środa, 29 kwietnia 2015

Odrobina lata w chłodny, wiosenny dzień. Miło powspominać przyjemne, ciepłe czerwcowe wieczory z pucharkiem lodów truskawkowych w ręce :) Bardzo łatwe do zrobienia, efekt końcowy więcej niż zadowalający. Słodkie, z wyraźnym smakiem truskawek... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g truskawek

 

Truskawki zmiksować na mus. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksować. Na koniec dodać mus truskawkowy, połączyć.

Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Miksować je około 3-4 razy w godzinnych odstępach, by nie powstawały kryształki lodu. Smacznego :)

12:39, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (36) »
poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Delikatne, kawowe, pyszne. U mnie w formie mini bezików. Szybkie do zrobienia, nieskomplikowane. Świetne jako samodzielny deser, doskonałe jak dodatek do innych słodkości. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 białka z jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Cukier połączyć z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawać do białek, cały czas miksując. Na końcu dodać wystudzoną kawę i połączyć.

Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pianę z białek. Można łyżką, lekko spłaszczając, nadając jej kształt koła lub przełożyć d rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty. Suszyć w piekarniku przez około 70-80 minut. Wystudzić. Smacznego :)

niedziela, 26 kwietnia 2015

Pyszny, zdrowy deser. Robi się go ekspresowo, jeszcze szybciej zjada :) U mnie z truskawkami, ale świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 75 g jogurtu greckiego
  • cukier puder do smaku
  • granola

 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Twaróg połączyć z jogurtem greckim i cukrem.

Truskawki ułożyć na dnie pucharka, przykryć warstwą serową. Z wierzchu udekorować granolą i pozostałymi truskawkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje deseru. 

czwartek, 23 kwietnia 2015

Lekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

 

Lukier cytrynowy:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

Masło roztopić i wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić po kilku minutach i usunąć nadmiar wody.

Mleko lekko podgrzać, jeszcze lekkie połączyć z wystudzonym masłem. 

Drożdże zasypać cukrem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajka, mąkę, mleko wymieszane z masłem i sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rodzynki, połączyć z ciastem. 

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik włączyć na 60 stopni, włożyć ciasto. Kiedy wyrośnie równo z brzegiem, zwiększyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Lukier - cukier utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, ja swoje dodatkowo przełożyłam porcją cytrynowego lukru ;) Smacznego :)

wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Udekorowana kawałkami popularnego batonika. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na spód:

  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 35 g masła

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Ciasteczka, masło i przestudzoną czekoladę zblendować dokładnie na mokry piasek. 

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. 

Nadzienie:

  • 150 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g kremówki
  • 2 banany
  • 1-2 batoniki snickers

 

Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. 

Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. 

Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową i pociętymi kawałkami batonika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

niedziela, 19 kwietnia 2015

Dawno nie jadłam tak smacznych babeczek ;) Miękkie, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach i obłędnie pyszny cynamonowy krem. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Wielbiciele cynamonu będą zachwyceni, na pewno! :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Krem cynamonowy:

  • 125 g mascarpone
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku, według uznania)

 

Mascarpone zmiksować ze śmietaną, cynamonem i cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu. 

Wystudzone babeczki udekorować kremem cynamonowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

15:57, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (36) »
czwartek, 16 kwietnia 2015

Pyszne, małe serniczki z kajmakiem, na orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na spód:

  • 70 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła

 

Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia. 

Herbatniki i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. 

Formę do muffinek delikatnie natłuścić, wyłożyć masę orzechową. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Masa orzechowa:

  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 75 g cukru
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

+

  • masa kajmakowa
  • orzechy do dekoracji

 

Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietanę,  jajko i mąkę, dokładnie połączyć. 

Masę serową wylać do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić, udekorować masą kajmakową. Smacznego :)

wtorek, 14 kwietnia 2015

Domowe, pyszne czekoladowe trufelki z dodatkiem czerwonego wina. Bardzo czekoladowe, inaczej nie mogło być ;), z lekkim posmakiem alkoholu. Zasmakują Wam na pewno! Szybko się je robi, można je długo przechowywać w lodówce. Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki czerwonego wina
  • kilka łyżek gorzkiego kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, dodawać kremówkę. Wlać wino, dokładnie połączyć.

Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie wyjąć masę, nabierać ją łyżką i w dłoniach formować trufle. Obtaczać w kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

13:31, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (44) »
niedziela, 12 kwietnia 2015

Obłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 40 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 duże jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 duży budyń śmietankowy Delecta

 

Orange curd: 

 

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:


  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego Delecta

 

Orange curd - Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. 

Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

Masa serowa - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Dodać wystudzoną, płynną czekoladę i dokładnie połączyć. 

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Na wierzch, łyżeczką wyłożyć orange curd, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 80 minut. 

Polewa śmietankowa - do miski przełożyć śmietanę, cukier waniliowy i aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać. 

Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch ciasta wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne wypieki z Delectą

15:10, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (48) »
piątek, 10 kwietnia 2015

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy

+

  • masło orzechowe

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyciąć prostokąty. Naciąć je z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Tak samo postępować z kolejnymi. 

Drożdżówki przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


10:24, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria