niedziela, 04 marca 2018

Bardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie.

Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego :)

 


12:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (19) »
sobota, 24 lutego 2018

Nie jest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pucharki:

 

  • 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady białej, rozpuszczonej i przestudzonej
  • 300 g borówek
  • kakao do oprószenia

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wyłożyć połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao. Na wierzch wyłożyć borówki. Smacznego.

08:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (18) »
piątek, 09 lutego 2018

Nie jestem mistrzynią karnawałowych słodkości, o faworkach już nawet nie wspominam ;) Zawsze wychodzą mi za duże, za grube, niezbyt kształtne ;) Są jednak bardzo smaczne. Faworki na piwie są kruche i delikatne. Nie trzeba "wybijać" ciasta, by wytworzyło się powietrze. Są też mniej kaloryczne niż te na śmietanie. Lubicie? Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml piwa

+

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić na mniejse części. Rozwałkować jedną część, pozostałe ciasto przykryć lnianą ściereczką, by nie obeschło. 

Wałkować bardzo cienkie placki. Płaty kroić na paski o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. W środku zrobić nacięcie, przeciągając przez nie jedn z rogów. 

Faworki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe układać na papierowym ręczniku, do odsączenia.

Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :)

poniedziałek, 05 lutego 2018

Pomysł na pyszne śniadanko z produktów, które chyba zawsze mamy w domu :) Pyszny naleśnik, pieczony w piekarniku, ma lekką strukturę. U mnie na słodko, w zimowej wersji, bo z dodatkiem kiwi ;) Idealny pomysł na każdy poranek. Znacie? Jeśli nie to spróbujcie koniecznie! Polecam :)

PS apynews.pl - portal dla ludzi, którzy chcą wiedzieć więcej na temat tego co teraz dzieje się w polskim youtube - informacje, quizy i wiele więcej!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła 

+

  • cukier puder i ulubione owoce do podania

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z żeliwną patelnią lub naczyniem do zapiekania, najlepiej o średnicy około 20 cm.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość Zmiksować, tylko do połączenia składników.

Rozgrzaną patelnię wyjąc z piekarnika, wyłożyć na nią masło, rozpuścić je, rozprowadzić po brzegach.

Ciasto wylać na patelnię, piec około 20 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie cukier puder i kiwi. Smacznego :)

 

Tagi: kiwi
19:09, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (8) »
środa, 31 stycznia 2018

Połączenie smaków, które daje przepyszne doznania :) Masa idealna dla wielbicieli masła orzechowego! Bardzo efektownie się prezentuje. Genialny, lekko słonawy krem orzechowy przełamany kwaśną porzeczką i słodkimi bananami, treściwe ciasto czekoladowe, pycha! Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

 

Krem orzechowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 30 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki umieścić naczyniu i zmiksować.

Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.

 

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 banany
  • orzeszki ziemne do dekoracji
  • 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą
  • pokruszone czekoladowe ciasto

 

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym  czekoladowym ciastem, nasączyć go połową pozostałego ponczu.  Posmarować dżemem, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Smacznego :)

 


wtorek, 23 stycznia 2018

Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;)

PS  Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje liczbę spalonych kalorii oraz przebyty dystans. Mały gadżet, który posiada aż tyle funkcji, ładnie wygląda, w klasycznym, czarnym kolorze. Uzyskane wyniki od razu zapisuje w aplikacji, sprawdzi także postępy ćwiczeń. Opaska jest wydajna i poręczna. To naprawdę ciekawy produkt!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g maku

 

W misce połączyć ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodać mak. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć.

 

Masa serowa:

  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

Serek wymieszać z budyniem i mąką. Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg. Na warstwie makowej „rysować” kratkę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, odłożyć.

W 100 ml mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się dodać wiórki kokosowe. Gdy całość się zagotuje wlać mleko z mąką. Zdjąć z palnika. Całość dokładnie wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Schłodzony budyń zmiksować

Budyń delikatnie połączyć ze śmietanką, dodać żelatynę (kilka łyżek kremu wymieszać z żelatyną i wlać do całości kremu). Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


niedziela, 21 stycznia 2018

Jeśli ktoś z Was jest w trakcie urządzania swojego gainetu kosmetycznego albo po prostu marzy mu się dobrej jakości sprzęt w rozsądnej cenie na własny użytek koniecznie powinien zajrzeć na stronę https://importmania.pl/pol_m_Urzadzenia-kosmetyczne_Do-salonu_Kombajny-kosmetyczne-171.html !

 

Kupuj bezpośrednio u importera. Omijaj pośredników.

 

W sklepie internetowym znajdziecie wysokiej jakości sprzęt kosmetyczny, wszelkiego rodzaju, w tym także kombajny kosmetyczne. Samych kombajnów jest tam kilka - o różnych zastosowaniach, w różnych modelach.

 

Kombajn kosmetyczny 604


Kombajny kosmetyczne służą do mikrodermobrazji, ale nie tylko. Myślę. że osoby zainteresowane będą wiedziały czego szukać ;)

 

Kombajn kosmetyczny 1008

17:58, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
poniedziałek, 15 stycznia 2018

Łatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;)

PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy na płótnie w wielu wariantach do wyboru. Każdy znajdzie coś dla siebie!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


Tagi: budyń
19:27, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (14) »
piątek, 12 stycznia 2018

Pierwsi szczęśliwcy już dziś zaczynają ferie ;) Dla dzieci to sama radość, dla rodziców nieco mniejsza, zwłaszcza, gdy nie ma pomysłu, gdzie wysłać dzieci na zimowy wypoczynek. Na przeciw temu wyzwaniu wychodzi portal naferie.pl - baza rodzinnych wyjazdów i zimowych zimowisk dla dzieci :) 

 



 

Wyżej wspomniany portal oferuje wyjazdy, zarówno dla całych rodzin, jak i dla samych dzieci. Oferty są atrakcyjne i pod względem finansowym i pod względem oferowanych usług.

Miejsce na zimowy wypoczynek możemy wybrać spośród kilkunastu ofert. Obojętnie czy zamarzy nam się szusowanie po polskich czy zagranicznych stokach - tam znajdziecie ofertę idealną.

Oferowane są także zajęcia i wyjazdy w formie przedszkola narciarskiego, który jest doskonałym sposobem na naukę jazdy na nartach przez najmłodszych fanów tego sportu.

Wyjazdy charakteryzują się dbałością o szczegóły, wysokim poziomem nauczania i bogatym programem rozrywek, także na godziny popołudniowe.

Wyjazd z na ferie to świetny sposób na spędzenie zimowego urlopu :)

12:16, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
wtorek, 09 stycznia 2018

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :)

PS Jeśli tak jak ja uwielbiacie dbać o swoje włosy dzięki kosmetykom w fajnych cenach polecam sklepfryz.pl - szeroki asortyment dla niej i dla niego! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady, startej na tarce

 

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

+

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • orzeszki ziemne solone

 

Biszkopt - Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć, odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, odłożyć. 

Masa kajmakowa - Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym (masę kajmakową można lekko podgrzać, łatwiej będzie wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto).

Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego :)

 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria