poniedziałek, 31 października 2016

Serniki znikają u nas w ekspresowym tempie ;) Z tym było podobnie - rozszedł się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam!

 

Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/. Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie!

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • 800 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka

 

Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.

1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy o wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 

Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto. Piec przez około 40 minut. Smacznego :) 

 

00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (28) »
wtorek, 18 października 2016

Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

 

Bawię się razem z:


wtorek, 11 października 2016

Czekolada, dużo czekolady i chałwa <3 Słodka rozpusta, której trudno się oprzeć, ręka sama sięga po kolejny kawałek ;) Ciasto idealne na jesienną chandrę - słodkie, wilgotne, zakalcowate, jak to brownie ;) Polecam.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g chałwy

 

Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć.

Do ubitych jajek stopniowo dodawać przestudzoną, płynną czekoladę, później dodać sypkie składniki, cały czas mieszać. Dodać połowę pokruszonej chałwy, delikatnie połączyć.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą chałwę. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 07 października 2016

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaicenia smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

wtorek, 04 października 2016

To ciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a później żółtka. Całość zmiksować. Dodaj olej i znowu zmiksować. 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Formę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa mleczna:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić.

Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i nadal ucierać, do gładkości.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 70 g masła

 

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta.

Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 

00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (19) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria