sobota, 19 sierpnia 2017

Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem  tworząc esy - floresy.

Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

 

00:08, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Prawie jak tiramisu ;) Biszkopty nasączone kawą, połączoną z likierem kawowym i kremówka ubita z malinami... Cudo, mówię Wam cudo <3 Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 4 małe pucharki:

  • 200 ml kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 g malin + kilka do dekoracji
  • biszkopty
  • 100 ml mocnej kawy
  • 1-2 łyżki likieru kawowego

 

Kawę wymieszać z likierem kawowym, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać maliny, zmiksować.

Biszkopty maczać z kawie, układać je na dnie pucharków. Na biszkopciki nakładać krem, później kolejne ciasteczko i drugą warstwę kremu malinowego. Udekorować świeżymi owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

03:27, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (13) »
środa, 09 sierpnia 2017

Kochani, witajcie po wakacjach! Bardzo mi było potrzebne tych kilka dni odpoczynku, całkowitego resetu ;) Udało nam się wyjechać, tym razem zdecydowaliśmy się na Kretę a przy okazji odwiedziliśmy Santorini :) Zapraszam do krótkiej fotorelacji, sama chętnie powspominam z Wami :) Buziaki!

 

Są zdjęcia, które muszą być zawsze ;)

 

 

Owoce, które kuszą bardzo ;)

 

Bajeczne Santorini

 

Czarna plaża z wulkanicznym piaskiem w miejscowości Kamari

 

Pyszne jedzonko, a lody o smako melona o prostu rewelacyjne :)

 

Ajos Nikolaos :)

 


00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link Komentarze (16) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria