piątek, 23 sierpnia 2013

Resztę czerwonych porzeczek postanowiłam wykorzystać do czegoś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Dodałam jeżyny, których mam naprawdę mnóstwo i tym sposobem wyszedł mi pyszny małokaloryczny napój :) Odrobina lata w szklance. Polecam! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 2 brzoskwinie ciasteczkowe
  • 250 g jeżyn
  • 100 ml zimnej wody
  • 150 ml maślanki
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki miodu

 

Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do pojemnika, dodać porzeczki, jeżyny, wodę, lód, dosłodzić miodem. Całość zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego :)

czwartek, 22 sierpnia 2013

Kocham Chorwację! Za przyjazny klimat, wspaniałe, cieplutkie morze, fantastycznych ludzi, cudne krajobrazy... Ach mogłabym długo jeszcze wymieniać :) W Chorwacji byłam już kilka razy i za każdym razem wracam tam z jeszcze większą niecierpliwością :) W zeszłym roku byłam tam razem z Dawidem i on również wrócił zakochany nie tylko we mnie, ale i w Chorwacji :P Chyba i w podróż poślubną tam się wybierzemy ;) Będąc w Chorwacji nie sposób przejść obojętnie obok ich kuchni - pršut, czyli słona, suszona szynka, ser owczy, nie można zapomnieć oczywiście o przepysznych owocach morza i winie. Desery także serwują przepyszne :) Jeden z nich, mianowicie palačinka postanowiłam odtworzyć w domu. Wyszedł pyszny. Odrobinka Chorwacji w mojej kuchni :) Polecam gorąco - niby zwykłe naleśniki, a smakują wybornie.

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody mineralnej
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • pół słoiczka dżemu truskawkowego
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • olej
  • masło do smażenia

 

Składniki na sos czekoladowy:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, tak by uzyskać gładką masę. 

Smażyć cienkie naleśniki  na odrobinie oleju.

Naleśniki posmarować dżemem truskawkowym, złożyć na pół, potem ponownie na pół, do uzyskania ćwiartek.

Łyżkę masła rozpuścić na patelni, ułożyć naleśniki i podsmażyć z każdej strony do zarumienienia.

Wszystkie składniki na sos czekoladowy rozpuszczamy w garnuszku, nie dopuszczając do wrzenia.

Po 2 - 3 naleśniki (jeden na drugim) ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem czekoladowym i posypać pokruszonymi orzechami. Smacznego :) 

 


wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto przygotowane na spotkanie z przyjaciółmi. Miałam w planach zrobienie innego, ale mocno dojrzały ananas wydawał się mówić - teraz albo nigdy :P Zabrałam go więc z piwnicy do kuchni, obrałam i pysznie wykorzystałam (haha ale rym się wkradł). Do ciasta dodałam wiórki kokosowe, które wspaniale się wkomponowały w całość. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ananas świetnie współgra z kokosem. I nam i gościom bardzo smakowało. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 mały ananas lub pół dużego

 

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.  Ananas pokroić na nieduże kawałki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól. W drugiej - jogurt naturalny, masło i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać - masa musi być gęsta. 

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy, wyrównać, na wierzchu poukładać kawałki ananasa.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 70 mi, do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzić i  posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 


środa, 14 sierpnia 2013

U teściów w ogrodzie rośnie drzewko brzoskwiniowe, które w tym roku obrodziło aż miło :) Gałęzie wprost uginały się pod ciężarem owoców. I ja dostałam ich sporo, więc musiałam je jakoś zagospodarować. Jako pierwsze zrobiłam muffiny. Dodałam płatki owsiane, czekoladę, i oczywiście brzoskwinie - pyszny deserek nie tylko do popołudniowej kawy :) Polecam serdecznie! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki
  • 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 brzoskwinie

 

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na około 10 minut.

Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Z brzoskwiń usunąć pestki, i pokroić na małe kawałki. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu rozmącić jajko, dodać olej i wymieszać. Przelać do napęczniałych płatków, dodać także suche składniki. Na końcu wsypać czekoladę i brzoskwinie i wymieszać tylko do połączenia składników.

Papilotkami wyłożyć formę do muffin, ciastem napełnić papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)*

* Z podanego przepisu wyszło mi 10 muffinek.

 

 

Zdjęcia drzewka brzoskwiniowego:

 

wtorek, 06 sierpnia 2013

Upał nadal nie odpuszcza. Ja się cieszę :) Basen w ogródku, zimne napoje, lody, czego chcieć więcej? :) W takie dni najlepiej schładzać się czymś pysznym, niekoniecznie samą wodą :D Tym chętniej przedstawiam Wam przepis na pyszny kompot wiśniowy. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Można go wykorzystać również do czegoś innego, na przykład do jakiegoś pysznego ciasta ;) A o tym już niedługo na blogu :) Tymczasem ja uciekam z powrotem do basenu, zostawiając Was z kompocikiem na ochłodę ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 2-3 jabłka
  • 1,5 l wody
  • cukier (według uznania)

 

Wiśnie wymieszać z cukrem, zalać ciepłą wodą. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wystudzić. Podawać mocno schłodzone. Smacznego :)


czwartek, 01 sierpnia 2013

Pogoda piękna. Nie jest wprawdzie tak gorąco, jak w weekend, ale słyszałam, że upały mają jeszcze wrócić i to już lada moment. W takie dni nie mogę obejść się bez lodów. Tym razem, na specjalne życzenie Mamy zrobiłam je z dodatkiem porzeczkoagrestu. Już ostatni raz zamęczam Was tym owocem :P Zrobiłam jeszcze dżem z porzeczkoagrestu, ale chyba nie jest dobry do publikacji :D Wracając do lodów - wyszły bardzo smaczne, jogurtowe, mało słodkie, orzeźwiające. Myślę, że podobnie smakowałyby te, zrobione z czarnej porzeczki. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g śmietany 18 %
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g porzeczkoagrestu

 

Owoce zmiksować blenderem, dodać jogurt i śmietaną, połączyć ze sobą. Przelać do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika. Przemieszać 4-5 razy, średnio co 45 minut. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria