sobota, 22 sierpnia 2015

Bardzo smaczne lody, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Delikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza, szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 100 g białej czekolady

 

Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. 

Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową.

Masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalnika i co 30 minut, 4-5 razy wyjąć i wymieszać. Smacznego :) 

Tagi: czekolada
09:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (42) »
czwartek, 20 sierpnia 2015

Tarta grzechu warta ;) Bez pieczenia, kawowa, bardzo kremowa i delikatna. Przysłowiową kropką nad i, są tutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 140 g ciasteczek owsianych
  • 70 g roztopionego masła

 

Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy o średnicy 18 cm, mocno docisnąć i włożyć do lodówki.

Masa kawowa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • maliny

 

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie krótko zmiksować ją z zimną kawą. Dodać przestudzoną, ale płynną czekoladę, delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami. Smacznego :)

 

 

środa, 19 sierpnia 2015

Bardzo łatwy sposób na obłędny deser ze śliwkami i ulubionymi lodami. Owoce podsmażone z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, serwowane z domowymi lodami śmietankowymi. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam :-)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5-6 śliwek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki masła

+

  • lody śmietankowe*

 

Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na niezbyt cienkie paski.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. 

Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos.

Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :)

 

Lody śmietankowe:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleko i cukier puder, całość zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. 

Masę kilka razy przemieszać, co 30 - 40 minut. 

 

00:38, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (27) »
wtorek, 18 sierpnia 2015

Lekki deser, bez pieczenia, z gęstym jogurtem naturalnym, płatkami owsianymi i borówkami. Jest bardzo łatwy do zrobienia i ekspresowy na dodatek. Zajadałam go, czekając na maila zwrotnego z http://www.centrumtlumaczen.pl/tlumaczenia/, profesjonalna, a co najważniejsze szybka obsługa, wygodnie i bez wychodzenia z domu, w między czasie można się zajadać takimi słodkościami, jak ten deserek :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • kilka pokruszonych biszkoptów
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Jogurt wymieszać z miodem, odłożyć.

W pucharkach układać warstwami - pokruszone biszkopty, borówki, jogurt naturalny, płatki owiane, jogurt naturalny i borówki. Smacznego :)

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Polecam, bardzo! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 85 g kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 210 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą i solą, odłożyć.

  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać majonez i jogurt, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Do masy stopniowo dodawać sypkie składniki, na zmianę z wodą, miksować za każdym razem, tylko do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

 

Masa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/4 pokruszonej soli morskiej

+

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • pokruszona sól morska

 

Wodę zagotować z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. 

Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.

Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :)

* Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia i udekorować tort

 


21:22, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »

Pyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze znajomymi, imprezy rodzinne, szczególnie mając nowy sprzęt do grillowania, kupiony na http://www.sklepogrodniczy.pl/ i chcąc go wypróbować i pochwalić się przed znajomymi ;) Te placuszki równie dobrze można przygotować z jagodami, o ile macie jeszcze do nich dostęp. Polecam :) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki borówek
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut.

Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. 

Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego :)

niedziela, 16 sierpnia 2015

Szarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/, już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę hehe :P 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 


Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • cukier - do smaku
  • 25 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier i wymieszać. Jabłka gotować pod przykryciem, na niewielkiej mocy, aż będą się rozpadały. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), dokładnie wymieszać. Wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. 

 

Masa śmietanowa:

  • 450 ml śmietany 36%
  • łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany (opcjonalnie). Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy, przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 15 sierpnia 2015

Kolejna propozycja, która doskonale Was ochłodzi w te upalne dni :) Zapraszam na obłędne lody jagodowe, bez jajek, kremowe, delikatne :) My jesteśmy nimi oczarowani :) Zasmakowały również Panom z ekipy remontowej, jesteśmy na etapie budowy zadaszenia tarasu, dobrze, że są tacy profesjonaliści jak https://www.metal-gum.com/zadaszenia, ekspresowo i zgodnie z zamówieniem :) Są tak dobrzy, jak te lody jagodowe ;)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 375 ml śmietany 30%

 

Jagody zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia.

Masę jagodową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać. Masę schładzać w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie masę przełożyć do zamrażalnika, mieszać 3-4 razy co 20-30 minut, by lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki. Smacznego :)

01:15, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (20) »
piątek, 14 sierpnia 2015

Upalnie w dalszym ciągu, ale o tym sami doskonale wiecie ;) Dnie spędzam w basenie albo przed laptopem, szukając inspiracji dotyczących wystroju nowej powierzchni mieszkalnej ;) Czasem myślę, że łatwiej byłoby oddać sprawę w ręce specjalistów z http://www.grupainterio.pl/, przecież oni najlepiej znają się na kompleksowym urządzaniem wnętrz. Te rozważania umilam sobie pyszną mrożoną kawą o bananowym smaku. Z dużą ilością spienionego mleka, skutecznie Was orzeźwi :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (4 porcje)

  • 300 ml mocnej, zimnej kawy
  • 12 kostek lodu
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka

 

Kawę zmiksować z cukrem i plasterkami banana. Przelać do szklanek i dodać lód. 

W blenderze zmiksować mleko do czasu, aż się spieni, delikatni wylać na wierzch kawy. Smacznego :)

Tagi: banany kawa
00:16, ewa_ciasteczkowakraina , Koktajle, smoothies, napoje
Link Komentarze (19) »
czwartek, 13 sierpnia 2015

Kolejne ciasto na zimno, bez pieczenia, co istotne w te upały ;) Ja jestem zadowolona z takiej pogody. Roboty budowlane bardzo powoli, ale poruszają się do przodu, więc mogę powoli zajmować się aranżacją wnętrz, ostatnio na  http://www.indecotrojmiasto.pl/  znalazłam cudną szafę wnękową do sypialni ;) Uwielbiam ten etap remontu :D Wracając do ciasta, jest pyszne! Biszkopt ( w wersji bez pieczenia podłużne biszkopciki), masa śmietanowa z galaretkami, a na wierzchu maliny, zatopione w kolejnej galaretce ;) Świetnie smakuje, doskonale wygląda. To ja, skusicie się? Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki malinowe
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 g malin

 

1 galaretkę malinową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia i pokroić w kostkę.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia.

Śmietanę przełożyć do naczynia, dodać mleko, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Do masy wmieszać galaretki i wylać ją na spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Drugą galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić i wymieszać z malinami. Tężejącą wylać na masę śmietanową. Smacznego :)

 


 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria