piątek, 25 marca 2016

Babka, która rozpływa się w ustach i jest lekka jak piórko :) Na mące ziemniaczanej i kukurydzianej smakuje nieziemsko. Na pewno sięgniecie po dokładkę :) Łatwa i szybka do zrobienia, najlepiej smakuje udekorowana słodkim lukrem :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 225 g cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt pomarańczowy

 

Jajka ubić na jasną, puszysta masę, miksować przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić objętość. 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. 

Masło roztopić, gorące wlać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polukrować. Smacznego :)

 


18:18, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (29) »
czwartek, 24 marca 2016

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

Beza:

  • 4 białka
  • 100 g cukru

 

Ciasto kruche - mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, cukier puder, sól i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem, łącznie z jej bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.

Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.

Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Wyjąć, wystudzić (po około 45 minutach na piance bezowej zaczną pojawiać się złote kropelki). Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (18) »
wtorek, 22 marca 2016

Ciasto, którym oczarujecie swoich domowników i gości. Wysokie, z mnóstwem pysznych warstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu/soku z cytryny
  • szczypta soli

 

+

  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml mocnej, gorzkiej kawy
  • 2 galaretki malinowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 mix do ubijania śmietany

 

Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, ostrożnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet (sok z cytryny).

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać, na przemian, łyżka po łyżce, ciemne i jasne ciasto. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić.

Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i mixem do ubijania śmietany.

Masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

niedziela, 20 marca 2016

Orzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu w nieco innym wydaniu. Każdy z nas ma swoje określone zadania przy jego robieniu - tata, jako specjalista od łupania orzechów, szykuje nam ich spory zapas, brat, pełni rolę zaopatrzeniowca, Dawid rozpuszcza galaretkę i pilnuje by nie stężała ani za mocno ani za mało, do mnie należy cała reszta... No może poza oceną końcową, bo ta należy do mamy... Głównie z myślą o Niej i dla Niej robimy brzoskwiniowego orzechowca. To idealne ciasto, by po długim, męczącym dniu usiąść wygodnie w fotelu, koniecznie z filiżanką kawy w jednej ręce i kawałkiem ciasta w drugiej. Uwielbiam obserwować ludzi, gdy jedzą coś nowego. Na twarzy mamy malował się tylko zachwyt i niema prośba o kolejny kawałek :) Dla takich chwil warto piec, to stwierdziliśmy wszyscy, rodzinnie ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 125 g cukru
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g mielonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej 
  • 2 połówki brzoskwiń

 

Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier. 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na nieduże kawałki.

Do masy z żółtek dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i kawę, wymieszać, dodać pianę z białek i dokładnie połączyć, na koniec dodać kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Dno formy o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić.

 

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 mix do ubijania śmietany 

+

  • 300 g okrągłych biszkoptów

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto.

Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. 

 

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 

+

  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • maczek tutti-frutti 

 

Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.

Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć do wystudzenia i stężenia.

Stężony mus brzoskwiniowy wyłożyć na masę śmietankową, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Tężącą, ale płynną galaretkę wylać na wierzch ciasta, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

piątek, 18 marca 2016

Ulubiona babka mojej mamy :) Bardzo puszysta, delikatna i wilgotna. Z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego - pachnie obłędnie. Za sprawą kremowego serka odróżnia się od innych babek i ciast ucieranych ;) Nie może się nie udać :) Udekorowana słodkim lukrem i kolorowymi perełkami. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g kremowego serka kanapkowego naturalnego
  • 175 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 325 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas stopniowo dodawać serek kremowy, dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. 

Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do babki z kominem dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować lukrem i kolorową posypką. Smacznego :)

 


20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 14 marca 2016

Beza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole :) Bardzo polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki gorącej kawy

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca piana. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wystudzoną kawę, ubić.

Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką. na blachę, po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe - najpierw uformować zwykłą, okrągłą bezę, na końcu, ostatnimi dwoma ruchami wokół niej stworzyć gniazdka.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 110 stopni na około 2-3 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia na kilka godzin.

Masa śmietankowa:

  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

+

  • czekoladowe jajeczka

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do bezowych gniazdek nakładać 1-2 łyżeczki ubitej śmietanki, udekorować czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :)

 

Inspiracja

poniedziałek, 07 marca 2016

Babka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g czekolady deserowej

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. 

Formę o wymiarach 29 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do formy wykładać na zmianę jasne i ciemne ciasto. Po wyłożeniu drewnianym patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 65 - 70 minut. Smacznego :)

 

Tagi: czekolada
20:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (28) »
piątek, 04 marca 2016

Słodkości, które na pewno zaskoczą Waszych gości :) Babki, mazurki czy serniki to tradycyjne, przewidywalne świąteczne przysmaki, jajka sadzone zrobione z czekolady są pewną nowością, oryginalnym pomysłem na wielkanocny stół ;) To deser bardzo łatwy do zrobienia, mocno czekoladowy, ale nie za słodki. Nam bardzo smakowało :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5-6 brzoskwiń z puszki

+

  • folia aluminiowa

 

Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. 

Rozłożyć folię aluminiową, wylać odrobinę płynnej czekolady i uformować kształt jajka. Postępować tak, aż do końca czekolady. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z lodówki wyjąć gorzką czekoladę, na nią nakładać białą, formując kształt jaki ostatecznie chcemy uzyskać. 

Brzoskwinie osuszyć papierowym ręcznikiem, układać je na, jeszcze płynnej, białej czekoladzie. Schłodzić w lodówce przez około 60 - 90 minut. Smacznego :)

 


00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (34) »
środa, 02 marca 2016

Do Wielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 

Składniki:

  • 450 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 jabłka
  • cukier brązowy

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko wystudzić, wlać do masy serowej, zmiksować na najwyższych obrotach. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać.

Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego :) 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria