sobota, 31 maja 2014

Kruche, maślane ciasto, budyń i rabarbar bardzo dobrze się ze sobą komponują. Po raz kolejny miałam okazję się o tym przekonać robiąc to ciasto. Smakowało nie tylko nam, ale i naszym gościom, z czego jestem szczególnie zadowolona. Ciasto jest mięciutkie i bezproblemowe, szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, kto się skusi? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 400 g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka

 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać posiekane masło i śmietanę. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno formy o wymiarach 33 x 23 cm. Nakłuć widelcem. 

Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na cieście. Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na rabarbar.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (39) »
czwartek, 29 maja 2014

Pyszny, zdrowy deser, idealny na upalne dni, których, mam nadzieję, tego lata nie będzie nam brakowało. Szybki w przygotowaniu, trochę trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość przy mrożeniu jogurtu. Jogurt świetnie komponuje się z musem truskawkowo - rabarbarowym. Całość posypałam domową granolą, która jest dopełnieniem tego deseru. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Jogurt dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.

Po tym czasie jogurt wyjąć i zblendować. Ponownie wstawić do zamrażalki, tym razem na 30 minut. 

Składniki na mus truskawkowo - rabarbarowy:

  • 300 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka wody

+

  • granola

 

Truskawki i rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać wodę i miód. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć na sito, odsączyć i zmiksować. Wystudzić.

Wykonanie:

Do szklanki przełożyć część mrożonego jogurtu, dodać mus, przykryć kolejną porcją jogurtu. Całość posypać granolą. Smacznego :)

 

wtorek, 27 maja 2014

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 

Masę przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 24-26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić go w formie.

Składniki na masę jogurtową:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 300 g borówek amerykańskich
  • 2 galaretki jagodowe

 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Masę jogurtową wylać na wystudzony biszkopt.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

sobota, 24 maja 2014

Lato powoli się zaczyna, słońce pięknie świecie, jest gorąco, powiedziałabym nawet, że upalnie :) Nie ukrywam, że jestem z tego powodu bardzo zadowolona ;) Ten deser jest idealny na taką pogodę - szybki w przygotowaniu, sycący, smaczny. Biszkopt, twaróg, truskawki - ojjj to musi smakować :) Żeby ułatwić sobie pracę, można użyć dowolnych, pokruszonych ciasteczek, wtedy jest jeszcze szybciej i tak samo pysznie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę, wodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • truskawki

 

Ser wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Zblendować, włożyć na kilka minut do lodówki.

Składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Truskawki rozgnieść widelcem, przełożyć do garnuszka. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Wystudzić.

Wykonanie:

Pokruszony biszkopt wysypać na dno szklanek. Na ciasto układać na przemian warstwę serową i sosu truskawkowego. Udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

czwartek, 22 maja 2014

Pyszne drożdżóweczki, które przygotowałam na wzór tych, które zrobiłam w zeszłym roku. Przepis jednak trochę ulepszyłam, dodałam coś nowego, dlatego ubiegłoroczny powędrował do archiwum. Można powiedzieć, że drożdżówki składają się z czterech warstw - mięciutkiego ciasta, twarożku, karmelizowanego rabarbaru i cynamonowej kruszonki... Brzmi całkiem nieźle, prawda? :) Nam smakowało! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej
  • 275 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać.

Garnuszek z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać mleko, przestudzone mało, jajka i drożdże. Wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki o wadze około 75 g. 

Bułeczki ułożyć na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na około 40 minut.  

Masa serowa:

  • 200 g twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce. 

Składniki na karmelizowany rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wody

 

Cukier wsypać na patelnię, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać, nie mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować, aż karmel będzie miał złoty kolor. Dodać rabarbar i cynamon. Gotować do momentu, aż rabarbar pokryje się karmelem, a woda lekko wyparuje. Wystudzić.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 30 g masła

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić.

Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, dodać chłodne masło i palcami wyrobić kruszonkę.

Wykonanie:

W każdej bułeczce zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Do wgłębienia nakładać 1 łyżeczkę masy twarogowej, następnie 1 łyżeczkę rabarbaru. Z wierzchu posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

 

piątek, 16 maja 2014

Przyznam szczerze, ze trochę obawiałam się tego przepisu. Kokos bardzo lubię, ale nie przekonywały mnie czerstwe bułki w masie. Okazało się, że bułek w ogóle nie czuć, a ciasto jest po prostu wspaniałe. Puszyste, delikatne, bardzo słodkie, ale też słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem. Prezentuje się efektownie, nada się na każde przyjęcie. Polecam :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier zmiksować. Dodawać po żółtka, jedno po drugim, ubijać. 

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec wlać wodę, połączyć.

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Składniki na masę:

  • 2 czerstwe bułki
  • 500 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Bułki namoczyć w 1 szklance mleka. Odstawić na 30 minut. Odcisnąć.

Do garnka wlać pozostałe, dodać odciśnięte bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu przez około 8 minut, cały czas mieszając. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonej masy kokosowej, miksować. 

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.

Składniki na kokosową posypkę:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru

 

Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Uprażyć na złoty kolor. Przestudzić.

+

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego

 

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny blat nasączyć połową ponczu i posmarować połową dżemu. Wyłożyć 3/4 kremu kokosowego.

Drugi blat położyć na masie, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować resztą dżemu i wyłożyć krem. Delikatnie rozsmarować. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

 

środa, 14 maja 2014

Pyszne bułeczki, idealne na śniadanie. Miło jest rozpocząć dzień ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem :) Są mięciutkie, puszyste, wspaniale pachną masłem. Rozpływają się w ustach. My pokochaliśmy je od razu :) Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

 

Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić, odstawić.

Mąkę przesiać do miski. Drożdże, cukier i sól rozmieszać z ciepłym mlekiem. Do mąki wbić jajko, dodać mleko połączone z drożdżami i roztopione masło. Całość połączyć. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić je do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i podzielić je na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć czystą ściereczką i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


poniedziałek, 05 maja 2014

Bardzo nam zasmakował ten chleb - miękki, puszysty z bardzo chrupiącą skórką. Długo zachowuje świeżość, z dnia na dzień lepszy. Z ciastem również dobrze się pracuje - same pozytywy :) Przepis na ten chleb mama przyniosła jakiś czas temu z pracy, od tej pory robiłam go już kilka razy i nadal się nam nie znudził :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g drożdży

 

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać sól, cukier i 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

Mąki połączyć, dodać dokładnie utłuczone ziemniaki, wymieszać. Dodać drożdże, olej i zagniatać ciasto przez kilka minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek, ostrym nożem zrobić kilka nacięć na wierzchu, posmarować zimną wodą i delikatnie oprószyć mąką.

Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Smacznego :)

piątek, 02 maja 2014

Jedno z klasycznych ciast, bardzo popularne i lubiane. Delikatne, biszkoptowe, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i czekoladową polewą. To właśnie dzięki wiśniom tworzą się charakterystyczne fale. Bardzo dobrze się prezentuje, nie jest skomplikowane i czasochłonne. Nam bardzo smakuje i to już od wielu lat! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka + 2 łyżki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g wiśni (mrożone lub z kompotu)

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać żółtka. Do ubitych jajek stopniowo wlewać olej, nadal miksować.

Mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ciasta na przemian z 150 ml mleka. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką. 

Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka, połączyć. 

Blachę o wymiarach 33 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jasne ciasto, przykryć ciastem z kakao, a na wierzch poukładać wiśnie, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 130 g masła

 

350 ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z cukrami i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. 

Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń.

Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym cieście, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła

 

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Rozsmarować na masie budyniowej. Smacznego :)

 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria