poniedziałek, 25 czerwca 2018

Pyszne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Osobiście takie ciasta chyba lubię najbardziej. Na biszkopcie z mieszanki do wypieku biszkoptów. Jest to produkt firmy Polskie Młyny. Byłam ciekawa smaku i konsystencji. Pozytywnie się zaskoczyłam. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Idealnie komponuje się z owocami i bezą. Sami wypróbujcie :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki :

  • Mieszanka do biszkoptów Polskie Młyny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody

 

Beza z porzeczkami :

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez kolejne 5-6 minut.

Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. 1/3 owoców wyłożyć na biszkopcie.

Do ubitych białek dodać resztę porzeczek, delikatnie wymieszać.

Bezę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po 25 minutach pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Smacznego :) 

 


czwartek, 21 czerwca 2018

Lekki torcik, z wykorzystaniem truskawek. Krem na bazie ubitej kremówki nadaje ciastu delikatności. Całość tworzy naprawdę smaczną kompozycję. Polecam, genialnie wpisuje się w truskawkowy sezon :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa owocowa:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml wrzącej wody

 

Masa śmietanowa:

  • 650 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudry
  • 1 łyżka żelatyny
  • woda

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok 6-7 minut). Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika, formę upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Odłożyć do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 części.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.

Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować.

Pierwszy biszkopt ułożyć w tortownicy, na biszkopt wyłożyć połowę masy.

Do zamrożonych owoców wlać gorącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka praktycznie od razu tężeje, galaretkę z owocami przełożyć na masę śmietanową. Owoce przykryć drugą połową masy, na niej ułożyć drugi blat biszkoptu.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)



06:14, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (10) »
czwartek, 14 czerwca 2018

Miękkie i puszyste racuchy. Szybkie i łatwe do zrobienia. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Nam bardzo smakowały, może i Wy się skusicie? Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • olej

 

Kwaśne mleko rozmącić z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


czwartek, 07 czerwca 2018

Truskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza

 

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować lub wycisnąć wzory tylką na papierze na wielkość blachy. 

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria