piątek, 29 sierpnia 2014

Pyszny, aromatyczny dżem z kawałkami owoców. Przygotowanie nie jest czasochłonne, a dom wypełni się pięknym zapachem śliwek i cynamonu. Domowy dżem to najlepsza i najzdrowsza propozycja dla naszych bliskich, zamiast słodkich ulepków, pełnych konserwantów i chemii, które możemy znaleźć w sklepie. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 600 g cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 1-2 laski cynamonu

 

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać je cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz laskę cynamonu i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. 

Po tym czasie śliwki wymieszać, przełożyć do garnka i zagotować, mieszając. Odstawić na kilka minut. Znowu zagotować. Smażyć na małym ogniu, często mieszając do zgęstnienia. Usunąć laskę cynamonu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować. Smacznego :) 

 


13:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
środa, 27 sierpnia 2014

Ostatnio przynajmniej raz w tygodniu piekę drożdżówki. Są idealne na śniadanie, świetnie smakują ze świeżo zaparzoną kawą :) Te smakowały rewelacyjnie. Idealne, drożdżowe ciasto (dawno z żadnym tak dobrze mi się nie współpracowało!), śliwki, odrobina cynamonu i kruszonka... Niebo w buzi :) Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka:

  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

Masło rozpuścić, wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wystudzone masło, cukry, jajka i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe podzielić na 7-8 kulek, przykryć ściereczkę i odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, ucierając je palcami, odstawić do lodówki.

Śliwki myć, usunąć pestki i pokroić w ósemki. 

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie. Do środka poukładać kawałki śliwek, oprószyć cynamonem i solidnie posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


12:52, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Moja miłość do płatków owsianych jak widać ma się całkiem dobrze. Po jednych i drugich plackach przyszedł czas na naleśniki. Są obłędnie smaczne, już wiem, że będą one jednym z moich ulubionych śniadań :) Podałam je z musem jabłkowym, wybornie smakują z każdym dodatkiem. Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 125 ml gorącego mleka
  • 85 g mąki pszennej
  • 125 ml kefiru
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki miękkiego masła

 

Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. 

Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia, masło i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na małej patelni na złoty kolor. 


Mus jabłkowy:

  • 300 g jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier i cynamon. Gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Wystudzić. Smacznego :)

piątek, 22 sierpnia 2014

Obłędnie pyszna tarta! Zakochałam się w kremie pâtissière ;) Robiłam go pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Dodatek cynamonu okazał się świetnym pomysłem, doskonale pasował do śliwek. Kruchy, bardzo maślany spód był dopełnieniem tej pysznej przygody :) Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąkę. 

Ciasto rozwałkować na papierze i delikatnie przełożyć do formy. Obrócić i usunąć papier. 

Przykryć papierem, piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Usunąć papier i piec jeszcze kolejne 10 minut. Wystudzić.

Krem pâtissière: 

  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki masła

+

  • 300 g śliwek
  • cukier puder 

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.

Mleko zagotować z cynamonem, przecedzić. 

Żółtka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną na jasną i puszystą masę. Następnie, stopniowo dolewać gorące mleko, ubijać. 

Zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok, dodać masło i dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć lekko przestudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


środa, 20 sierpnia 2014

Deser ekspresowy. Może trochę na wyrost nazwałam go tiramisu, ale coś w sobie ma z tego słynnego przysmaku. Biszkopt nasączony kawą, serek mascarpone i borówki... Osobno smakują świetnie, razem tworzą przepyszną całość. Polecam! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki (2 porcje)

  • 6 okrągłych biszkoptów
  • 100 ml mocnej kawy
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g borówek 

 

Mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem, odstawić.

Biszkopty namoczyć w kawie. Ułożyć je na spodzie salaterek, przykryć borówkami. Na owoce wyłożyć przygotowany wcześniej krem. Całość udekorować pozostałymi borówkami.

Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) 

 


13:42, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Puszyste, bardzo miękkie bułeczki z pysznym kremowym serkiem i śliwkami. Niebo w buzi :) Smakują jak z najlepszej cukierni, świeże nawet na drugi dzień. Z ciastem dobrze się współpracuje, chociaż jest miękkie i nieco lejące. Kto się skusi? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Masło roztopić w garnuszku, odstawić.

Drożdże rozkruszyć w misce, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej. Całość zalać odrobiną ciepłego mleka. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, mleka, roztopione masło, jajko i sól. Mąkę dosypywać stopniowo. Wyrabiać gładkie ciasto (może być lejące). Uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • śliwki

+

  • 100 g cukru pudru
  • sok z połówki dużej cytryny
  • 25 g płatków migdałów

 

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Śliwki pokroić w plasterki, odstawić.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić. Rozwałkować je na prostokąt dwa razy większy od blaszki. Rozciąć go na pół, wzdłuż krótszego boku i przełożyć na blachę tak, by zapełnić tylko jej połowę. Część ciasta ma wystawać poza brzeg formy, nim nakrywa się pokryty nadzieniem spód drożdżówki. Połowę masy serowej rozsmarować na cieście,na wierzch powykładać śliwki. Nakryć luźnym ciastem, dokładnie zlepić brzegi.

Drugą porcję ciasta przygotować w ten sam sposób.

Miejsca wolne od śliwek docisnąć dłonią i uformować zarys 6 drożdżówek. Nożem naciąć zagłębienia. Blachę nakryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Płatki migdałowe delikatnie podprażyć na suchej patelni. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze gorące drożdżówki posmarować lukrem i posypać migdałami. Smacznego :)

 


piątek, 15 sierpnia 2014

Za oknem upalnie, nawet nie myślę o włączeniu piekarnika. W takich dniach wybawieniem są desery na zimno. Łatwe, a smakują doskonale. Ta galaretka podbiła serce mojego męża. Od dłuższego czasu miał ochotę na taki deser. Bardzo owocowa, za sprawą zrobienia galaretki na kompocie. Polecam serdecznie!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 5 brzoskwiń
  • 125 ml wody
  • 20 g cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa + 4 łyżki wody
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Do rondla wlać wodę, dodać 4 brzoskwinie i cukier. Gotować około 10 minut. 

Galaretkę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, by galaretka się rozpuściła. 

Kompot przecedzić przez sitko i połączyć z galaretką. Rozlać do 4 pucharków. Do każdej porcji wrzucić cząstki pozostałych brzoskwiń. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.

Jogurt połączyć z cukrem pudrem i przełożyć na galaretkę. Udekorować owocami. Smacznego :)

 


poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zachwycił i małych i dużych gości. Czekoladowy tort, przełożony masą z serka mascarpone z brzoskwiniami, udekorowany batonikami KitKat i kolorowymi drażetkami. Osobom, które lubią czekoladę, może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Przygotowałam go na urodziny mojego męża, dużym dzieciom też należy się odrobina słodyczy i barw ;) 

Ps. Tort za szybko "wyszedł" i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju, za dużo gości, za mały tort :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.


Składniki na masę:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 125 g brzoskwiń z puszki

Poncz:

  • 60 ml wody
  • 4 łyżki syropu z brzoskwiń

Masa do obłożenia tortu:

  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

+

  • wafelki KitKat (około 8 podwójnych opakowań)
  • 150 g drażetek M&M's lub innych

 

Brzoskwinie odsączyć, odmierzyć 125 g, pokroić i odłożyć.

4 łyżki soku z brzoskwiń wymieszać z wodą i odstawić.

Śmietanę i serek mascarpone zmiksować na sztywną i jasną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać 125 g kawałków brzoskwiń. 

Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć częścią ponczu, położyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Schłodzić w lodówce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jeszcze płynną czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu.

Wafelki rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi boki tortu. Na górę wysypać drażetki. Smacznego :)

 


21:56, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (31) »
piątek, 08 sierpnia 2014

Rewelacyjne :) Kruche ciasto z dodatkiem budyniu, które tak wspaniale pachnie przy pieczeniu. Lekka, budyniowa (a jakże!) pianka z zatopionymi w niej borówkami. Goście byli oczarowani tym wypiekiem, po przyjęciu zostały nam tylko okruszki... :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 425 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać proszek budyniowy i sól, wymieszać. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Do utartej masy partiami dodawać sypkie składniki, cały czas miksując.

Gotowe ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki.

Blachę o wymiarach 33 x 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce pierwszą część ciasta, lekko docisnąć. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić.

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 175 g cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 400 g borówek
  • cukier puder 

 

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać budyń, a następnie powoli wlewać olej. 

Na wystudzony spód wyłożyć ubitą pianę, na wierzch gęsto powykładać owoce, lekko je dociskając. Na wierzch zetrzeć resztę czekoladowego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (23) »
środa, 06 sierpnia 2014

Śmiało można stwierdzić, że jestem uzależniona od płatków owsianych, nawet na wakacjach się nimi zajadałam ;)) Na blogu możecie już znaleźć przepis na placuszki owsiane, tym razem zrobiłam je nieco inaczej... Dodatek otrębów owsianych i brązowego cukru dodał im fajnego posmaku. Polecam obie wersje, może któraś będzie Waszą ulubioną? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • szczypta sody i proszku do pieczenia

 

Płatki owsiane i otręby zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na około 5 minut. 

Po tym czasie dodać mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać. Placki smażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z wiśniową frużeliną. Smacznego :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria