piątek, 25 września 2015

Pyszne, puszyste i mięciutkie gofry. Smakują podobnie do ciasta marchewkowego, ale są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Z delikatną nutką cynamonu, podane z gęstym jogurtem, słodzonym miodem. Smakują obłędnie. Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 Marwitek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu

 

Serek cynamonowy:

  • 2-3 łyżki gęstego jogurty/kremowego serka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i przygotowana wcześniej marchewkę. W osobnej misce połączyć mokre składniki, czyli mleko, olej i miód. 

Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać.

Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wykładać ciasto, do wyczerpania składników.

Składniki na serek dokładnie wymieszać w miseczce. Podawać z goframi. Smacznego :)

 

środa, 23 września 2015

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek, najlepsze z kubkiem mleka :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego
  • 2  małe jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 350 g malin

 

Do garnuszka przelać mleko, dodać serek, masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać do czasu, aż masło i ser się rozpuszczą, cały czas mieszając, odłożyć do przestudzenia.

Do lekko ciepłego mleka dodać jajka, rozbełtać widelcem. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wlać mleko z jajkami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, będzie się ono kleiło do rąk, ale tak ma być.

Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować. Smacznego :)

 

22:01, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 21 września 2015

Bardzo smaczne ciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g brzoskwiń 

 

Kruszonka:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, dodawać kolejno jajka, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 

Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić.

Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto.

Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i pokrojone w ćwiartki. 

Kruszonka - Mąkę, cukry i masło ugniatać między palcami, gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


20:16, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (18) »
czwartek, 17 września 2015

Kolejne do kolekcji, pyszne lody jeżynowe :) Niemal identyczne, jak znane Wam już lody jagodowe, równie wspaniałe i łatwe do zrobienia. Osłodziły mi samotny dzień, spędzony na zapoznawaniu się z ofertą https://www.autoid.pl/rozwiazania/automatyzacja-w-procesach-produkcyjnych/34-rozliczanie-produkcji-optymalizacja-produkcji-rozliczania-zlecen-produkcyjnych, firmy, która jak nikt inny zna się na dostarczaniu produktów do automatycznej identyfikacji i osób i samochodów oraz pracowników, myślę, że będzie mi to potrzebne w pracy, którą, mam nadzieję, niedługo podjąć ;)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 375 ml śmietany 30%

 

Jeżyny zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia.

Masę jeżynową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać. Masę schładzać w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie masę przełożyć do zamrażalnika, mieszać 3-4 razy co 20-30 minut, by lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki. Smacznego :)

Tagi: jeżyny
21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
niedziela, 13 września 2015

Kolejny pomysł na smaczne i ekspresowe śniadanie. Kasza jaglana sama w sobie jest źródłem wielu witamin, jeśli dodać do tego jogurt, miód i owoce, mamy fantastyczny, pełnowartościowy i co najważniejsze, zdrowy posiłek na rozpoczęcie dnia. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają rozwój organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Dodaje sił do nauki, kto wie czy zdrowe śniadania nie przyczynią się do tego, że nasze dzieci w przyszłości będą mogły pracować w takich firmach jak http://www.chromecrm.com/kontakt/ i zajmować się hostowanym systemem CRM, który jest nowoczesnym, internetowym systemem wspomagającym zarządzanie relacjami z kontrahentami, może zostać uruchomiony w krótkim czasie, co w dzisiejszych, zaganianych czasach jest ogromną zaletą ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki: (2 porcje)

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 75 g malin
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko przestudzić. 

Przestudzoną kaszę odcedzić i połączyć z jogurtem. Wyłożyć na talerz.

Maliny przełożyć do rondelka, dodać miód i delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia.

Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na kaszę, podawać natychmiast. Smacznego :)

Świetny pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Doskonale smakują solo, równie dobrze z dodatkiem jogurtu czy mleka. Ten posiłek dodał mi energii i sił przed ważnym zadaniem, jakie postawił przede mną mój mąż - musiałam poszukać Mu na https://cemasz.pl/czesci-do-maszyn/komatsu/ odpowiednich części do urządzeń górniczych :D On zapracowany, nie miał na to czasu, więc do akcji musiałam wkroczyć ja ;) Śniadanie bogate w wapń i orzechy bardzo mi w tym zadaniu pomogło ;) 

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 1 - 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki miodu

 

Jogurt przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, słonecznik, rodzynki i orzechy laskowe. Całość połączyć z masłem orzechowym i płynnym miodem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów formować kulki, kłaść na blasze, w niedużych odstępach od siebie. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut, na złoty kolor. Podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub zajadać solo. Smacznego :)

 

sobota, 12 września 2015

Bardzo smaczne, bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasto ;) Długo zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl, wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 250 g jeżyn

 

Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. 

Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, na wierzch kłaść pozostałe owoce. Na końcu wyłożyć posypkę. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


19:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (16) »
piątek, 11 września 2015

Delikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka. Takie śniadanie dodaję mnóstwa energii najmłodszych, ale także starszym smakoszom, chociaż i tak mnie uratowali fachowcy z http://combeenut.pl/zarzadzanie-ryzykiem/, dzięki nim mogłam spokojnie zajadać pyszne śniadanko, a oni za mnie zajęli się usprawnianiem procesów i rozwiązań internetowych. :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki mleka

 

Jajka rozbełtać widelcem, dodać mleko i mleko w proszku, dokładnie połączyć.

Patelnię teflonową rozgrzać, wykładać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego :)

czwartek, 10 września 2015

Wakacje minęły w mgnieniu oka, czas wrócić do codziennych obowiązków, czyli remont, remont i jeszcze raz remont. Dobrze, że ja muszę zajmować się tylko urządzaniem wnętrz, na razie tylko szukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/, wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 35 g miękkiego masła

 

Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. 

Do masy wsypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki, skórką do dołu. Cynamonem oprószyć śliwki. 

Kruszonka - mąkę, cukier i miękkie masło przełożyć do miski, rozcierając między palcami, utworzyć kruszonkę. Posypać nią śliwki. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego :)

 

  

20:13, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (15) »
środa, 09 września 2015

Ledwo wróciłam z wakacji, już marzy mi się kolejny wyjazd ;) Może tym razem Beskid Sądecki? Cudne krajobrazy, a i baza noclegowa na wysokim poziomie, hotel http://perlapoludnia.pl/, zawsze stoi na wysokim poziomie. Niech tylko pogoda trochę się poprawi ;) Na osłodę pochmurnych, zimnych dni, przygotowałam nam pyszne, delikatne, ucierane ciasto z mnóstwem malin i kokosowymi płatkami. Lekkie, delikatne, idealne do kawy :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 350 g malin

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Odłożyć około 50 g kruszonki i wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Do pozostałej kruszonki dodać jajka i zmiksować na gładką masę.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, na wierzch ułożyć 3/4 malin i oprószyć kokosową kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, po tym czasie na kruszonce ułożyć pozostałe maliny i piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Smacznego :) 

 


18:30, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (24) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria