wtorek, 29 kwietnia 2014

O cudownych właściwościach mniszka lekarskiego oraz wysokich walorów smakowych tego miodu dowiedziałam się dopiero kilka tygodni temu. Nie spodziewałam się, że można zrobić z niego takie cudo. I smakiem i kolorem przypomina miód pszczeli. Niepozorny i niedoceniany mlecz kryje w sobie m.in. witaminę C i D, olejek eteryczny, minerały. Ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie - odtruwająco działa na wątrobę, pobudza przemianę materii, łagodzi choroby skórne, leczy choroby zwyrodnieniowe układu kostno - stawowego oraz wspomaga leczenie przeziębień. Można nim słodzić herbatę, używać do wypieków czy kanapek :) Polecam gorąco, na zrobienie takiego miodku macie czas do połowy maja, później kwiaty mniszka zaczynają przekwitać. 

Przepis M. Kalemby - Drożdż,  znaleziony na blogu Łucji.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 świeżo rozkwitłych kwiatów mniszka lekarskiego (około 1 litr)
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru

 

Kwiaty rozłożyć na tacach lub białym papierze i zostawić na kilka godzin, by wyszły wszystkie żyjątka ;). 

Po tym czasie umyć kwiaty i przełożyć do garnka. Zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dodać pokrojoną cytrynę, przykryć i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia do naparu dodać cukier i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Syrop odcedzić na sicie. Ponownie zagotować i odparować do uzyskania konsystencji miodu. 

Gorący miód wlać w wyparzone słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia. Na zdrowie! 

Z podanego przepisu uzyskałam 2 słoiczki o pojemności 250 g. 

 


19:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (27) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Bardzo puszysta, miękka, długo zachowuje świeżość :) Delikatnie waniliowa, z owocami - bardzo nam posmakowała. Idealna na leniwy podwieczorek w gronie najbliższych. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, naprawdę warta popełnienia. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka mandarynek

 

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasna i puszysta masę. Dodać żółtka, nadal ucierać. Wsypać mąkę pszenną (1 łyżkę odstawić do obsypania mandarynek), wymieszaną z proszkiem do pieczenia, make ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać mleko, cukier i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Mandarynki odsączyć z soku, obsypać pozostawiona 1 łyżka mąki i połączyć z ciastem. Całość delikatnie wymieszać. 

Formę na babkę wysmarować margaryna i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Tagi: mandarynki
09:24, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (37) »
niedziela, 20 kwietnia 2014

Zakochałam się w tej babeczce ;) Muszę częściej sięgać do starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem znajduję w nim takie perełki jak ta baba z kisielem. Jest po prostu wspaniała - mięciutka, aromatyczna, rozpływa się w ustach. Już teraz wiem, że będę wracała do tego przepisu i to nie raz :) Polecam i Wam nie tylko na święta :)

Kochani! Korzystając z okazji, pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkiejnocy oraz mokrego Dyngusa ;) Pozdrawiam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kisiel
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Margarynę rozpuścić, odłożyć do przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel, wystudzoną margarynę i mleko. Całość dokładnie zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: kisiel
00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (38) »
czwartek, 17 kwietnia 2014

Jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jedno z tych, które nigdy się nie nudzi, a z każdym rokiem jest smaczniejsze :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, cytrynowe lekkie - wybornie smakuje z filiżanką kawy. Przepis ze zbiorów mojej mamy, wycięty z jakiejś gazety, bodajże Poradnika Domowego. Mogę Wam je polecić z czystym sumieniem! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i delikatnie połączyć.

Ciasto przełożyć do formy z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 9 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g masła 

+

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

 

Kaszę manną ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia.

Masło utrzeć na jasny puch, porcjami dodawać cukier puder. Następnie, również porcjami dodawać zimną kaszę, a później sok z cytryny. 

Wystudzone ciasto przekroić na 3 części, posmarować kremem, zostawić trochę na posmarowanie wierzchu. 

Płatki podgrzać na patelni, dodać masło i cukier, prażyć aż będą lekko złote. Ostudzić i posypać nimi ciasto. 

Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

piątek, 11 kwietnia 2014

Pierwsza z moich tegorocznych propozycji na Wielkanoc. Babka, która od początku podbiła nasze serca. Puszysta, wilgotna, bardzo mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Świetna dla wielbicieli cynamonu (i nie tylko!). Zapomniałabym o najważniejszym - jest podwójnie cynamonowa! Dodatkowo oblałam ją syropem cynamonowym... Bajka! idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Coś czuję, że ta babkę będzie hitem Waszych wielkanocnych stołów :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru

 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia i budyń, zmiksować. Dodać jeszcze ciepłe rozpuszczone masło i miksować jeszcze chwilę.

Cynamon wymieszać z brązowym cukrem, odłożyć.

Formę do babki z kominem natłuścić, wlać do niej 1/4 ciasta, posypać cynamonem z cukrem. Zalać następną warstwą ciasta, posypać cukrem z cynamonem i tak aż do wyczerpania składników. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Lekko przestudzić i wyjąć z formy.

Składniki na syrop cynamonowy:

  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukrów. Gotować około 5 minut. 

Dodać cynamon, mieszać od czasu do czasu. Gotować na małym ogniu, aż syrop zmieni kolor na ciemniejszy i zrobi się gęstszy. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Jeszcze ciepłą babkę oblać syropem cynamonowym, resztę syropu zostawić na później. 

Odstawić na około 20-30 minut. Podawać polane pozostałym syropem. Smacznego :)

20:10, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (42) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria