sobota, 28 czerwca 2014

Trochę się ostatnio w moim życiu pozmieniało ;) Pozytywnie oczywiście. Tym wpisem żegnam się z Wami na około 2 tygodnie... Hiszpania czeka, mąż czeka ;P

A dla Was koktajl. Tradycyjny, najlepszy ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g truskawek
  • kilka łyżek miodu 

 

Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

wtorek, 24 czerwca 2014

Przepis na to ciasto wygrzebałam ze starego zeszytu mojej mamy. Zawsze udaje mi się znaleźć tam coś pysznego :)) Czekoladowe ciasto, miękkie, rozpływające się w ustach. Masa budyniowa z dodatkiem kaszy manny i do tego czerwone porzeczki. Całość smakuje doskonale :) Smakowało i nam i naszym gościom. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g kaszy manny
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Porzeczki obrać, umyć i odstawić. 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 

Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć. 

Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

 


22:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (37) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pyszny truskawkowy koktajl z dodatkiem płatków owsianych. Sycący, idealny na śniadanie, równie smaczny jako deser czy podwieczorek :) Nam smakował bardzo. Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżki miodu

 

Płatki owsiane wsypać do miski i zalać wrzącą wodą, odłożyć na około 10 minut, aż napęcznieją.

Do blendera przełożyć truskawki, jogurt, mleko, miód i przygotowane wcześniej płatki owsiane. Zmiksować na gładki koktajl. Smacznego :) 

sobota, 21 czerwca 2014

Mniam, bardzo nam smakował ten deserek ;) Delikatny, puszysty deser o aksamitnej konsystencji. Podany z bitą śmietaną, która jest tutaj przysłowiową kropką nad i :) Truskawki i poziomki to połączenie doskonałe, można je zastąpić innymi owocami... Polecam :)

 

 

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 25 g poziomek
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g cukru
  • 150 ml kremówki
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

+

  • 75 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki i poziomki do dekoracji

 

W niedużym garnku umieścić truskawki, poziomki, sok z cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.

Do drugiego garnuszka przelać kremówkę i mleko, zagotować. Dodać pulpę owocową i żelatynę, wymieszać i wystudzić. 

Zimną masę włożyć do lodówki, mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie tężeć podzielić po równo na 2 salaterki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, wyłożyć na panne cotte. Całość dowolnie udekorować. Smacznego :)

 


11:55, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (31) »
środa, 18 czerwca 2014

Idealne śniadanie? Jogurt naturalny i domowa granola! Mmm... Jestem w niebie :) A jeśli dodać, że smakuje i pachnie cynamonowo to już w ogóle przepadam... Taka granola jest znacznie zdrowsza od tej ze sklepu, a ponadto samemu można dobrać składniki według własnych upodobań. Uwielbiam ją, kto się skusi? :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki drobno pokrojonych rodzynek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju

 

W misce wymieszać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy, rodzynki, cukier i cynamon. 

W osobnym naczyniu połączyć miód i olej. 

Płynną mieszankę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Piec jeszcze 15-20 minut, mieszając granolę co jakiś czas. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :)

 


poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chlebek doskonały. Mięciutki, z delikatną skórką, długo zachowuje świeżość. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest więcej niż zadowalający. Pięknie pachnie, świetnie smakuje - czego chcieć więcej? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki płatków owsianych

 

Rozkruszone drożdże połączyć z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać mąki, wodę olej, sól, płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Oprószyć delikatnie mąkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie, ciasto przełożyć do keksówki, uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 15 minut. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po tym czasie chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


wtorek, 10 czerwca 2014

Co tu dużo pisać, pogoda nas rozpieszcza :) Słońce pięknie grzeje, a termometry wskazują ponad 30 stopni... Trzeba się jakoś ochłodzić! Polecam koktajl czereśniowy, jestem niemal pewna, że takiego jeszcze nie piliście... Jest pyszny!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 szklanki czereśni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka lodu
  • 2-3 łyżki płynnego miodu

 

Czereśnie umyć i wydrylować.

Do wysokiego naczynia przełożyć czereśnie, jogurt naturalny, lód i miód, zblendować. 

Gotowy koktajl przelać do wysokich szklanek i natychmiast podawać. Smacznego :)

niedziela, 08 czerwca 2014

Znane i lubiane ciasto o zabawnej i nieco kontrowersyjnej nazwie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bez dodatku mąki. Świetny spód makowo - kokosowy, krem budyniowy, biszkopty (z alkoholem!) i czekoladowa polewa. Bardzo smaczny kwartet. Kto się skusi? Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 100 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Białka ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe. Wymieszać. Przełożyć do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła

 

Z 500 ml mleka odlać 1/4 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

W 1/4 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń. Dokładnie połączyć.

+

  • biszkopty
  • rodzynki
  • wódka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki

 

Czekoladę połamać na kawałki, dodać kremówkę. Całość roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć.

Na wystudzony spód makowo - kokosowy wyłożyć masę budyniową. Biszkopty moczyć w wódce i kłaść je na cieście, delikatnie dociskając do kremu. Ciasto polać czekoladową polewą, a na środku każdego biszkopta położyć rodzynki. 

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wyjąc około 20 minut przed podaniem. Smacznego :)

 


środa, 04 czerwca 2014

Dawno nie jadłam tak smacznych muffinek. Bardzo owocowe, z najlepszą na świecie maślaną kruszonką. Są obłędne! Wprost rozpływają się w ustach - są takie mięciutkie i wilgotne. Pychotka. Bardzo, naprawdę bardzo Wam je polecam. Równie smaczne będą z truskawkami czy później z wiśniami. Do ciasta dodałam olej rzepakowy, ponieważ jest on naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i nadaje ciastu puszystości.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g czereśni

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

 

Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia i zagnieść kruszonkę, odstawić.

Czereśnie umyć i wydrylować, przekroić na połówki, odłożyć.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, czyli jajko, mleko i olej. 

Do mokrych składników dodać suche, całość połączyć. 

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek, na wierzchu układać czereśnie, całość posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 


Tagi: czereśnie
20:22, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (39) »
poniedziałek, 02 czerwca 2014

Wczorajszy Dzień Dziecka natchnął mnie do przygotowania tego deseru. Świetnie wygląda, pysznie smakuje. Aż dziw bierze, że tak małym nakładem pracy i przy minimalnej ilości składników można zrobić coś tak wspaniałego :) Gwarantuję, że zasmakuje i małym i dużym dzieciakom, polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 banany
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

 

Banany obrać i przekroić na pół. W każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć na folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny.

Po tym czasie przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (każdą osobno!). Dodać po 1 łyżce oleju, by były bardziej płynne. Przygotować posypkę i wiórki kokosowe.

Banany wyjmować pojedynczo z zamrażalnika i szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Następnie, natychmiast posypać go przygotowanymi posypkami. 

Banany można od razu jeść lub przechowywać je w zamrażalce. Wyjąć je około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

22:17, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (29) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria