poniedziałek, 17 lipca 2017

Przepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam!

PS joyday.info - priobiotyki zawarte w ekologicznych produktach spożywczych. Dostępne internetowo, w dobrej cenie. Głównym produktem są bezmleczne napoje i koncentraty priobiotyczne. Polska marka znana i wyróżniana w całym kraju. Polecam zapoznać się z ofertą, bo warto ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować.

W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.



Masa śmietankowa:

  • 750 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 200 g herbatników
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę śmietankową wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki, jeden przy drugim. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

środa, 12 lipca 2017

Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Można się zatracić ;) Najlepiej smakuje mocno schłodzone z filiżanką aromatycznej kawy. Znika szybko, także polecam bardzo ;)

PS epaka.pl - tani kurier, ekspresowe przesyłki, gwarancja dostarczenia w wybrane miejsce szybko, tanio i solidnie :) 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mocnej kawy
  • 75 ml kawowego likieru

+

  • kakao do oprószenia

 

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową.

Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie wyłożyć biszkopty, nasączyć je kawą. Nałożyć drugą warstwę masy i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)



14:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (26) »
wtorek, 11 lipca 2017

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam!

PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1-2 banany
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml mleka

 

Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)

poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam!

PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
  • 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek masła

 

Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu.

Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka.

Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

 


04:48, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (11) »
czwartek, 06 lipca 2017

digitaldruk.pl to firma, która oferuje przepięknie wykonane obrazy na ścianę. Wykonane w najnowocześniejszej formie druku, na naturalnych, bawełnianych płótnach przy pomocy ekologicznych i naturalnych tuszy.

 



 

Digitaldruk oferuje szereg kategorii tematycznych, z których możecie wybrać swój ulubiony motyw, w dowolnym układzie, czyli taki, który najlepiej ozdobi Wasze wnętrza ;)

Uwaga! Firma oferuje także możliwość wykonania obrazu z Waszych prywatnych zdjęć. To świetny pomysł, by przenieść swoje ulubione zdjęcie na płótno i ozdobić nim ścianę w swoim domu. To także doskonały plan na prezent, przecież wszyscy kochamy zdjęcia i piękne rzeczy ;)

Będąc na stronie, koniecznie przejrzyjcie oferowane kompozycje a także księgę gości, by potwierdzić to o czym i ja piszę - świetne wykonanie, setki zadowolonych klientów i przystępne ceny.

Warto też zapoznać się z aktualnymi promocjami, na nich można znaleźć prawdziwe perełki w bardzo korzystnych cenach ;)

Warto wybrać obrazy właśnie z tej firmy, ponieważ korzystają z wysokiej jakości materiałów, grubość krosna wynosi 2 cm a boki obrazu także są zadrukowane co znacznie podwyższa wartość estetyczną obrazu i jego końcowy wygląd :)

Przykładowe warianty obrazów:

 

 

10:48, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
środa, 05 lipca 2017

latajacepaczki.pl - usługi kurierskie na terenie całego świata! Nowa, lepsza jakość na arenie przesyłek zagranicznych. Firma osobiście monitoruje drogę, jaka przebywa dana paczka a ewentualne kłopoty niwelują nim nadawca zdąży się o nich dowiedzieć ;)

 

Ekspresowe przesyłki kurierskie do USA, Norwegi i Kanady

 

Doręczenie przesyłki przez ten właśnie portal odbywa się drogą lądową lub powietrzną. Ekspresowo i bez komplikacji. Paczka, w najodleglejszy zakątek globu dociera w maksymalnie kilka dni a samo jej nadanie trwa tylko parę minut. Kurier online to także wygoda i oszczędność - zarówno czasu jak i pieniędzy.

Platforma daje Wam możliwość śledzenia swojej paczki na każdym etapie jej podróży ;)

Ceny są bardzo konkurencyjne, dla firmy satysfakcja i zadowolenie klientów są najistotniejsze, dlatego, bez przeszkód można zgłosić reklamację czy jakieś uwagi.

Firma umożliwia także łatwy i sprawny kontakt z konsultantem, który udzieli Wam konkretnych i fachowych informacji ;)





12:37, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

niedziela, 02 lipca 2017

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!

PS yourfreedom.pl - apartamenty w Warszawie, piękne, nowoczesne, luksusowe. Wynajmowane na doby, w dowolnym terminie. W różnych lokalizacjach, każdy znajdzie dla siebie najkorzystniejszą. Oferta skierowana zarwno dla osób prywatnych jak i ludzi związanych z biznesem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek
  • 50 g białej czekolady

 

Truskawki i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna.

Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Popularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;)

PS  centrumtlumaczen.pl - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze to wszystko na wyciągnięcie ręki. Zajrzyjcie, być może kiedyś będzie Wam potrzebne profesjonalne, bezbłędne tłumaczenie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • truskawki

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Truskawki przekroić na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)



23:19, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (15) »
niedziela, 25 czerwca 2017

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe. Dość długo zachowują świeżość, ale myślę, że szybko je zjecie, takie są wciągające ;) Polecam!

PS  centrumtapet.pl - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do salonu... Duży wybór, przystępne ceny. Internetowy sklep, który w swojej ofercie posiada tapety z doskonałych materiałów, nowoczesne, takie, które staną się ozdobą Waszych domów. Zadowolenie klienta to główny cel, który przyświęca właścicielom, przekonajcie się sami ;)

 

 

 

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

 

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać płynne masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,  Uformować z niego kulę, odstawić je w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem, na około 60-90 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypywać mąką.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki udekorować polewą z serka kremowego. Smacznego :)

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu

 

Masło roztopić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem, odstawić.

 

Polewa:

  • 60 g masła
  • 1/4-1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki mleka

 

W misce  umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na gładko. Dodać serek kremowy i utrzeć, do połączenia. Do utartej masy stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszać, aż powstanie lekko płynna polewa. 

 

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (12) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria