sobota, 31 marca 2018

Połączenie pomarańczy i czekolady musi smakować dobrze :) A jak pachnie! Delikatne, mięciutkie mini babeczki, w sam raz do koszyczka i na wielkanocny stół :) Genialne w swojej prostocie :) Polecam, nie tylko na święta ;)

PS Radosnych Świąt Kochani :*

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksować po każdym dodaniu. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać sok z pomarańczy, połączyć.

Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać przestudzoną czekoladę i kakao. Wymieszać.

Ciasto wykładać do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek, na przemian - jedną łyżeczkę jasnego ciasta i jedną łyżeczkę ciemnego. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

17:53, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
sobota, 24 marca 2018

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

poniedziałek, 12 marca 2018

Kto by pomyślał, że blog skończył już 5 lat ;) Mały jubileusz ;) Mało mnie tu, coraz mniej, ale będzie lepiej ;) Mam nadzieję, ze jeszcze w tym roku uda mi się go odświeżyć, zmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) 

Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. 

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

 

Krem kajmakowy:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu.

Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu.

 

Krem smietanowo-migdałowy:

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego

 

Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem.

 

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie
  • poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru)

 

Chipsy z gruszek:

  • 2 gruszki
  • cukier

 

Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki.

Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy. Wystudzić na kratce.

 

Wykonanie - 

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powkładać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem kolejny raz powkładać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować.

Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych łyżek kremu kajmakowego, wyrównać szpatułką. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Boki tortu udekorować plasterkami gruszek, wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


18:05, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (13) »
niedziela, 04 marca 2018

Bardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie.

Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego :)

 


12:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (19) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria