piątek, 31 października 2014

Muffinki z dobrą porcją energii na początek dnia :) Nie zawierają jajek, mimo to są zwarte. Mięciutkie i wilgotne za sprawą winogron. Niezbyt słodkie, mają w sobie sporo wartościowych składników, będą wspaniałe na drugie śniadanie, zapewniam, że dzieciom zasmakują i to bardzo :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • winogrona
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

W jednej misce wymieszać mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. 

Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. 

Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona, które przykryć ciastem. Tak samo postępować z pozostałymi papilotkami. Muffiny obsypać cukrem waniliowym. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż muffiny lekko się zarumienią. Wystudzić. Smacznego :)

 

czwartek, 30 października 2014

Pyszne ciasto bez pieczenia, z dnia na dzień smakuje lepiej ;) Bardzo łatwe, lubiane przez wszystkich. Szczególnie polecam je miłośnikom kokosu, tego w nim nie brakuje ;) Zrobiłam je na mamy urodziny, zniknęło błyskawicznie. To taki przekładaniec z herbatników, masy budyniowej, nutki adwokatu i wiórków kokosowych, dla podkręcenia smaku dodałam także płatki migdałowe. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki adwokatu
  • ok. 50 sztuk herbatników

 

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Gotowy, odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać porcjami zimny budyń, a następnie adwokat. Dokładnie połączyć. Do masy delikatnie wmieszać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. 

Na blasze o wymiarach 18 x 24 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na nich rozsmarować 1/4 masy kokosowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać wiórkami kokosowymi. 

Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :)

 

wtorek, 28 października 2014

Dziś zapraszam na pyszne dyniowe babeczki. Sycące, wilgotne z wyczuwalną nutką imbiru i cynamonu, udekorowane kremowo - maślaną masą. I wyglądają i smakują świetnie. ładnie prezentują się na stole, polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 320  g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni

 

Mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dokładnie zmiksować.

Do masy jajecznej na przemian dodawać wymieszane suche składniki, puree z dyni i mleko. Miksować. 

Ciasto przełożyć do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

Składniki na krem:

  • 125 g serka kremowego naturalnego ARLA Apetina
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Serek utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego :)

 


niedziela, 26 października 2014

Bardzo smaczny przekładaniec. Dwie warstwy delikatnego biszkoptu oraz krem chałwowy z "pijanymi" bakaliami. Całość oblana czekoladową polewą "ganache", który zastyga w lodówce, ale nadal jest miękka. Zasmakuje każdemu, nawet niespodziewanym gościom, dlatego też dodałam go do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję :) Najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać cukier, później żółtka, jedno po drugim. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Formę o wymiarach 19 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 


Składniki na masę:

  • 200 g chałwy
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 35 ml wódki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kremówki

 

Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. 

 

Rodzynki zalać wódką i odstawić na około 60 minut, gdy "wypiją" alkohol, pokroić na małe kawałki

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać chałwę, zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej rodzynki i orzech włoskie. 

Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową kremu chałwowego, przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć pozostały krem, wierzch udekorować polewą. 

Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

piątek, 24 października 2014

Uwielbiam domowe nalewki. Uwielbiam i je robić i smakować i obdarowywać nimi bliskich:) Ta nalewka jest wytrawna, bardzo pomocna przy dolegliwościach żołądkowych. Smakuje naprawdę dobrze. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml wódki 
  • 25 g cukru

 

Ziarna pieprzu przełożyć do butelki i zalać je wódką. Dodać cukier, potrząsnąć, by składniki się połączyły. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. 

Po tym czasie nalewkę przepuścić przez gazę. Przelać do karafki, zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce. 

Im dłużej nalewka leżakuje tym lepiej smakuje :) Na zdrowie! 

Tagi: alkohol
19:20, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (32) »
środa, 22 października 2014

Pyszne kruche maślane ciasto, krem z serka mascarpone i ostatnie już chyba w tym roku maliny... Całość wspaniale skomponowana. Nam smakowało :) Trochę lata w jesiennej aurze. Do tartaletek można użyć także innych owoców, polecam winogrona, borówki amerykańskie czy banany :) Będzie pysznie, gwarantuję! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, sól i cukier puder, wymieszać palcami. Stopniowo zagniatać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wylepić nim foremki do ciasta, uprzednio natłuszczone i oprószone bułką tartą. Wstawić do lodówki na kolejne 20 minut.

Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie połączyć.

Tartaletki napełnić kremem, udekorować malinami. Smacznego :)

 


13:30, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (39) »
poniedziałek, 20 października 2014

Miękkie bułeczki z pysznym kokosowym nadzieniem. Niezwykle fotogeniczne, zauroczą każdego. Masa kokosowa jest bardzo wyrazista, nie za słodka, smakiem przypomina znane pralinki. Kto się da namówić na ich zrobienie? Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • 425 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 125 ml leka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru
  • 165 g wiórków kokosowych 

 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, lekko ciepłe mleko, cukier, sól i wystudzone masło. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie - na patelni podgrzewać mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe do momentu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. 

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować i pokroić w prostokąty o wymiarach 10 x 15 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę nadzienia kokosowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. 

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


 

niedziela, 19 października 2014

Ciasto, które podbiło nasze kubki smakowe :) Pyszny przekładaniec - chrupiący słonecznik w karmelu, masa kajmakowa i polewa czekoladowa. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, wilgotne, wbrew pozorom nieprzesłodzone. Najistotniejszy jest tutaj słonecznik, który nadaje ciastu niezwykłości. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 175 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części. 

 

Chrupiący słonecznik:

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. 

Blachę wyłożyć matą silikonową bądź teflonową, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić, pokruszyć na drobne kawałki. 

 

Masa:

  • 550 g masy kajmakowej (u mnie czekoladowa)
  • 200 g masła

 

Masło utrzeć z masą kajmakową na gładką, puszystą masę. Dodać 3/4 uprażonego słonecznika i delikatnie połączyć.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki

 

Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, poczekać, aż lekko zgęstnieje. 


+

  • herbatniki
  • wódka

 

Upieczony biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną z cukrem i wodą. 

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy, na to powykładać herbatniki. Przykryć pozostałą masą i drugim biszkoptem. Wierzch posmarować czekoladową polewą i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

piątek, 17 października 2014

Obłędne! Intensywnie kokosowe, puszyste, delikatnie. Wielbiciele kokosu (i nie tylko) będą nimi zachwyceni. Nas oczarowały... Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Mleczko kokosowe, śmietanę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier i wiórki, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. W trakcie mrożenia miksować kilka razy, w godzinnych odstępach. Smacznego :)

13:05, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (43) »
wtorek, 14 października 2014

Pyszne, delikatne naleśniki o intensywnie bananowym smaku. Podane z kleksem gęstego jogurtu i lekko kwaśnym porzeczkowym dżemem. Śniadanie na szóstkę ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • dżem porzeczkowy Łowicz

 

Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 

Do naczynia wlać mleko, dodać jajko i banana, zmiksować. Wsypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Całość dokładnie zmiksować.

Patelnię rozgrzać, natłuścić. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym i ulubionym dżemem. Smacznego :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria