog skończył już 5 lat ;) Mały jubileusz ;) Mało mnie tu, coraz mniej, ale będzie lepiej ;) Mam nadzieję, ze jeszcze w tym roku uda mi się go odświeżyć, zmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) 

Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. 

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

 

Krem kajmakowy:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu.

Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu.

 

Krem smietanowo-migdałowy:

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego

 

Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem.

 

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie
  • poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru)

 

Chipsy z gruszek:

  • 2 gruszki
  • cukier

 

Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki.

Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy. Wystudzić na kratce.

 

Wykonanie - 

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powkładać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem kolejny raz powkładać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować.

Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych łyżek kremu kajmakowego, wyrównać szpatułką. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Boki tortu udekorować plasterkami gruszek, wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


18:05, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (13) »
niedziela, 04 marca 2018

Bardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie.

Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego :)

 


12:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (19) »
sobota, 24 lutego 2018

Nie jest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pucharki:

 

  • 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady białej, rozpuszczonej i przestudzonej
  • 300 g borówek
  • kakao do oprószenia

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wyłożyć połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao. Na wierzch wyłożyć borówki. Smacznego.

08:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (18) »
piątek, 09 lutego 2018

Nie jestem mistrzynią karnawałowych słodkości, o faworkach już nawet nie wspominam ;) Zawsze wychodzą mi za duże, za grube, niezbyt kształtne ;) Są jednak bardzo smaczne. Faworki na piwie są kruche i delikatne. Nie trzeba "wybijać" ciasta, by wytworzyło się powietrze. Są też mniej kaloryczne niż te na śmietanie. Lubicie? Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml piwa

+

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić na mniejse części. Rozwałkować jedną część, pozostałe ciasto przykryć lnianą ściereczką, by nie obeschło. 

Wałkować bardzo cienkie placki. Płaty kroić na paski o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. W środku zrobić nacięcie, przeciągając przez nie jedn z rogów. 

Faworki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe układać na papierowym ręczniku, do odsączenia.

Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria