wtorek, 29 kwietnia 2014

O cudownych właściwościach mniszka lekarskiego oraz wysokich walorów smakowych tego miodu dowiedziałam się dopiero kilka tygodni temu. Nie spodziewałam się, że można zrobić z niego takie cudo. I smakiem i kolorem przypomina miód pszczeli. Niepozorny i niedoceniany mlecz kryje w sobie m.in. witaminę C i D, olejek eteryczny, minerały. Ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie - odtruwająco działa na wątrobę, pobudza przemianę materii, łagodzi choroby skórne, leczy choroby zwyrodnieniowe układu kostno - stawowego oraz wspomaga leczenie przeziębień. Można nim słodzić herbatę, używać do wypieków czy kanapek :) Polecam gorąco, na zrobienie takiego miodku macie czas do połowy maja, później kwiaty mniszka zaczynają przekwitać. 

Przepis M. Kalemby - Drożdż,  znaleziony na blogu Łucji.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 świeżo rozkwitłych kwiatów mniszka lekarskiego (około 1 litr)
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru

 

Kwiaty rozłożyć na tacach lub białym papierze i zostawić na kilka godzin, by wyszły wszystkie żyjątka ;). 

Po tym czasie umyć kwiaty i przełożyć do garnka. Zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dodać pokrojoną cytrynę, przykryć i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia do naparu dodać cukier i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Syrop odcedzić na sicie. Ponownie zagotować i odparować do uzyskania konsystencji miodu. 

Gorący miód wlać w wyparzone słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia. Na zdrowie! 

Z podanego przepisu uzyskałam 2 słoiczki o pojemności 250 g. 

 


19:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (27) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Bardzo puszysta, miękka, długo zachowuje świeżość :) Delikatnie waniliowa, z owocami - bardzo nam posmakowała. Idealna na leniwy podwieczorek w gronie najbliższych. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, naprawdę warta popełnienia. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka mandarynek

 

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasna i puszysta masę. Dodać żółtka, nadal ucierać. Wsypać mąkę pszenną (1 łyżkę odstawić do obsypania mandarynek), wymieszaną z proszkiem do pieczenia, make ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać mleko, cukier i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Mandarynki odsączyć z soku, obsypać pozostawiona 1 łyżka mąki i połączyć z ciastem. Całość delikatnie wymieszać. 

Formę na babkę wysmarować margaryna i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Tagi: mandarynki
09:24, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (37) »
niedziela, 20 kwietnia 2014

Zakochałam się w tej babeczce ;) Muszę częściej sięgać do starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem znajduję w nim takie perełki jak ta baba z kisielem. Jest po prostu wspaniała - mięciutka, aromatyczna, rozpływa się w ustach. Już teraz wiem, że będę wracała do tego przepisu i to nie raz :) Polecam i Wam nie tylko na święta :)

Kochani! Korzystając z okazji, pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkiejnocy oraz mokrego Dyngusa ;) Pozdrawiam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kisiel
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Margarynę rozpuścić, odłożyć do przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel, wystudzoną margarynę i mleko. Całość dokładnie zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: kisiel
00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (38) »
czwartek, 17 kwietnia 2014

Jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jedno z tych, które nigdy się nie nudzi, a z każdym rokiem jest smaczniejsze :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, cytrynowe lekkie - wybornie smakuje z filiżanką kawy. Przepis ze zbiorów mojej mamy, wycięty z jakiejś gazety, bodajże Poradnika Domowego. Mogę Wam je polecić z czystym sumieniem! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i delikatnie połączyć.

Ciasto przełożyć do formy z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 9 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g masła 

+

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

 

Kaszę manną ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia.

Masło utrzeć na jasny puch, porcjami dodawać cukier puder. Następnie, również porcjami dodawać zimną kaszę, a później sok z cytryny. 

Wystudzone ciasto przekroić na 3 części, posmarować kremem, zostawić trochę na posmarowanie wierzchu. 

Płatki podgrzać na patelni, dodać masło i cukier, prażyć aż będą lekko złote. Ostudzić i posypać nimi ciasto. 

Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

W mojej rodzinie nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Są baby i serniki, ale o ile dobrze pamiętam, mazurka nie było ani razu! Postanowiłam to zmienić ;) I tak na naszym stole zagościł mazurek różany z białą czekoladą. Pyszny! :) Bardzo słodki, bardzo kruchy. Najbardziej smakował mi i mojej mamie, męska część rodziny nie podziela naszego zachwytu, co tam, więcej dla nas :D Polecam, szczególnie wielbicielom róży i bardzo słodkich smaków ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

+

  • 150 g konfitury z płatków róż
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • płatki migdałowe

 

Mąki i cukier puder wymieszać, dodać posiekane, zimne masło i zagnieść jak kruszonkę. Wbić jajko. Całość szybko i energicznie zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na stolnicy, lekko podsypać mąką. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Wystudzić.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Płatki migdałowe zarumienić na suchej patelni, odłożyć.

Ciasto posmarować konfiturą różaną, oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego :)

 

piątek, 11 kwietnia 2014

Pierwsza z moich tegorocznych propozycji na Wielkanoc. Babka, która od początku podbiła nasze serca. Puszysta, wilgotna, bardzo mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Świetna dla wielbicieli cynamonu (i nie tylko!). Zapomniałabym o najważniejszym - jest podwójnie cynamonowa! Dodatkowo oblałam ją syropem cynamonowym... Bajka! idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Coś czuję, że ta babkę będzie hitem Waszych wielkanocnych stołów :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru

 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia i budyń, zmiksować. Dodać jeszcze ciepłe rozpuszczone masło i miksować jeszcze chwilę.

Cynamon wymieszać z brązowym cukrem, odłożyć.

Formę do babki z kominem natłuścić, wlać do niej 1/4 ciasta, posypać cynamonem z cukrem. Zalać następną warstwą ciasta, posypać cukrem z cynamonem i tak aż do wyczerpania składników. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Lekko przestudzić i wyjąć z formy.

Składniki na syrop cynamonowy:

  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukrów. Gotować około 5 minut. 

Dodać cynamon, mieszać od czasu do czasu. Gotować na małym ogniu, aż syrop zmieni kolor na ciemniejszy i zrobi się gęstszy. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Jeszcze ciepłą babkę oblać syropem cynamonowym, resztę syropu zostawić na później. 

Odstawić na około 20-30 minut. Podawać polane pozostałym syropem. Smacznego :)

20:10, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (42) »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Pyszny, orzeźwiający tort. Mocno cytrynowy, z mascarpone i uwielbianym przez wielu lemon curd,  dodałam także brzoskwinie, które świetnie skomponowały się z cytrynową masą. I mi i moim gościom bardzo smakował, pochwalę się, że zebrałam za niego same pochwały :) Pomysł na taki akurat tort chodził mi już po głowie od dłuższego czasu, wreszcie miałam okazję go zrobić. Szczerze przyznam, że wyszedł lepiej niż mogłam się spodziewać :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że jest dosyć łatwy i szybki w przygotowaniu.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 Składniki:

  • 4 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć.

Składniki na masę:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 300 g lemon curd
  • kilka brzoskwiń z puszki

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksować z lemon curd, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. 

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową kremu, wyłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 


czwartek, 03 kwietnia 2014

Znane i lubiane ciasto teraz i u mnie :) Z filmowym Shrekiem łączą je warstwy i oczywiście charakterystyczny zielony kolor. Ciasto wygląda bardzo efektownie, a do tego smakuje rewelacyjnie - jest delikatne, niezbyt słodkie, wręcz orzeźwiające. Polecam bardzo! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku typu Kubuś
  • 2 budynie śmietankowe

 

W 1,5 szklanki soku rozpuścić budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się budyniu wlać rozpuszczony budyń i energicznie rozmieszać, by nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie. Wystudzić. 

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka agrestowe lub kiwi

+

  • 2 galaretki zielone agrestowe lub kiwi
  • 1-2 opakowania delicji

 

Na wystudzoną masę budyniową wyłożyć delicje. 

1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody, wystudzić. Odłożyć do lekkiego stężenia.

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubić. Masę śmietanową równomiernie rozsmarować na delicjach, odstawić do stężenia.

Gdy pozostałe dwie galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową. 

Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można udekorować kiwi. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria