poniedziałek, 25 maja 2015

Zakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) W cieście znajdziecie cały asortyment przetworów mlecznych, a jak wiadomo „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… nie wyobrażam sobie bez nich dnia” Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę makową:

  • 150 g maku
  • 100 g cukru
  • 25 g płynnego miodu
  • 15 g masła
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g rodzynek

 

Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzy razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, do czasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na masę serową:

 

  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki rumu
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

+

  • biszkopty
  • 50 g płatków migdałowych

 

Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem.

Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. 

Masę serową delikatnie połączyć z kremówką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty, wylać masę serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

piątek, 22 maja 2015

Pyszne, delikatne placuszki z truskawkami. Puszyste i lekkie. Świetne na śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Nam bardzo smakowały :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki truskawek. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


czwartek, 21 maja 2015

Różowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąki przesiać z barwnikiem spożywczym, dokładnie połączyć z masą jajeczną.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa śmietanowa:

  • 1 l śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie)

 

+

 

  • 50 g wiórków kokosowych
  • truskawki
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • gorąca woda

 

Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować. 

3/4 masy śmietanowej połączyć z truskawkami, resztę kremu odłożyć do dekoracji

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. 

Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. 

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć.

Truskawki pokroić w plastry, udekorować nimi wierzch ciasta, posmarować galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

17:36, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (37) »
wtorek, 19 maja 2015

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce, jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 35 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć  w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Galaretka zielona:

  • 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe)
  • 2 duże jabłka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 750 ml wrzącej wody

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. 

Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietanowa:

  • 450 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć.

Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

niedziela, 17 maja 2015

Deser, w którym zakochacie się od pierwszej łyżeczki :) Pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki. Brzmi pysznie, prawda? ;) Równie dobrze smakuje z borówkami czy jagodami. Ach, rozkosz dla podniebienia :) Smacznego! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • kilka bez

 

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odłożyć.

Śmietanę ubić na gęsto. 

Bezy pokruszyć na większe kawałki, dodać do śmietany, wymieszać. Dodać 3/4 truskawek, wymieszać.

Masę przełożyć do pucharków, udekorować pozostałymi truskawkami. Smacznego :)

 


Tagi: truskawki
14:01, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (38) »
środa, 13 maja 2015

Dawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki melasy
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

 

Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną mieszankę. 

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego :)

piątek, 08 maja 2015

Kolejny (pyszny) lekki deser z dodatkiem truskawek. Sezon na te owoce zbliża się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je często spożywać, szczególnie w postaci tak smacznych deserów. Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g twarogu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • truskawki

 

Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę, mieszać do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

Twaróg zmiksować z jogurtem, do masy stopniowo wlewać wystudzone mleko z żelatyną.

3/4 masy przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na około 15 minut. 

Do pozostałej masy dodać zblendowane truskawki, zmiksować. Masę truskawkową wyłożyć na masę mleczną o ponownie włożyć do schłodzenia na około 30 minut. Smacznego :)

 

środa, 06 maja 2015

Czas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g śliwek (mrożone wcześniej rozmrozić)

 

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru

 

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. 

Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. 

Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Białka wyłożyć na śliwki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Smacznego :)

Tagi: śliwki
17:59, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (41) »
poniedziałek, 04 maja 2015

Pysznie zdrowy napój :) Ma śliczny zielonkawy kolor, a smakuje truskawkowo. Porcja zdrowia na drugie śniadanie. Koktajle i smoothies są świetnym źródłem witamin. Łatwo je przygotować, a ich zawartość to samo zdrowie ;) Polecam bardzo! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 gałki lodów śmietankowych

 

Truskawki i szpinak umyć. Z owoców usunąć szypułki. 

Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Na zdrowie! :)

piątek, 01 maja 2015

Pyszny, delikatny, kremowy sernik. Lekki, orzeźwiający, wspaniale truskawkowy z delikatną nutką mięty. Niezbyt słodki, ma taką trochę piankową konsystencję ;) Trochę czasochłonny, ach to czekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. 

Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Masa serowa:

  • 250 g chudego twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Odłożyć do przestudzenia.

Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać cukier puder i cukier waniliowy, połączyć. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.

Masę serową wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Masa truskawkowa:

  • 150 g gęstego jogurtu
  • 450 g truskawek
  • 2-3 łyżki listków świeżej mięty
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać miętę i cukier puder, połączyć. 

Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. 

Jogurt dokładnie połączyć z masą truskawkowo - miętową. Dodać przestudzoną żelatynę, rozdrobnioną wcześniej z niewielką ilością owocowej masy. Połączyć. 

Warstwę truskawkowo - miętową wylać na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria