piątek, 28 marca 2014

Pyszna propozycja na leniwe śniadanie :) Weekend zbliża się wielkimi krokami, można więc poszaleć w kuchni i zrobić śniadanko inne niż zawsze :) Prawie wszyscy lubią gofry, obok tych też nie można przejść obojętnie - chrupiące, z dodatkiem orzechów... Pyszne po prostu :) Polecam gorąco!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 banany

 

Płatki owsiane i orzechy zmielić na mąkę za pomocą młynka do kawy lub blendera. Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, jajka, sól i cukier i banany. Dokładnie zmiksować.

Gofry smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej masłem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) 

 

piątek, 21 marca 2014

Wreszcie przyszła do nas wiosna. Jest i słoneczko i błękitne niebo, a nawet ciepły wiaterek. Pięknie nas powitała :) Z tej okazji przygotowałam dla Was pyszne wiosenne ciacho. Zrobiłam je już kilka dni temu, ale uznałam, że pierwszy dzień wiosny jest doskonałym dniem, by je Wam pokazać. Ciasto szpinakowe (!), masa serowa i owoc granatu. Brzmi dobrze, prawda? Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 325 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą  masę. Stopniowo dodawać olej i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć. Na końcu dodać szpinak i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Masę szpinakową przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzić.


Składniki na masę śmietanową:

  • 100 ml kremówki
  • 250 g serka kremowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kremowy twaróg, połączyć. 

Na spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać i posypać okruchami ciasta. Na wierzch wyłożyć owoc granatu. Schłodzić. Smacznego :)

wtorek, 18 marca 2014

Bardzo mocny, a zarazem delikatny i orzeźwiający likier, a to za sprawą mięty. Ma piękny zielony kolor. Warto go zrobić, gwarantuje, że nie rozczarujecie się zarówno jego smakiem jak i mocą :) Najlepszy po około 3 miesiącach leżakowania. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, efekt końcowy jest tego wart :) Polecam!

Ps. Na końcu wpisu znajdziecie przypomnienie o urodzinowym konkursie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki*:

  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 350 g cukru

 

Listki mięty wsypać do czystego słoika i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Co jakiś czas wstrząsnąć słojem. 

Po tym czasie zlać wyciąg spirytusowy przez gazę, a listki wyrzucić. 

W garnuszku podgrzewać wodę z cukrem, aż całkiem się rozpuści. Gotować około 2 minut. Wystudzić i przelać do spirytusu. Przelać do butelki ( pojemność około 1,2 l) i odstawić w chłodne miejsce na około 3 miesiące. Na zdrowie!

 * Likier inspirowany przepisem Z. Nasierowskiej

Tagi: alkohol
20:21, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (32) »
sobota, 15 marca 2014

Zbliża się wiosna, więc najwyższy czas zacząć wykorzystywać owocowe zapasy z zamrażalnika :) Wymyśliłam sobie ciasto, które łączy w sobie moje ulubione smaki - owoce i ser. Kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach i bardzo długo zachowuje świeżość. Słodka masa z serka mascarpone i kwaśne jeżyny idealnie się skomponowały. Nam smakowało i to bardzo :) W tym cieście równie dobrze możecie użyć innych mrożonych owoców - jagód, malin, a nawet truskawek ;) Polecam!

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami. Wbić jajka i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części - większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. 

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę serową:

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • 400 g jeżyn
  • cukier puder do oprószenia

 

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i jajkami. Masę serową dokładnie rozprowadzić po upieczonym wcześniej spodzie. Na masę równomiernie powykładać owoce, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)

 


18:15, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (36) »
wtorek, 04 marca 2014

Ciasto, które już dawno chciałam sama upiec, z karpatką mam mnóstwo pięknych wspomnień, mama często ją dla nas piekła (dopóki nie zaczęłam Jej wyręczać :P). Myślałam, że jest trudne, pracochłonne i tak dalej. Nic bardziej mylnego. Miło się rozczarowałam :) Ciasto parzone, takie samo jak ptysiowe, maślano - budyniowy krem... Całość smakuje wybornie, ładnie wygląda. Cieszy i oko i podniebienie. Mam nadzieję, że upieczecie to ciasto i oczaruje Was tak samo jak mnie. Ostrzegam tylko, że ciężko poprzestać na jednym kawałku...

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto parzone:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka

 

W garnuszku wymieszać mleko, wodę, masło, sól i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć zdjąć z palnika. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Odłożyć na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta wbijać jajka, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. 

Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równo rozsmarować na nich gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 

 

Składniki na masę:

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier waniliowy dokładnie rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w rondelku, wlać mączną mieszankę. Energicznie mieszać, dopóki budyń nie będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło ubić na jasny, puszysty puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodawać kolejno po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta i gładka. 

Wystudzone ciasto przełożyć kremem maślano - budyniowym i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria