poniedziałek, 29 czerwca 2015

Najłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Białka ubić z solą na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g truskawek

+

  • płatki kokosowe

 

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: truskawki
12:59, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (32) »
piątek, 26 czerwca 2015

Na blogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) To ciasto jest jak najlepszy crm, znacznie pomaga i ułatwia zarządzanie relacjami z przyjaciółmi czy klientami :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! 

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna).

Galaretka truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzącej wody

 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia.

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą.

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dokładnie połączyć z masą czekoladową. Całość wyłożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

środa, 24 czerwca 2015

Łatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków kokosowych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej

 

Mleko lekko podgrzać, w misce zrobić wgłębienie, wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru. Delikatnie połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić, dodać je do wyrośniętego rozczynu, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości.

Blachę o wymiarach 35 x 45 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. 

Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. 

Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego :)

 


niedziela, 21 czerwca 2015

Niezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do białek stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części.

Mus z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny

 

50 ml śmietany podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, dodać olej, połączyć i odłożyć.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą.

250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce.

Galaretka:

  • 1 galaretka poziomkowa
  • 200 g poziomek

 

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia.

Owoce wyłożyć na mus czekoladowy, zalać tężejąca galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia obu mas. Smacznego :)

 

Ciasto warte grzechu ;) Nie jest trudny do zrobienia, ale trochę czasochłonny. Smakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta solo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki mleka

 

Mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć. Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretka truskawkowa:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek

 

Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą.

Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i połączyć z truskawkami. Przelać do tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • woda

 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć do napęcznienia na około 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić.

Twaróg zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrami.

Masę serową dokładnie połączyć z wystudzoną żelatyną.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki oleju 

+

  • 150 g truskawek

 

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć.

Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi truskawkami udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 

 

środa, 17 czerwca 2015

Koktajl pełen smaku i witamin :) Pyszny, delikatny i kremowy. Świetnie wyważone smaki, które doskonale łączą się ze sobą. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • duża garść szpinaku
  • 4 owoce kiwi
  • 2 banany
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml mleka

 

Szpinak umyć, kiwi obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z połową mleka, przelać do szklanek.

Banany obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem greckim i pozostałym mlekiem. Wyłożyć na masę szpinakową. Na zdrowie! :)

 
wtorek, 16 czerwca 2015

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers

 

Mus truskawkowy:

  • 350 g truskawek
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany 36%

 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. 

Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. 

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.


Krem truskawkowy:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml gorącego mleka
  • 150 g truskawek 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, odłożyć do przestudzenia.

Truskawki pokroić w niedużą kostkę, odstawić.

Mascarpone ubić na sztywno z kremówką i cukrem pudrem. Dodać truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. 

Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce.

Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego :)

 


piątek, 12 czerwca 2015

Likier, w którym się zakochałam od pierwszej kropelki. Słodki, intensywnie truskawkowy. I pachnie i smakuje tymi owocami. Ten likier zrobiłam zeszłego lata, przepis podaję już teraz, póki truskawki są w tak dobrej cenie :) Tegoroczny już dojrzewa! :)

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 6 goździków
  • 1/2 laski cynamonu
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przełożyć do dużego słoja. Zasypać je cukrem i odstawić na około 2 dni, mieszając kilka razy dziennie.

Po tym czasie truskawki zalać wódką i spirytusem, dodać skórkę z cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. 

Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać więcej soku, przelać do butelek, schłodzić. Na zdrowie :)

wtorek, 09 czerwca 2015

Sernik, którym zaskoczycie domowników i swoich gości, mnie się udało ;) Bez pieczenia, na zimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, dla cierpliwych, ale nie pracochłonne. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego moja codzienna dieta jest bogata w produkty mleczne”. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na truskawkową galaretkę:

  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą.

Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem.

Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. 

 

Składniki na spód:

  • 200 g biszkoptów
  • 40 g roztopionego masła

 

Biszkopty zmiksować, lub rozkruszyć na piasek, połączyć z roztopionym masłem. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 300 ml kremówki
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • woda

 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć do napęcznienia na 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, wystudzić.

Twaróg zmiksować z połową cukru pudru i cukrem waniliowym.

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru pudru. 

2-3 łyżki ubitej kremówki połączyć z zimną żelatyną, ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę.

Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową.

 

WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego :)

 


poniedziałek, 08 czerwca 2015

Pomysł na pyszny i zdrowy koktajl. Jak wiadomo pokrzywa korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Już sama herbatka jest smaczna, a co jeśli ją zestawić z owocami? ;) Powiem Wam, że wyjdzie pyszny, orzeźwiający napój, w sam raz na upalne dni :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 ml herbaty Pokrzywa
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • kilka truskawek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

Herbatę zaparzyć, wystudzić.

Owoce zmiksować z herbatą i siemieniem lnianym, przelać do szklanek, schłodzić. Na zdrowie! :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria