wtorek, 30 lipca 2013

Trzy upalne dni spędzone nad wodą. W sobotę Brenna, w niedzielę Ostrava - Poruba, a dzisiaj Żory :D Mój organizm tylko tam mógł przetrwać te gorące dni. Nie żebym narzekała na upały, bo bardzo je lubię, najbardziej jednak, mając przed nosem basen :). Do kuchni też za bardzo nie chciało mi się wchodzić, jednak na niedzielę ciasto musi być. Zrobiłam więc tartę, która nie wymaga dużego angażowania piekarnika. Pyszna, znowu kwaśna, jak to u nas :) Maślany, kruchy spód + kwaśne owoce... Kulinarna poezja :) Polecam gorąco!

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kształt kulki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut. Wyłożyć do formy o średnicy 28 cm tak, by brzegi były wyższe o około 1 cm, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ciasto całkowicie wystudzić. 

 

Składniki na owocowe nadzienie:

  • 1 szklanka porzeczkoagrestu
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • garść orzechów
  • garść migdałów

 

Wystudzoną tartę posmarować musem jabłkowym, ułożyć na nim owoce. Całość posypać orzechami i migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierch ciasta się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

sobota, 27 lipca 2013

Obiecana już dawno nalewka czereśniowa, u mnie w domu zwana winem czereśniowym :D Przepis i wykonanie mojego Taty, dostałam zgodę na publikację, więc mogę Wam go zaprezentować. Polecam gorąco, naprawdę uderza do głowy :D

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 500 ml spirytusu
  • 500 - 750 g cukru

Czereśnie zasypać cukrem, odstawić na około 2 dni, aż puszczą sok, zalać spirytusem, odstawić na około 4-5 miesięcy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsnąć.

Na zdrowie! 

wtorek, 23 lipca 2013

Kolejny drożdżowy wypiek z jagodami. Doskonały... Wieczorem przygotowałam ciasto, które na noc wstawiłam do lodówki, rano je dopieściłam i na śniadanie mieliśmy cieplutkie bułeczki. Takie śniadania to ja lubię, heh chyba nie tylko ja ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 135 ml maślanki

 

Nadzienie:

  • 100 g jagód
  • 70 g twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Wyrobić elastyczne ciasto (może się trochę lepić). Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Rano połączyć ze sobą twaróg, miód i cukier waniliowy. Następnie wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Lekko oprószyć mąką.

Ciasto posmarować twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wśród krótszego boku. Pokroić na 8 równych części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przestudzone polukrować. Smacznego :)

 


poniedziałek, 22 lipca 2013

Pyszne, bardzo orzeźwiające muffiny z mnóstwem witaminy C. Przygotowałam je dla moich rodziców, którzy wyjeżdżali na wakacje do Sarbinowa. Początkowo chciałam przygotować jakieś drożdżowe bułeczki, jednak rodzice stwierdzili, że woleliby muffiny. Ich życzenie było dla mnie rozkazem :D Wyszły naprawdę smaczne, polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 60 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g czerwonych porzeczek

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W pierwszej miseczce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej roztrzepane jajko, mleko i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.

Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Smacznego :)


12:30, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 15 lipca 2013

Kiedy byłam mała, Mama wracając z pracy, często przynosiła nam jagodzianki. Do dziś pamiętam ich smak. Postanowiłam powtórzyć je teraz w domu - pierwsze jagodzianki, jakie w życiu zrobiłam. Wyszły pyszne, smakiem zbliżone do tych ulubionych, całej rodzince smakowały. Łatwe w przygotowaniu, w miarę szybkie. Polecam serdecznie, póki jagody są dostępne, naprawdę warto je zrobić!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)


17:09, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (24) »
sobota, 13 lipca 2013

Kolejne ciasto z przepisu mojej Mamy, tym razem nieco zmodyfikowanym przeze mnie :) Uwielbiam porzeczki (wiem, wiem, piszę to przy okazji każdych owoców, ale nie mogę się zdecydować, chyba wszystkie je lubię :D). Ciasto wyszło super - kruche ciasto, kwaśna masa, ach poezja. Robiłam je już w zeszłym roku, już wtedy nam bardzo smakowało, więc tego lata powtórka była wręcz obowiązkowa :) Polecam! 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Mąkę, żółtka, 1,5 łyżki cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść i podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na nim równomiernie poukładać porzeczki. 

Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier i mąką ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć ją na porzeczki. Na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)


 

Tagi: porzeczki
11:12, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »
czwartek, 11 lipca 2013

Przy muffinkach z czereśniami pisałam, ze to już chyba niestety mój ostatni wypiek z czereśniami w tym sezonie. Mam jednak szczęście, ponieważ Ciocia podarowała mi dwie miski czereśni :) Niewiele myśląc postanowiłam przygotować ciasto, zanim zjem wszystkie na surowo :D Chlebek wyszedł pyszny - mięciutki, wilgotny, orzeszki nadawały mu fajnego smaku. Polecam gorąco, również z innymi owocami :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka czereśni
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

 

Czereśnie wydrylować. Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy również. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukry i kakao połączyć ze sobą, dodać do miski mokre składniki - mleko, jajko i olej oraz czereśnie, czekoladę i orzechy. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. 

Ciasto przelać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 09 lipca 2013

Kilka lat temu ponad 3 miesiące przebywałam w szpitalu, miałam wtedy naprawdę mnóstwo czasu. Żeby zabić nudę przepisywałam z gazet różne przepisy kulinarne. Nie kierowałam się zadnym kluczem, po prostu według swojej subiektywnej oceny :) Jednym z nich był przepis na soczyste owoce zapiekane w cieście - pierwszy raz zrobiłam je jakiś czas po wyjściu ze szpitala i tak nam zasmakowało, że od tej pory robię je zawsze w sezonie porzeczkowym. Bardzo kwaśne owoce w słodkim cieście z dodatkiem płatków migdałowych - brzmi nieźle, smakuję nieziemsko :) Dodałam także resztę brzoskwiń, które zostały mi po Melbie. Polecam szczególnie wielbicielom mocno kwaśnych deserów! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 4,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek śmietanki 12%
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 200 g porzeczkoagrestu
  • 2-3 brzoskwinie
  • masło i pokruszone biszkopty do formy
  • cukier puder i owoce do dekoracji

 

Porzeczki i porzeczkoagrest poodrywać od gałązek. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, odstawić. 

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jajka wbić do osobnego naczynia, roztrzepać. Dodać je do masła z cukrami, nie przerywając ucierania. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać śmietankę. Do masy dodać mąkę i płatki migdałowe. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Na dnie formy rozsmarować połowę ciasta, na nim ułożyć przygotowane wcześniej owoce i przykryć pozostałym ciastem.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego :)

piątek, 05 lipca 2013

Sezon truskawkowy powoli już się kończy, chociaż nadal można łatwo je kupić. Postanowiłam przygotować tartaletki - delikatne, maślane ciasto i krem śmietankowy z białą czekoladą :) Wyszły naprawdę smaczne, rozeszły się w mgnieniu oka :) Myślę, że równie dobre, jak nie lepsze, wyszłyby z malinami lub porzeczkami. Polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto kruche:

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. Umieścić w nim masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić.

Gładkie ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Foremki wysmarować masłem. Wyjąć ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek, dokładnie je wylepiając.

Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 200 ml kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • truskawki  

 

 Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, odstawić. Śmietankę podgrzać, dodać białą czekoladę i cukier waniliowy, mieszając podgrzewać, aż czekolada się roztopi. Wystudzić, ubić, dodać żelatynę i delikatnie wymieszać, odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przyozdobić truskawkami. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria