niedziela, 29 lipca 2018

Idealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem

PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 kubeczka oleju
  • 2 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g owoców np. porzeczek, malin, borówek

 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ubić z cukrem, następnie, wciąż miksując dodawać olej. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąki i jogurt naturalny - zaczynając od jogurtu i kończąc na mące. 

Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego :)

 


środa, 18 lipca 2018

Pyszne! Mocno czekoladowe, z malinami, które doskonale łączą się z czekoladą. Do zrobienia w kilka minut! Później, jeszcze szybciej je zjecie, takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej szymanowskiej Polskie młyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 140 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 szklanki malin

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Do drugiej miski dodać mokre składniki, czyli jajka, śmietanę i olej. Całość połączyć. Dodac maliny i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotami, wykładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

Tagi: kakao maliny
03:16, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (9) »
piątek, 06 lipca 2018

Bardzo smaczne babeczki, pięknie wyrastają. Nie są zbyt słodkie, jak mogłoby się wydawać ;) Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 batoniki snickers

 

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odstawić

W drugim naczyniu jajko rozbełtać z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Sos karmelowy:

  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

 

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty, do uzyskania  bursztynowego koloru.

Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić.

 

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 batoniki snickers

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do rękawa cukierniczego z szeroką  tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snickersów i sosem karmelowym. Smacznego :)

 

10:26, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (14) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria