sobota, 30 kwietnia 2016

Pyszna, niecodzienna zupa pomidorowa, bo z dodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Pietruszkę, marchew i seler pokroić, odłożyć.

Udka zalać w garnku zimną wodą. Zagotować i zebrać osad. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Udekorować kleksem gęstej śmietany, podawać z grzankami. Smacznego :)

 

17:24, ewa_ciasteczkowakraina , Wytrawnie
Link Komentarze (25) »
czwartek, 28 kwietnia 2016

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

 

Galaretka jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 łyżki masła

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. 

Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić.

 

Krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

 

250 ml mleka zagotować z cukrem.

Proszek budyniowy i mąkę wymieszać w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę budyniową, mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

 

Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. 

Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

 

Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta.

 

środa, 27 kwietnia 2016

Bardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 6 jabłek 
  • 165 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części.

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią dno i boki formy o wymiarach 20 x 30 cm. 

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego :)

 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla wielbicieli kokosu i szybkich przepisów ;) Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kokosowe kuleczki. Uwaga, szybko znikają ze stołu! Posmakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej smakują delikatnie schłodzone. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wiórki kokosowe

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, przestudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

 

środa, 20 kwietnia 2016

Bajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g malin

 

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego :)

 

Inspiracja

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (30) »
sobota, 16 kwietnia 2016

Te placuszki zasmakują każdemu :) Doskonałe na śniadanie, jeszcze lepsze na słodki podwieczorek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Puszyste, a przy tym delikatne i lekkie jak chmurka. Podawane, obficie oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. 

Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. 

Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Bawię się z:


Tagi: jabłka
00:11, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (10) »
czwartek, 14 kwietnia 2016

Babeczki, które za zadanie mają przywołać piękną, słoneczną wiosnę, bez deszczu i ciężkich chmur na niebie ;) Lekkie, delikatne i bardzo pyszne. Łatwe do zrobienia, minimum pracy, maksimum zadowolenia ;) Udekorowane słodkimi, pudrowymi motylkami, z kleksem bitej śmietany. Polecam! 

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 2 jajka

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto.

W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem waniliowy:

  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy, połączyć. Masą śmietanową udekorować babeczki. Smacznego :)

 


22:59, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Na świeże, polskie truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać, ale do tych babeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo,  a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :)  Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

   

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 125 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 łyżka miękkiego masła

 

Truskawki rozmrozić, zmiksować je blenderem. Odlać około 1/4 szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto.

W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Pozostały budyń wymieszać z 1 łyżką masła. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią babeczki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

sobota, 09 kwietnia 2016

Chociaż przez ostatnich kilka dni pogoda nas nie rozpieszcza, mieliśmy już tej wiosny, temperatury powyżej 25 stopni C, dużo słońca i piękne, ciepłe wieczory... To wszystko sprowadza się do jednego - sezon grillowy czas start :D My uwielbiamy spotkania z przyjaciółmi z piwkiem i smakołykami z grilla w roli głównej :) W zeszłym roku na stronie http://erabox.pl/ znaleźliśmy grill idealny dla nas - duży, z dwoma rusztami, dwiema mniejszymi i jedną dużą szufladką oraz miejscem na przygotowane mięsa, sałatki czy kiełbaski. Coraz częściej zdarza nam się korzystać z grilla w celu przygotowania dań obiadowych - ryba czy kotleciki do burgerów, upieczone na grillu, smakują wybornie no i są zdrowsze :-) 

Nowością są dla mnie owoce z grilla, nie wiedziałam, że mogą smakować aż tak dobrze! Najbardziej lubię grillowane banany, skropione odrobiną miodu, soku z cytryny i obsypane płatkami migdałowymi, pyszności! Duży grill, z podwójnym rusztem sprawia, że osobno możemy piec mięska czy kiełbaski no i wspomniane wyżej owoce. Polecam, bo weekend majowy tuż tuż, a słyszałam, że majówka to krajowe święto grilla hehe ;) 

 

Zdjęcie - zródło

18:19, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Ciasto, które pierwszy raz jadłam w kawiarni, w trakcie spotkania z przyjaciółką, w smaku którego, obie się zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam je w domu, to z Nią w pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 225 g cukru
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego 
  • 225 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. 

Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić.

 

Krem pomarańczowy:

  • 375 ml mleka
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 żółtka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

+

  • 150 ml likieru jajecznego
  • 250 g okrągłych biszkoptów

 

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. 

Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. 

Masę przelać do garnuszka, zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. 

Wystudzony krem pomarańczowy zmiksować z ajerkoniakiem. Wyłożyć na wystudzony biszkopt, na kremie poukładać biszkopciki, docisnąć i schłodzić w lodówce.


Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 mix do ubijania śmietany 

+

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych 

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i mix do śmietany.

Masę śmietanową wyłożyć na krem pomarańczowo-adwokatowy, wyrównać. Udekorować płatkami czekoladowymi i likierem jajecznym. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria