czwartek, 30 lipca 2015

Obłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują świeżość, a maliny idealnie wkomponowały się w całość.Smakują tak samo dobrze, jak działają http://www.polisolokaty.com/opinie/tu-europa/ , moje babeczki poprawiają nastrój (czekolada!), a kancelaria prawna kompleksowo i sprawnie obsługuje klientów indywidualnych i instytucjonalnych, co również może poprawić humor ;). Bardzo polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 9 babeczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • maliny

 

Masło zmiksować na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i jajko, zmiksować. 

Do masy dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, cały czas miksując. Dodać kakao i kawę, połączyć. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

 

Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :)

 

Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem na plus :)

 

Widok z Gubałówki, ok, trochę go zasłaniamy ;)

 

Gubałówka, cześć! :)

 

Tyyyle drewna ;)

 

Oscypki, lubicie? ;)

 

Siklawa, w drodze do Doliny Pięciu Stawów 

 

Dolina Pięciu Stawów, jest pięknie!

 

Po drodze wstąpiliśmy nad Morskie Oko ;)

 

Lody o smaku oscypka z żurawiną, pyszne! 

 

Wadowickie kremówki, nam smakowały :)

poniedziałek, 27 lipca 2015

Puszysty, delikatny i lekki tort. Swoim wyglądem robi ogromne wrażenie, nie tylko na dzieciach. Łatwy do zrobienia, ale czasochłonny. Przełożony najzwyklejszym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem barwników spożywczych, takich tortów nie robi się jednak na co dzień, mój przygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/ :) Tort również dzięki nim, w końcu tak udaną współpracę należy odpowiednio uczcić ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 2 kolorowe biszkopty:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie połączyć. 

Dna dwóch tortownic o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.

W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty.

 

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny

+

  • mocna herbata z cytryną

 

Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny.

Blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością cytrynowej herbaty i posmarować kremem. To samo, w dalszej kolejności uczynić z blatem niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem (u mnie połowa kremu z niewielką ilością niebieskiego barwnika).

Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


22:09, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (26) »
środa, 22 lipca 2015

To chyba najbardziej popularny koktajl z mango i jogurtu ;) Orzeźwiający i pyszny. Ma piękny, intensywnie żółty kolor - to zasługa mocno dojrzałego owocu ;) Idealny na te upały, które teraz mamy, jutro wyjeżdżam na mały urlop, tym razem w góry :) Jeśli Wy macie ochotę spędzić kilka dni we Wrocławiu, polecam http://kwaterydlafirm.pl/pokoje/pokoje-pracownicze, mają szeroki wybór mieszkań i pokoi o różnych standardach, także dla osób prywatnych. Ja mam nadzieję, że wreszcie w te wakacje uda nam się odwiedzić Wrocław, wtedy na pewno skorzystamy z ich oferty :) Do usłyszenia Kochani za kilka dni ;) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe mango, obrane, odpestkowane i pokrojone
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • kilka kostek lodu
  • szczypta kardamonu

 

Mango, jogurt, mleko, miód i kostki lodu zmiksować blenderem.

Koktajl przelać do szklanek, oprószyć odrobiną kardamonu. Podawać schłodzone. Na zdrowie! :) 

poniedziałek, 20 lipca 2015

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/, stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 150 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • jagody

 

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

 

Mleko lekko podgrzać, dodać masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajko i drożdże, mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. 

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać resztę cukru i mleko, wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Przygotować nadzienie - twaróg połączyć z żółtkiem, masłem, mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. 

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odłożyć na bok i oderwać mały kawałek ciasta, rozwałkować go na prostokąt. Na cieście układać kopiastą łyżeczkę nadzienia i jagód, dokładnie zawinąć ciasto. Tak samo postępować z resztą ciasta.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jeszcze gorące polukrować. Smacznego :)

 

20:08, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (28) »
niedziela, 19 lipca 2015

Pyszny deser bez pieczenia, idealny na upały :) Mocno kokosowy, z delikatną, cytrynową nutką. Deser ten jest kolejnym efektem wspólnego pichcenia z Kamilem, moim kuzynem ;) Razem, ciągle doskonalimy swoje umiejętności, jesteśmy  jak http://www.e-opex.pl/, poszerzamy swoje kwalifikacje (kulinarne), wzajemnie sobie pomagamy (przy pichceniu) i rozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 g białej czekolady z kokosem
  • 100 g wiórków kokosowych

+

  • maliny

 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę wymieszać z chłodną, ale płynną czekoladą, odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną galaretkę z czekoladą, dokładnie połączyć.

Masę przelać do pucharków, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego :)

 


czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto o bardzo oryginalnym smaku :) Dosyć łatwe i nieskomplikowane. Z płatkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, co dodatkowo wzbogaciło smak ciasta. Udekorowane malinami, pysznie i lekko :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g płatków kokosowych
  • 2 duże jajka

+

  • maliny
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Mleko kokosowe ugotować z dodatkiem skórki i soku z cytryny, wsypać ryż i pozostawić na ogniu do całkowitego rozgotowania się ryżu. Wystudzić.

Do wystudzonego ryżu dodać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Dodać płatki kokosowe, połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy ryżowej.

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. 

Wystudzone ciasto posmarować gęstym jogurtem i udekorować malinami. Smacznego :)

 

środa, 15 lipca 2015

Na ochłodę w te gorące dni :) Lody wegańskie (!), bezmleczne, bez jajek ;) Na mleku kokosowym z dodatkiem truskawek, chyba już ostatnich tego lata ;) Kolejna fala upałów nadciąga, cieszę się bardzo, ponieważ w przyszłym tygodniu, razem z mężem i przyjaciółmi, wybieramy się na kilka dni w góry, takie mini wakacje ;) Jeśli Wy nie macie jeszcze pomysłu na zorganizowanie wakacyjnego wypoczynku swoim dzieciom, polecam http://naferie.pl/, tanie, rodzinne pomysły na letnie wyjazdy :) Zachęcam do zapoznania się z ich ofertą oraz przygotowania moich pysznie łatwych lodów ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 400 ml mleka kokosowego

 

Truskawki zasypać cukrem, postawić na palniku i zagotować, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika, wystudzić. 

Wystudzone owoce zmiksować z mlekiem kokosowym. Przelać do pojemniczków na lody, zamrozić, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

23:26, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 13 lipca 2015

Torcik, który zaskoczy Was swoim smakiem, pozytywnie oczywiście ;) Ciasto z dodatkiem wafli ryżowych, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia oraz krem jogurtowy i jagody. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Ciasto można przełożyć dowolnym kremem, również inne owoce doskonale będą do niego pasowały. Polecam bardzo! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 50 g naturalnych wafli ryżowych Kupiec
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 200 g masła

 

Wafle ryżowe drobno pokruszyć, odłożyć.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, 1/3 ciasta równomiernie wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić, upiec pozostałe dwa spody.

Krem jogurtowy:

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g jagód

 

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić.

Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować kolejną warstwą kremu. Na krem położyć ostatni blat ciasta, rozsmarować resztę masy jogurtowej i udekorować jagodami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

piątek, 10 lipca 2015

U mnie nadal remont i tak chyba do końca roku ;) Powoli zaczynam myśleć nad wystrojem salonu, jak dobrze, że są http://fototapetynawymiar.com/, porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. 

Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. 

Masa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g twarogu
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić.

Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

 

Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


środa, 08 lipca 2015

Pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser. Szybko, smacznie i łatwo :) Ostatnio staliśmy się fanami takich deserów, Was chyba nie muszę do nich przekonywać ;) Pięknie byłoby się nim zajadać w jakimś egzotycznym kraju, leżąc na piaszczystej plaży, z daleka słysząc szum fal, nie myśleć o niczym, a już na pewno nie martwić się o swój samochód, który w tym czasie byłby bezpieczny na http://modlinparking.pl/parking/, blisko lotniska, w komfortowych warunkach :)

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan
  • kilka truskawek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek świeżej mięty

 

Płatki owsiane bardzo dokładnie połączyć z miodem i podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią, a miód całkowicie wsiąknie. 

Na spód przygotowanego słoiczka wyłożyć uprażone płatki, odłożyć do wystudzenia. 

Banana obrać i pokroić na kawałki, zmiksować z 2 łyżkami jogurtu, przełożyć do słoiczka.

Miętę umyć, wymieszać z 1 łyżką jogurtu, zmiksować, ułożyć na masie bananowej.

Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z pozostałym jogurtem i nałożyć na masę miętową. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria