czwartek, 24 października 2013

Przez kilka ostatnich dni pogoda była tak ładna, że wczoraj aż postanowiłam zrobić lody. Żeby nie było tak całkiem wiosennie wybrałam orzechowe, czyli smak iście jesienny. Już kiedyś robiłam orzechowe, ale przyznam szczerze, że te dzisiejsze bardziej nam smakowały - są mniej zbite, ale mocno kremowe i chyba nieco mocniej orzechowe, chociaż tego nie jestem całkiem pewna :D Polecam serdecznie, lody o każdej porze roku smakują wybornie, a te domowe to już szczególnie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 85 g orzechów włoskich
  • 1 małe jajko
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżki wódki
  • 1 łyżka miodu
  • 500 g śmietany 30%
  • 200 ml mleka 3,2%

 

Orzechy podprażyć na patelni przez około 5 minut, a następnie rozdrobnić je w młynku do kawy lub melakserze. 

Jajko ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać wódkę, mleko, miód i orzechy, bardzo dokładnie wymieszać. 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i połączyć ze sobą. 

Gotową masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut, około 5-6 razy. Smacznego :)

18:29, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (24) »
środa, 16 października 2013

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja chleb piekę dopiero od niedawna, ten był jednym z pierwszych, który zrobiłam. Pomyślałam, że pochwalę się swoim wypiekiem, przy okazji dołączając do akcji, w której blogerzy z całego świata publikują przepisy właśnie z chlebem w roli głównej. Zapraszam na oficjalną stronę wydarzenia - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

W ramach tej akcji serdecznie polecam Wam chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Przepis dostałam od teściowej, zrobił furorę w pracy u mojej mamy, większej rekomendacji chyba nie trzeba ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 łyżki słonecznika
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 

 

Mąkę wymieszać drewnianą łyżką z resztą suchych składników. Odstawić.

Z 0,5 litra ciepłej wody odlać pół szklanki i w tym rozpuścić drożdże. Przelać do pozostałej wody.

Całą wodę z drożdżami przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką (kilka minut). Przełożyć do keksówki i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Smacznego :)

poniedziałek, 14 października 2013

W weekend byłam na weselu. więc nie miałam zbytnio okazji na pieczenie, miałam przynajmniej okazję zobaczyć to, co czeka mnie za nieco ponad 8 miesięcy :D W zeszłym tygodniu znalazłam jednak trochę czasu, by upiec coś słodkiego. Padło na sernik, który uwielbiam w każdej postaci. Ten też mi posmakował - kremowy, delikatny o wspaniałym smaku orzechów i kawy. Zjedliśmy z największą przyjemnością. Już przy okazji tarty orzechowo - czekoladowej wspominałam, że to właśnie z orzechami jesień kojarzy mi się najbardziej, więc możecie spodziewać się w najbliższej przyszłości kolejnych słodkości z orzechami w roli głównej :) A sernik upieczcie już teraz, naprawdę warto!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 125 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła

 

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Ciasteczka i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej folią aluminiową, włożyć do lodówki.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g orzechów włoskich

 

2 łyżki śmietany podgrzać i wymieszać z kawą, wystudzić. Orzechy bardzo drobno pokroić, odstawić. 

Ser zmiksować z cukrem, dodać resztę śmietany, jajka i mąkę. Na końcu dodać orzechy i śmietankę z kawą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. 

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego :)

 

18:10, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (27) »
środa, 09 października 2013

Strasznie bałam się tego ciasta. Jego smaku przede wszystkim. Nigdy nie spotkałam się z dodatkiem pomidora w słodkim wypieku. Wreszcie jednak postanowiłam je przygotować. Pomidor to przecież owoc, więc czym prędzej zabrałam się do roboty :) Ciasto wyszło niesamowite - smaku pomidora nie czuć zupełnie, domownicy do tej pory nie wiedzą jaki tajemniczy składnik dodałam do masy. Ciasto jest pysznie zakalcowate, mocno czekoladowe, czyli typowe brownie :) Polecam bardzo! :)

 

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Przepis z książki D. Prochniewicz "Warzywa doskonałe. Pomidor, papryka, cukinia". Podaję z moimi zmianami :)


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe pomidory
  • 125 g mlecznej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

 

Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Odstawić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać na przemian, po łyżce mąki, wymieszanej z kakao i pomidorów, ciągle mieszając. Na koniec wlać czekoladę z masłem, dodać sól i delikatnie wymieszać. 

Piec w foremce o wymiarach 28x18 cm , wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez około 35-40 minut. Smacznego :)

piątek, 04 października 2013

Kwintesencja jesieni - jabłka, żurawina, miód. I do tego twaróg. Całość składa się na serniczki w nieco innej formie. Nam bardzo smakowały. Zjedliśmy je jeszcze ciepłe. Żurawina (u mnie suszona) pysznie współgra z twarogiem i z jabłkami oczywiście. Polecam serdecznie, taki deser jest idealny na jesienne popołudnia :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 średnie jabłka
  • cukier puder 

 

Twaróg, sok z cytryny, miód, cynamon żółtka i budyń zmiksować na gładką masę. Dodać żurawinę, delikatnie wymieszać. 

Z jabłek odciąć czubek, wydrążyć środek. Do jabłek nakładać masę serową, wierzch można posypać dodatkowo żurawiną. 

Gotowe jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 5-8 minut pieczenia do naczynia włożyć także czubki jabłek. Gotowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

środa, 02 października 2013

Są pyszne! Jedząc pierwszego już wiedziałam, że wszystkie znikną z prędkością światła :) Bardzo mi smakowały. Mają fajną konsystencję i ciekawy smak. Zjadłam je z golden syropem. Polecam gorąco!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

Po tym czasie dodać jajka, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników. Odstawić na około 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło. 

Niezbyt grube placuszki smażyć na średnim ogniu, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z dżemem czy musem owocowym. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria