poniedziałek, 30 września 2013

Jest pyszny! Zapasy, które przygotowałam na zimę powoli się kurczą, trzeba będzie przygotować jeszcze kilka słoiczków ;) Jemy go na okrągło - na śniadanie, na kolację, z grzankami, z twarożkiem... Ach dżemowa rozpusta :D Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie nam aż tak bardzo smakował :) Z czystym sumieniem mogę Wam go polecić, zróbcie, bo naprawdę warto! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru (lub nieco mniej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego

 

Brzoskwinie obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu do czasu, aż brzoskwinie puszczą sok. 

Dodać cukry, sok z cytryny i cynamon. Gotować na małym ogniu tak długo, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez pół godziny. 

Z podanego przepisu wychodzi około 4-5 słoiczków dżemu.

piątek, 27 września 2013

Jest moc! Likier jest obłędny - mocny, ostry, a przy tym pysznie słodziutki. Smakuje mi bardzo. Zrobiłam go z myślą o ty, by wykorzystać go jako dodatek do różnego rodzaju słodkości, ale o tym w późniejszym czasie ;) Polecam Wam bardzo serdecznie ten likier - wieczory coraz chłodniejsze, a on wspaniale rozgrzewa :D

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 200 g białej czekolady

 

Mleko zagotować z cukrem. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Wystudzić.

Do wystudzonej masy, małymi porcjami, wlewać spirytus, energicznie mieszając. Przelać do butelki. Na zdrowie! :)

17:45, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 23 września 2013

Jesień - jak każda pora roku ma w sobie coś wyjątkowego i pięknego. Dla mnie jesień zaczyna się w momencie, gdy pierwsze orzechy zaczynają spadać z drzewa. To właśnie z nimi kojarzy mi się najbardziej. Na powitanie jesieni postanowiłam przygotować tartę orzechowo - czekoladową. Ciasto jest przepyszne - chrupiąca skorupka z wierchu, która kryje w sobie słodkie wnętrze. Maślane ciasto, masa czekoladowo - orzechowa.Bajka! Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml ciepłego mleka

Masło posiekać, dodać jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Szybko wyrobić. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, foremkę wylepić ciastem i wstawić do lodówki na 45 minut. 

 

Składniki na masę orzechowo - czekoladową:

  • 180 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g orzechów włoskich

 

Śmietaną przelać do rondelka, dodać, drobno połamaną czekoladę i rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić.

Jajko ubić z cukrami, dodać wystudzoną czekoladę, zmiksować. Orzechy drobno posiekać, dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać.

Gotową masę czekoladową wylać na zimne ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut. Smacznego :)

 


17:43, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (20) »
piątek, 20 września 2013

Wiem, wiem, ostatnio dużo serników u mnie, ale co ja poradzę na to, że gdy zrobię jeden sernik to mój organizm domaga się następnego i następnego :D Z ręką na sercu muszę stwierdzić, że to jeden z moich ulubionych serników, wypróbowałam już wiele przepisów - jedne lepsze, inne trochę mniej, ale do tego zawsze wracam z niesłychaną przyjemnością. Przepis dostałam kilka lat temu od mojej chrzestnej, pierwszy raz upiekłam go na swoje osiemnaste urodziny. Zrobił furorę, a ja miałam "na koncie" pierwsze dorosłe ciasto :) Polecam!

Ps. Dawid szepcze mi do ucha, że to także Jego ulubiony sernik... :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu (kostka)
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła

+

  • brzoskwinie w puszcze
  • 5 białek
  • szklanka cukru

Wszystkie składniki na masę serową ( z wyjątkiem brzoskwiń) połączyć ze sobą - ja rozgniatam je rękoma, można także mikserem. Odstawić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.

Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier.

Dno dużej blachy wylepić większą częścią ciasta, wylać masę serową, na nią poukładać brzoskwinie, później pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200  stopni. Smacznego :)

 

 

 

18:17, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (29) »
środa, 18 września 2013

Pyszne ciasteczka, smakiem przypominające te popularne ze sklepu :) Wiadomo jednak, że domowe zawsze lepsze :) Najeżone bakaliami, czekoladą, w ilościach nieprzyzwoitych.  I nam i znajomym, którzy akurat u nas gościli, bardzo smakowały :) Szczerze mówiąc nie mogli uwierzyć, że sama je zrobiłam, a nie kupiłam ;) To chyba najlepsza rekomendacja, by je zrobić. Polecam.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek

 

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać.

Masło utrzeć z jajkiem, dodać mąkę, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i czekoladę .

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 13-14 minut. Smacznego :)

18:34, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 16 września 2013

Dawno, nawet bardzo dawno nie robiłam i nie jadłam ciasta drożdżowego. Miałam za to śliwki i niewiele czasu - mecz wzywał, a wiadomo, że mecz to rzecz święta :). Przypomniałam sobie na szczęście o starym przepisie, można powiedzieć, że rodzinnym, na pyszne drożdżowe ciasto, które praktycznie samo się robi. Wystarczy do miski wsypać wszystkie składniki, a po trzech godzinach wymieszać i pędem do piekarnika :). Mi najbardziej smakuje z owocami, jeszcze gorące... Dobre jest także z bakaliami czy nawet bez dodatków. Długo zachowuje świeżość - i na trzeci dzień jest wspaniałe. Polecam gorąco!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • śliwki

 

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

 

Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. 

Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać śliwki. Posypać kruszonką.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około 25 - 30 minut. Smacznego :)

 

20:28, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (20) »
sobota, 14 września 2013

Obiecałam Wam, że będą jeszcze śliwki, więc są :) Tym razem w słoikach, czyli pyszna konfitura śliwkowo - czekoladowa zwana czekośliwką :) Jeśli lubicie śliwki w czekoladzie, ta konfitura również podbije Wasze kubki smakowe. Mi pasuje i to bardzo, mam już mnóstwo pomysłów jak wykorzystać ją w późniejszych wypiekach. Polecam gorąco, czekośliwka jest naprawdę smaczną alternatywą dla zwykłych powideł.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2-3 łyżki miodu

 

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i smażyć godzinę na małym ogniu. Odstawić.

Drugiego dnia ponownie smażyć śliwki przez kolejną godzinę. Zestawić z ognia.

Czekoladę połamać, dodać do śliwek, lekko przemieszać. Dodać kakao i miód, zmiksować blenderem.

Garnek umieścić na dużym ogniu, nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Czekośliwkę przełożyć do słoików, można pasteryzować. Smacznego :)

11:08, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (25) »
czwartek, 12 września 2013

Szarlotka babuni, czyli słynna szarlotka sypana. W mojej rodzinie funkcjonuje właśnie pod tą pierwszą nazwą. Jest smaczna i baaardzo szybka w przygotowaniu. Robią ją od czasu do czasu, ponieważ wszystkim domownikom smakuje. Polecam szczególnie teraz - późnym latem/wczesną jesienią smakuje najlepiej :)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4  szklanki cukru (można dać więcej)
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 kostki bardzo zimnej margaryny

 

Składniki na ciasto wymieszać (będzie miało sypką postać. Podzielić na trzy równe części.

Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka i dusić razem z cukrem przez około 10 minut. 

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Wsypać pierwszą część ciasta, na nią połowę jabłek. Następnie znowu posypać drugą częścią ciasta, przykryć pozostałymi jabłkami. Na końcu wysypać ostatnią część ciasta. Margarynę utrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 


niedziela, 08 września 2013

Sernik z przepisu mojej przyszłej teściowej. W Jej rodzinie od lat, bardzo często jest obecny przy szczególnych okazjach. Puszyste, słodkie. Można dodać rodzynki, jednak ja za nimi nie przepadam, więc w miarę możliwości staram się ich unikać :) Można powiedzieć, że to taki typowy, wszystkim znany sernik. Czasem taki jest najlepszy, warto od czasu do czasu powracać do sprawdzonych przepisów, bo dania czy ciasta zrobione na ich podstawie są wspaniałe :) Ach, polecam Wam gorąco!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Margarynę rozpuścić, przestudzić. Dodać cukier, kakao i proszezk do pieczenia i mąkę. Zagnieść. Podzielić na 4 części i włożyć do lodówki na około 30 minut. 

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 200 g masła

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać twaróg i masło, zmiksować na gładko. 

Na blachę zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, dwie części ciasta, wylać na to masę serową. Na górę zetrzeć pozostałe dwie części ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


 

Tagi: kakao twaróg
11:18, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (27) »
piątek, 06 września 2013

Po lodach rabarbarowo - różanych przyszedł czas na lody różane, a raczej herbaciano - różane ;) Do ich przygotowania użyłam herbaty ekologicznej płatki róży. Zasmakowały mi i to bardzo dlatego i Wam je polecam! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki herbaty płatki róży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 375 ml śmietany kremówki

 

Szklankę mleka wlać do garnuszka, zagotować i zaparzać w nim herbatę przez około 15 minut.

Jajka ubić z cukrem i solą. Dodać mąkę, nadal miksując.

Do ciepłego mleka z herbatą dodać pozostałe pół szklanki mleka i pół szklanki kremówki, dodać jajka z cukrem i wymieszać. Podgrzać na ogniu, uważając, by masa się nie zagotowała. Dodać resztę kremówki, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gotową masę schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Masę przelać do naczynia, wstawić do zamrażalnika, mieszać kilka razy, co 45 minut. Smacznego :) 

Tagi: herbata
15:02, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria