poniedziałek, 30 marca 2015

Tradycyjne piaskowe babeczki w nieco innej formie :) Po pierwsze, w wersji mini, po drugie, udekorowane masą śmietankową. Świetnie będą nadawały się do wielkanocnego koszyka, krem można nałożyć później :) Bardzo delikatne, aromatyczne i fajnie się kruszą, jak to babeczki piaskowe ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 75 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, połączyć. 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a te napełnić do 3/4 ich wysokości. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzić.

 

Masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Masą śmietanową udekorować babeczki. Smacznego :)

 

22:28, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (34) »
piątek, 27 marca 2015

Bardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam się trudne do zrobienia, ale zapewniam, że wcale takie nie jest. Nie jest również pracochłonne. Polecam, może ktoś z Was przygotuje je zamiast sernika na Wielkanoc? ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao

 

Krem serwo śmietankowy:

  • 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać jajka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, cały czas mieszając. Podzielić na 2 równe części. Pierwszą odłożyć, do drugiej wsypać kakao i dokładnie połączyć.

Przygotować 2 tortownice o średnicy 24 cm - dno każdej wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto przelać do pierwszej formy, ciemne do drugiej.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Blaty studzić około 15 minut i wyjąć z form.

Przygotować krem - śmietanę ubić na sztywno, twaróg zmiksować z cukrami. Całość delikatnie połączyć, odłożyć w chłodne miejsce.

Z biszkoptów wyciąć koła o średnicy 8 i 16 cm, powstaną 3 okręgi.

Z wyciętych krążków ułożyć "nowy" biszkopt,zaczynając od ciemnego środka, następnie umieścić obręcz jasnego ciasta i największy kakaowy krążek. 

Całość posmarować warstwą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów, zaczynając od jasnego środka, docisnąć. 

Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: kakao twaróg
13:20, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (32) »
środa, 25 marca 2015

Babka, w smaku której można się zakochać ;) Puszysta, delikatna, długo zachowuje świeżość. Pięknie pachnie pomarańczami, nadziana twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 małe jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko

 

Lukier pomarańczowy:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • kilka łyżek cukru pudru

 

Drożdże rozkruszyć, zalać je ciepłym mlekiem i sokiem z pomarańczy, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia.

Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, dodać jajka, cukry i wystudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić.

Twaróg rozdrobnić w misce, dodać cukier i żółtko, wymieszać.

Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na prostokąt. Wyłożyć masę serową, rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Zawinąć ciasto wzdłuż krótszego boku.

Formę do babki natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć zrolowane ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 marca 2015

Wspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z ciastem dobrze się współpracuję, nic tylko musicie sami się przekonać! :D Polecam.

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 45 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej

 

Nadzienie orzechowe:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 75 g cukru
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 35 ml rumu
  • szczypta cynamonu

 

Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć

Przygotować nadzienie - Orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać śmietankę i rum, dokładnie połączyć, lekko rozcierając :)

Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt.

 

 

Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik.

 

 

 

Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


 

21:47, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (37) »
niedziela, 22 marca 2015

Czekoladowe ciasto z truskawkami i mleczną polewą. Doskonałe do popołudniowej kawy. Pachnie rewelacyjnie, smakuje równie dobrze. Puszyste, delikatne, robi się je ekspresowo, jeszcze szybko zjada ;) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 250 g truskawek
  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • czekolada

 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao i olej. 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzch powykładać truskawki. Oblać słodzonym mlekiem skondensowanym. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


środa, 18 marca 2015

Kokosowe, delikatne ciasto z nutką migdałów i alkoholu. Słodycz masy przełamują słone krakersy. Efektowne ciasto, które nie wymaga za wiele wysiłku i czasu. Przepyszne, w dodatku nie grozi zakalcem ;) Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 550 g słonych krakersów
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wódki
  • 2 łyżki masła

 

3/4 szklanki mleka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mąkami. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, ugotować budyń. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, a następnie wlać alkohol. 

Do masy budyniowej dodać wiórki kokosowe i migdałowe płatki, delikatnie wymieszać. 

Na prostokątną blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować trochę masy, postępować tak samo, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


poniedziałek, 16 marca 2015

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g maku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 200 wiśni

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. 

Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

niedziela, 15 marca 2015

Bardzo efektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam!

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Masa śmietanowa:

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • woda

+

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa

 

Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać do osobnych, najlepiej płaskich naczyń. Każdą dokładnie  rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić je w kosteczkę.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na kilka minut. Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Wlać zimną żelatynę, dokładnie wymieszać. 

Ubitą śmietanę połączyć z galaretkami, wyłożyć na biszkopt. Wyrównać, przykryć drugim blatem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

czwartek, 12 marca 2015

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

+

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g truskawek

 

Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia.

Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować. Do gotujących się owoców dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić i pokroić na 12 równych części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.

 

 

 

 

Tak przygotowane bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

 


13:39, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (38) »
wtorek, 10 marca 2015

Jak ten czas leci... To już 2 urodziny Domowej cukierni Ewy :) Przez ten czas sporo się nauczyłam, poznałam wielu fantastycznych ludzi, jeszcze nie miałam chwil zwątpienia ;) Tym tortem chciałabym podziękować Wam za każde miłe słowo, wszystkie dobre rady. Jesteście wspaniali! :*

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g maślanki
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka, mąką, wymieszaną z sodą i kakao oraz maślankę, dokładnie połączyć.

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Składniki na masę:

  • 400 g twarogu
  • 200 g kremówki
  • 75 g cukru

 

+

  • 125 g wiórków kokosowych
  • 1 granat
  • czerwony barwnik spożywczy

 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Przygotowane wcześniej blaty przełożyć 2/3 kremu.

Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połączyć z barwnikiem i udekorować nimi boki ciasta. Wierzch ozdobić ziarenkami granatu. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria