czwartek, 27 czerwca 2013

Dzisiaj coś na szybko, czyli kompot truskawkowy. Idealny na upalne dni, wspaniale orzeźwia, a w te chłodniejsze poprawia nastrój :) Każdy ma swój ulubiony przepis na kompot, ja podaję według receptury mojej Mamy :) Polecam! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 500 - 600g truskawek
  • 1 litr wody
  • około 1/3 szklanki cukru (wedle smaku)
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

Truskawki, wymieszane z cukrami, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Smacznego :)

Tagi: truskawki
23:48, ewa_ciasteczkowakraina , Koktajle, smoothies, napoje
Link Komentarze (11) »
środa, 26 czerwca 2013

Drugi i chyba już niestety ostatni w tym sezonie wypiek z czereśniami, ponieważ w tym roku drzewko niezbyt nam obrodziło, resztę "załatwiły" ulewy. Tata część zgarnął, by zrobić wino czereśniowe, które już niedługo Wam zaprezentuje. Dziś natomiast mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, delikatne muffinki. Posypane brązowym cukrem, bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam gorąco! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g kefiru
  • 60 ml oleju
  • czereśnie
  • brązowy cukier do posypania

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Dodać jedne do drugich, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do papilotek, wcisnąć czereśnie i posypać brązowym cukrem. Piec około 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)


czwartek, 20 czerwca 2013

Mój faworyt wśród lodów, pyszne, kremowe, baaardzo cynamonowe - takie, jakie lubię najbardziej. Długo szukałam przepisu na nie, wszystkie, które znalazłam miały w składzie jajka, a ja, na surowo, staram się ich unikać. Musiałam więc pokombinować sama i tym sposobem wyszło mi coś niesamowicie pysznego, chyba najlepsze lody, jakie do tej pory zrobiłam. Bardzo łatwe w przygotowaniu, dla wielbicieli cynamonu idealne! W mojej rodzinie mało kto za nim przepada, więc mam całe pudełko lodów dla siebie... Mmm rozpusta :) Polecam serdecznie :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 330 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Śmietankę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mieszankę przelać do plastikowego pojemnika*, wstawić do zamrażalnika. Co godzinę wyjąć lody i dokładnie zmiksować, powtarzać około 5-6 razy. Przed pierwszym miksowaniem dodać 2 łyżeczki cynamonu i dopiero wtedy wymieszać. Smacznego :)

Tagi: cynamon mleko
17:29, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto, które u mnie w domu, każdego roku inauguruje sezon truskawkowy w kuchni. Teraz także nie mogło być inaczej. Zwykły biszkopt z truskawkami z galaretką, nie przekładałam go żadną masą, bo wersję bez lubimy najbardziej. Cała blaszka "poszła" w mgnieniu oka. Kolejny raz potwierdza się reguła, że rzeczy najprostsze są najlepsze :) Polecam serdecznie! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (odjąć z tego 2 łyżki, w zamian dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i bardzo delikatnie wmieszać do masy.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt rozłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

sobota, 15 czerwca 2013

Bardzo lubię czereśnie, mogę śmiało stwierdzić, że to moje ulubione owoce. Na całe szczęście mamy w ogrodzie drzewo czereśniowe, więc mogę korzystać i objadać się tymi pysznymi owocami do woli. Dziś mam przyjemność zaproponować Wam pyszny placek z czereśniami - jogurtowe ciasto, owoce - wszystko obficie posypane kruszonką + cytrynowy lukier, jako uwieńczenie całości. Polecam gorąco! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • czereśnie

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g stopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać delikatnie, najlepiej rękami, tak, by powstała kruszonka, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23x28 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cukier wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wystudzony placek polać lukrem cytrynowym. Smacznego :)


czwartek, 13 czerwca 2013

Pyszny, szybki pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet na obiad, jak w moim przypadku. Placuszki są bardzo delikatne. Podane z dżemem smakują świetnie, myślę jednak, że każdy inny dodatek byłby dobry. Polecam gorąco! :)

Ps. Dziękuję serdecznie za wszystkie serdeczności, z Waszym wsparciem obrona nie wydaje się aż tak straszna ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Masło roztopić i ostudzić. Kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać napęczniałą kaszę manną i rozpuszczone masło. Mieszać, aż powstanie "kleik". Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem, odstawić do ostudzenia. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka użyć na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Piec na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Smażyć na złoto. Smacznego :)

Tagi: kasza mleko
11:41, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria