środa, 29 maja 2013

Pomyślałam sobie, że skoro można zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi to i z kukurydzianymi się uda. Wiele słyszy się o tym, że płatki kukurydziane nie są zbyt zdrowe, nie wiem, na pewno są bardzo lubiane :) Postanowiłam więc trochę je "uzdrowić" i zrobić z nich ciasteczka, z dodatkiem rodzynek. Zdrowo? Może. Pysznie? Z pewnością! :) Polecam.


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki rodzynek

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na średnich obrotach. Wlać mleko, nie przerywając ucierania. Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki, całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i w średnich odstępach układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut, w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

16:43, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 27 maja 2013

Wreszcie i ja mogłam wreszcie upiec coś z rabarbarem. Miałam już dość czekania i kupiłam kilka łodyg w sklepie, bo ten w ogródku jeszcze bardzo lichy :D Pomyślałam sobie, że skoro czekałam tak długo, to trzeba zrobić coś naprawdę dobrego. Padło na tartę, bardzo delikatną, z migdałową kruszonką, z głównym udziałem wyżej wymienionego bohatera, czyli rabarbaru :D Polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Zasypać cukrem i odstawić do lodówki na 40 minut. 

Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na formę, brzegi również. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. 

Budyń rozmieszać w mleku, odstawić. Wyciągnąć rabarbar z lodówki i odsączyć na sitku. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wymieszać palcami, aż powstaną okruszki. Odsączony rabarbar wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać rozmieszanym w mleku budyniem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)


czwartek, 23 maja 2013

Pyszne pancakes'y, obowiązkowo polanem golden syrupem. Poezja smaku. Jestem nimi zachwycona, te banany w środku - mistrzostwo świata :) Polecam je Wam z całego serca - na obiad, kolację, podwieczorek czy piknik. Na pewno nie pożałujecie! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki golden syrupu
  • 20 g roztopionego masła
  • 200 g banana, pokrojonego w kostkę
  • golden syrup do polania placuszków

W pierwszym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim natomiast wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, golden syrup i roztopione masło, dodać pokrojone banany, połączyć. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie wymieszać.

Smażyć bez tłuszczu tak długo, aż na placku pojawią się pęcherzyki. Podawać polane golden syrupem. Z podanego przepisu wyszło mi około 8 sztuk. Smacznego :)

wtorek, 21 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pomysł na wykorzystanie domowej granoli i przemycenie kilku zdrowych składników do ciastek. Przepis powstał, by spożytkować resztę granoli i bez skrupułów zrobić kolejną o innym smaku. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne, napakowane mnóstwem zdrowych pyszności. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 130 g granoli

 

Mąkę, sodę i sól przesiać i odstawić. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy granolę i mieszamy łyżkę tylko do połączenia składników. 

Z podanej masy lepimy kuleczki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, leciutko spłaszczamy. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek. Smacznego :)

15:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na golden syrup. Kolor i konsystencja w niczym nie odbiega od tego ze sklepu, w smaku nawet lepszy. Podobny trochę do płynnego miodu, ale jednak całkiem inny. Po prostu, trzeba zrobić, żeby się przekonać :) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 25 g wody

W dużym garnuszku zagotować wodę z cukrem, na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a masa będzie rzadka i będzie miała ciemnozłoty kolor. Zdjąć z ognia. 

Dodatkowo:

  • 500 g cukru
  • 300 g wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do gorącej masy, bardzo ostrożnie dodać wrzącą wodę, reakcja będzie wybuchowa, trzeba więc naprawdę uważać :), następnie wsypać cukier i dodać łyżkę soku z cytryny.

Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż syrop zgęstnieje, starać się nie mieszać. Gorący syrop będzie nieco rzadszy, po wystygnięciu - bardziej gęsty. 

W sytuacji, w której syrop będzie zbyt gęsty należy go ponownie trochę pogotować, natomiast gdy będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać.

Z podanego przepisu wyszło mi około 500 ml syropu. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

wtorek, 07 maja 2013

Czas nadrobić zaległości blogowe :), więc dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie muffinki. Słodycz budyniu przełamana smakiem lekko kwaśnych malin. Smakowały nam tak bardzo, że gdy Mama wróciła z pracy nie zostało Jej nic, musiała obejść się smakiem :P Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 ml + 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • budyń czekoladowy
  • konfitura z czarnej porzeczki

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Ostudzić, można przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się nam kożuch. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. Pozostałe składniki, czyli reszta mleka, jajko i rozpuszczone masło połączyć ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Do foremek nakładać łyżkę budyniu, następnie po łyżeczce budyniu i konfitury, przykrywamy drugą łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

18:21, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria