poniedziałek, 29 września 2014

Gęsta, słodka nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Im starsza tym smaczniejsza. Ta jest z zeszłego roku, tegoroczna też już nastawiona :) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 500 g cukru

 

Jeżyny przebrać, umyć i osuszyć, lekko rozgnieść. Przełożyć do dużego słoja. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Całość zalać spirytusem i wódką. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Po tym czasie nastaw przefiltrować. Wodę zagotować z cukrem i połączyć z alkoholem.

Przelać do butelek, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Na zdrowie! 

22:29, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
sobota, 27 września 2014

Nie od dziś wiadomo, że sok z aronii nie dość, że jest smaczny dodatkowo ma prozdrowotne działanie. Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Przepis na sok z aronii jest również bardzo łatwy. Polecam bardzo! :)

Dżem przygotowałam z owoców, które zostały mi po produkcji soku. Pyszny! Lekko kwaśny i słodki jednocześnie. Również polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody

 

Wodę i cukier zagotować, dodać umytą aronię i jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić, najlepiej na całą noc. 

Sitko wyłożyć gazą. Sok przelać przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie. Owoców nie wyrzucać (przydadzą się do dżemu). Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Na zdrowie! :)

 

Dżem z aronii:

  • 1 kg aronii 
  • 3 jabłka
  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. 

Z wody i cukru ugotować syrop. Dodać jabłka i aronię, która została po produkcji soku. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Gorący dżem przekładać do słoików. Pasteryzować. Smacznego :)

 

19:39, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (30) »
wtorek, 23 września 2014

Wbrew pozorom zrobienie powideł śliwkowych jest łatwe, chociaż czasochłonne. Zapach, który roznosi się po domu wynagradza czekanie, kusi jednak okrutnie! ;) Od kilku lat robię je każdej jesieni, najlepsze z mocno dojrzałych węgierek, wtedy nawet nie trzeba dodawać cukru ;) Polecam wszystkim smakoszom! 

Ps. Przy okazji przypominam przepis na czekośliwkę :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • cukier (opcjonalnie)

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem lub bardzo głębokiej patelni. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać powidła. 

Gdy powidła będą już miały konsystencję powideł (ale nie będą zbyt gęste) wyłączyć palnik i odstawić powidła na całą noc do wystygnięcia. 

Rano można spróbować powideł - jeśli są za mało słodkie można dosypać odrobinę cukru i ponownie gotować całość na małym ogniu, aż powidła całkiem zgęstnieją. 

Gotowe przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 1 l powideł.

Tagi: śliwki
19:05, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 22 września 2014

Moje pierwsze marchewkowe ciasto ;) Mało kto wie, że to typowo szwajcarski wypiek. Wywodzi się z niemieckojęzycznej części Szwajcarii, z kantonu Agowii. Podstawowym składnikiem ciasta jest utarta marchewka i mielone orzechy laskowe. Dodałam także odrobinę kirschu, taki dodatkowy szwajcarski akcent ;) Moim dodatkiem było przełożenie ciasta kremem serowym. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kirschu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 250 g startej marchewki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier ubić na jasną i puszystą masę. Dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny, połączyć. Następnie dodać orzechy i marchewkę, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Do masy marchewkowej na przemian dodawać białka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. 

Masę przelać do natłuszczonej formy o wymiarach 25 x 25 . Wstawić ciasto do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.


Składniki na masę:

  • 250 g serka kremowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

piątek, 19 września 2014

Pyszne, łatwe do zrobienia ciasto. Śmietankowe nadzienie, mnóstwo owoców, ach jest się czym zachwycać ;) Bardzo lubię ciasta z jeżynami, to już niestety ostatnie... Chociaż nie, będą jeszcze bułeczki! Polecam wszystkim smakoszom ciast z owocami!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 170 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść kruszonkę.

Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 kruszonki, delikatnie docisnąć. Pozostałą kruszonkę odłożyć

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki na masę:

  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 350 g jeżyn
  • cukier puder

 

Jajka ubić z cukrem, śmietaną, mąką i szczyptą soli. Dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch posypać resztą kruszonki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

20:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (34) »
środa, 17 września 2014

Pyszna, wilgotna babka z kawałkami soczystych, polskich jabłek ;) Długo zachowuje świeżość. Smakowała i nam i naszym gościom. Przepis ze starego zeszytu mamy, jak zwykle udany :) Polecam do popołudniowej kawki i nie tylko! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cukier puder

 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać wodę zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Dodać pokrojone jabłka, połączyć.

Formę z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: jabłka
23:33, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (32) »
piątek, 12 września 2014

Pyszne ciasto, delikatne, mięciutkie z dużą ilością śliwkowego nadzienia. Zrobione na urodziny babci, rozeszło się błyskawicznie. Dlatego czym prędzej dzielę się z Wami przepisem. Zróbcie je koniecznie, gwarantuje, że nie pożałujecie! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka

+

  • 650 g śliwek
  • cukier puder

 

Blachę o wymiarach 32 x 18 cm wysmarować masłem, odstawić.

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukry, proszek do pieczenia i jajka. Zagnieść ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować, można delikatnie podsypać mąką. 

Na blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, posypać bułką tartą. Na ciasto poukładać śliwki, skórką do dołu. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Delikatnie nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: śliwki
20:33, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (44) »
środa, 10 września 2014

Tort, który przygotowałam specjalnie dla moich rodziców z okazji ich wyjątkowego święta. Wywodzi się ze szwajcarskiego miasta Zug, a  stworzył je lokalny cukiernik Heinrich Höhn. Tort składa się z 3 warstw - orzechowej bezy, maślanego kremu i biszkoptu, mocno nasączonego alkoholem. Słodkie, najlepiej smakuje z filiżanką czarnej kawy. Mocno alkoholowy, pyszny! Nam smakował bardzo... A ja upiekłam pierwszy raz bezę! ;)

Inspiracją był dla mnie tort z bloga Caketime.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 165 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, później żółtka, jedno po drugim. 

Mąki połączyć ze sobą i delikatnie wmieszać do masy.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni, przez około 40 minut, tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na 3 bezowe płaty:

  • 175 g białek 
  • 175 g cukru
  • 175 g cukru pudru
  • 175 g zmielonych orzechów laskowych

 

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koła wielkości biszkoptu, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż całość będzie sztywna. 

Cukier puder wymieszać z mielonymi orzechami. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. 

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką. Wypełnić narysowane na papierze koła, zaczynając od środka. Każdy płat powinien mieć grubość około 12 mm. Piec w temperaturze 120 stopni przez około 90 do 120 minut. Beza powinna być wysuszona. Odstawić do wystudzenia.

 

Krem maślany:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 10 ml Kirschwasser

 

Masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, Pod koniec ubijania dodać alkohol. Delikatnie połączyć.

 

Syrop cukrowy:

  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 100 ml Kirschwasser

 

Wodę zagotować z cukrem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnego syropu dodać Kirschwasser, wymieszać.

 

Wykonanie ciasta:

Biszkopt mocno nasączyć syropem z obu stron (powinien być całkowicie mokry). 

Na paterze umieścić bezę, posmarować niezbyt grubą warstwą kremu. Na kremie położyć nasączony biszkopt, również posmarować go kremem. Przykryć go kolejną bezą. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu, następnie obłożyć je pokruszoną bezą. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

20:10, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (35) »
poniedziałek, 08 września 2014

Kolejny tydzień, kolejne drożdżówki :) Tym razem z jabłkami i cynamonem. Delikatne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Jedne z lepszych jakie jadłam. Rozeszły się błyskawicznie. Polecam bardzo, naprawdę warto się pokusić o ich zrobienie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier brązowy

 

5 łyżek ciepłego mleka połączyć z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

W misce połączyć mąkę, cukier, ciepłe mleko i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Dodać sól, wyrobić. Do ciasta dolać wystudzone masło, cięgle wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. 

Gotowe ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Przygotować nadzienie - jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni z odrobiną wody, odstawić. 1 łyżkę masła rozpuścić i odstawić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozprowadzić rozpuszczone masło, brązowy cukier i cynamon, a następnie podsmażone jabłka. 

Ciasto zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na kawałki o długości około 4 cm. 

Ślimaczki układać w tortownicy, jeden obok drugiego. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego :)

 

środa, 03 września 2014

Małe wspomnienie naszych tegorocznych wakacji :) Hiszpański flan, u mnie w wersji czekoladowej. Dawid stwierdził, że jest pyszny, nawet lepszy od tego, który jedliśmy w Hiszpanii ;) Wielbiciel tego deseru chyba wie co mówi :P Flan w języku hiszpańskim oznacza budyń, ten jednak nie zawiera mąki, a i piecze się go w kąpieli wodnej, później długo chłodzi. Wart spróbowania, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, mleko i wymieszać. Odłożyć.

Jajka ubić na puszystą pianę, dodać mleko skondensowane, połączyć. 

Obie masy dokładnie ze sobą połączyć, przelać do foremek, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Przełożyć do większej blachy, napełnionej wodą do połowy wysokości foremek. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wyjąć z kokilek. Udekorować owocami. Smacznego :)

 

22:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (31) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria