środa, 18 lipca 2018

Pyszne! Mocno czekoladowe, z malinami, które doskonale łączą się z czekoladą. Do zrobienia w kilka minut! Później, jeszcze szybciej je zjecie, takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej szymanowskiej Polskie młyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 140 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 szklanki malin

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Do drugiej miski dodać mokre składniki, czyli jajka, śmietanę i olej. Całość połączyć. Dodac maliny i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotami, wykładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

Tagi: kakao maliny
03:16, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (6) »
piątek, 06 lipca 2018

Bardzo smaczne babeczki, pięknie wyrastają. Nie są zbyt słodkie, jak mogłoby się wydawać ;) Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 batoniki snickers

 

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odstawić

W drugim naczyniu jajko rozbełtać z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Sos karmelowy:

  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

 

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty, do uzyskania  bursztynowego koloru.

Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić.

 

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 batoniki snickers

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do rękawa cukierniczego z szeroką  tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snickersów i sosem karmelowym. Smacznego :)

 

10:26, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 25 czerwca 2018

Pyszne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Osobiście takie ciasta chyba lubię najbardziej. Na biszkopcie z mieszanki do wypieku biszkoptów. Jest to produkt firmy Polskie Młyny. Byłam ciekawa smaku i konsystencji. Pozytywnie się zaskoczyłam. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Idealnie komponuje się z owocami i bezą. Sami wypróbujcie :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki :

  • Mieszanka do biszkoptów Polskie Młyny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody

 

Beza z porzeczkami :

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez kolejne 5-6 minut.

Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. 1/3 owoców wyłożyć na biszkopcie.

Do ubitych białek dodać resztę porzeczek, delikatnie wymieszać.

Bezę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po 25 minutach pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Smacznego :) 

 


czwartek, 21 czerwca 2018

Lekki torcik, z wykorzystaniem truskawek. Krem na bazie ubitej kremówki nadaje ciastu delikatności. Całość tworzy naprawdę smaczną kompozycję. Polecam, genialnie wpisuje się w truskawkowy sezon :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa owocowa:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml wrzącej wody

 

Masa śmietanowa:

  • 650 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudry
  • 1 łyżka żelatyny
  • woda

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok 6-7 minut). Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika, formę upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Odłożyć do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 części.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.

Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować.

Pierwszy biszkopt ułożyć w tortownicy, na biszkopt wyłożyć połowę masy.

Do zamrożonych owoców wlać gorącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka praktycznie od razu tężeje, galaretkę z owocami przełożyć na masę śmietanową. Owoce przykryć drugą połową masy, na niej ułożyć drugi blat biszkoptu.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)



06:14, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (10) »
czwartek, 14 czerwca 2018

Miękkie i puszyste racuchy. Szybkie i łatwe do zrobienia. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Nam bardzo smakowały, może i Wy się skusicie? Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • olej

 

Kwaśne mleko rozmącić z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


czwartek, 07 czerwca 2018

Truskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza

 

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować lub wycisnąć wzory tylką na papierze na wielkość blachy. 

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

piątek, 25 maja 2018

Słodkie, wilgotne, miękkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. W ogóle nie podobne do ciężkiego brownie. Intensywnie pachnie i smakuje także dzięki dodatkowi kawy. Podane z najłatwiejszym kremem śmietanowym i świeżymi czereśniami. Warto je zrobić, gdyż na 100 % przypadnie do gustu Waszym bliskim a po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji, na ich ustach zagości szczery, czekoladowy uśmiech ;) Polecam :) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny Palma spółki Bielmar
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju

W garnuszku z grubym dnem rozpuścić 180 ml wody, margarynę, czekoladę i kawę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, wymieszać. 

Jajka roztrzepać z kefirem i olejem, dodać je do sypkich składników. Połączyć. Powoli dodawać masę czekoladową, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał około 2 cm nad formą. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta, powinno być lekko wilgotne, ale nie  surowe. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić.

 

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

+

  • czereśnie lub inne świeże owoce

 

Kremówke ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, dowolnie udekorować ciasto. Na wierzchu wyłożyć owoce. Smacznego :)

 

 

Biorę udział w konkursie:

  Palma - zróbmy coś dobrego

sobota, 19 maja 2018

Szybkie i bezproblemowe babeczki z pysznym kremem budyniowym i owocami :) Pięknie się prezentują, zachwycą każdego. Nam bardzo smakują, myślę, że i Wam przypadną do gustu. Polecam!

 


 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Masło, mąkę, żółtko i cukier puder przełożyć na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Foremki do babeczek (12) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka

+

  • ulubione owoce
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Galaretkę rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody, odstawić.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Połączyć i ugotować. 

Gotowym kremem napełniać korpusy babeczek.

Wystudzone babeczki udekorować ulubionymi owocami, posmarować je tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego :)

 


sobota, 12 maja 2018

Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami, dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • rabarbar

 

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

 

Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. 

Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć.

Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Posypać kruszonką.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około 25 - 30 minut. Smacznego :)

 


Tagi: rabarbar
09:34, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (20) »
niedziela, 06 maja 2018

Ciasto, które ma szansę stać się prawdziwym hitem w Waszych domach ;) Boska kombinacja słodkiego i kwaśnego. Sam krem smakuje jak gęsty mus. Pyszności! Najlepsze niedługo po wyjęciu z lodówki, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 375 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • owoce (u mnie truskawki i mrożona żurawina)

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wystudzić.

1 szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać proszek budyniowy, mąkę pszenną i 125 ml mleka, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą, gładką masę. Masę podzielić na dwie równe części - do jednej dodać kakao i zmiksować.

Wykonanie - Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty delikatnie nasączać w galaretce, i układać pojedyńczą warstwę na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych delikatnie w galaretce. Przykryć je kremem kakaowym, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce, aż kremy stężeją.

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać żurawinę (mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać). Owoce dodać do galaretki, wymieszać (uwaga, z mrożonymi owocami galaretka bardzo szybko tężeje!) Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria