środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


poniedziałek, 25 lipca 2016

Lekkie, orzeźwiające ciasto z wyczuwalną nutką kwaskowatych malin. U mnie na biszkopcie, można je jednak zrobić na gotowych biszkopcikach, wtedy nie trzeba włączać piekarnika, co przy tych upałach ma swoje plusy ;) Dla wielbicieli malin i nie tylko, polecam, bo smakuje naprawdę fajnie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

 

Masa malinowa:

  • 900 ml konfitury malinowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 400 ml wrzącej wody

 

Malinowa pianka:

  • 2 opakowania śnieżki
  • 500 ml mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku 
  • 500 g malin

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać wodę i olej, połączyć. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć do wystudzenia. Konfitury wymieszać tak,by miały jednolitą konsystencję, wlać do nich galaretkę. Lekko tężejącą masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pozostałe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić, aż będą całkiem zimne. 

Mleko zmiksować ze śnieżkami, aż będą miały konsystencję ubitej kremówki, dodać zimną, płynną galaretkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać maliny, masę delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

czwartek, 21 lipca 2016

Czas na wiśnie! Pyszny, kwaśny i orzeźwiający sok wiśniowy. Łatwy do zrobienia, szybki, jeśli nie liczyć drylowania owoców ;) Przyda się zimą - część pasteryzowałam, resztę wypiliśmy na bieżąco. Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:


  • wiśnie

 

Wypestkowane wiśnie przepuścić przez sokowirówkę.

Słoiki umyć, wyparzyć wrzątkiem. Sok przelać do słoików, zakręcić. Pasteryzować.

W takim soku naturalnie wytrąci się osad, który będzie się utrzymywał na wierzchu. Na zdrowie!

 



Tagi: wiśnie
19:07, ewa_ciasteczkowakraina , Koktajle, smoothies, napoje
Link Komentarze (13) »
piątek, 15 lipca 2016

Boska tarta! Smakuje niesamowicie - krem z serka ricotta i białej czekolady, jagody, ubita śmietanka i słodkie beziki... Całość smakuje rewelacyjnie. Trudno oprzeć się kolejnym kawałkom :) Łatwa do zrobienia, efekt piorunujący ;) Polecam!

Ps. Zapraszam na stronę http://piatkabus.pl/ - przejazdy dla każdego ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 22 x 22 cm, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ricottę, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać. Wlać wystudzoną, ale płynną czekoladę i wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiego kremu.

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

+

  • 400 g jagód
  • kilka pokruszonych bez

 

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć krem z białej czekolady, schłodzić w lodówce przez około 3-4 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć ją na krem z białej czekolady, na wierzch wysypać jagody i pokruszone bezy. Smacznego :)

 

wtorek, 12 lipca 2016

Lato - czas owoców, lekkich dań i deserów i sezonowych wyprzedaży ;) Uwielbiam zakupy, szczególnie, gdy ubrania są ładne i dobrej jakości, a jeśli jeszcze cena jest przystępna to już w ogóle jestem w niebie :D

Dzięki stronie  http://www.hurtowniamegabrand.pl/ zaopatrzyłam szafę w kilka nowych rzeczy na lato. Znajduję tu wszystko czego potrzebuje, czyli ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskiej cenie. Zamówienia można składać już od 200 zł, warto zajrzeć i zapoznać się z ofertą. Zawsze można zamówić coś na spółkę z mamą czy przyjaciółką ;) Sporo ubrań letnich, a na wakacyjny wyjazd chyba każda kobieta lubi kupić sobie coś nowego ;)

Koktajl brzoskwinia mango to taki mój eksperyment, pyszny! Lekki, orzeźwiający smak. Idealny na upały, na bazie jogurtu naturalnego, z zawsze dobrymi, poczciwymi płatkami owsianymi. Jest pożywny, świetny na drugie śniadanie. Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 brzoskwinie
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

 

Brzoskwinie pokroić w kostkę, mango obrać. Owoce zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce. Na zdrowie! :)

 


poniedziałek, 11 lipca 2016

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem wzbogacone skórką z cytryny. Połączenie jagód i cytryny to naprawdę zgrany duet :) Polecam, bo na pewno Wam zasmakuje :)

Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/, wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


sobota, 09 lipca 2016

Ciasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;)

Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/, mają ciekawe gadżety :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Truskawki zmiksować na puree, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia.

Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


piątek, 08 lipca 2016

Bardzo owocowy koktajl na pyszne i pożywne rozpoczęcie dnia :) W skład tego koktajlu wchodzą tylko truskawki, banany i mleko, ale jego smak po prostu urzeka :) Wypicie takiej owocowej mieszanki z samego rana, dzięki nasionom chia, da Wam sytość na długo, a Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 banany
  • 100 ml mleka
  • 40 g nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

Mleko, banany i truskawki zmiksować  na gładką masę. Dosłodzić do smaku. Dodać nasiona chia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Rano podzielić na porcje, udekorować świeżymi owocami. Zdrówko! :)

czwartek, 07 lipca 2016

Staram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego ;) Te placki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, głownie dzięki nasionom chia i olejowi kokosowemu. Z pysznymi, świeżymi truskawkami, zapewniają siłę na cały poranek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • truskawki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Wszystkie składniki oprócz truskawek umieścić w misce i delikatnie wymieszać, tak, by składniki się połączyły.

Truskawki pokroić na plasterki.

Patelnię z olejem rozgrzać, na niej kłaść po jednej łyżce ciasta, a w środek wkładać plasterki truskawek truskawki. Smaż z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)

 

środa, 06 lipca 2016

Oszalałam na punkcie tego ciasta ;) Pierwszy raz jadłam je w pracy, tak mi zasmakowało, że musiałam zrobić je w domu :)) Przepis dostałam od koleżanki, która mnie nim poczęstowała... Biszkopt, masa czekoladowa z bananami i śmietanka z wiórkami czekoladowymi... Smakuje obłędnie! Świetne ciasto na urodzinowy stół, polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.


Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 6 bananów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml mleka
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 zagęstniki do śmietany

 

Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone wzdłuż na pół banany, zostawić między nimi odstępy.

W garnuszku umieścić mleko i 200 g połamanej czekolady. Rozpuścić, ciągle mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewą oblać banany i wolną przestrzeń między nimi. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstniki. Wyłożyć na zastygłą czekoladę, wyrównać. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce, udekorować nią wierzch ciasta. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria