sobota, 30 marca 2013

Pyszne, intensywnie cytrynowe babeczki z przepisu Nigelli, zmieniłam tylko proporcje, by pasowały do moich foremek :) Malutkie, na dwa kęsy, mięciutkie, robiłam je nie po raz pierwszy - tak nam zasmakowały :) Polecam!

Korzystając z okazji, pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, pogodnych, spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa! :) Wszystkiego dobrego Kochani! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 65 g jogurtu naturalnego
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 75 g pszennej mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • 65 g cukru

W misce wymieszać jogurt naturalny z roztopionym i lekko ostudzonym masłem, dodać jajko i skórkę z cytryny, roztrzepać. Do mokrych składników dodać składniki suche. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nałożyć do około 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 170 stopni, przez około pół godziny. Lekko przestudzone udekorować lukrem cytrynowym.

Lukier:

  • sok, wyciśnięty z połówki cytryny
  • 100 g cukru pudru

Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gdy jest za gęsty - dodać soku, gdy zbyt rzadki - cukru.

piątek, 29 marca 2013

Znalazłam na strychu stare formy w kształcie zająca i baranka. Nie wiem dokładnie skąd się tam wzięły, pewnie pozostałość po babcinych wypiekach ;) Formy są w bardzo dobrym stanie, więc pomyślałam czemu by nie skorzystać? Wyszły z tego bardzo fajne i co najważniejsze, bardzo smaczne ozdoby :) Przyznam szczerze, że trochę bałam się o efekt końcowy - formy trzeba było skręcać śrubkami, co ważne równo :) Ale udało się i jestem bardzo zadowolona. Ciasto to zwykła babka, ale pasuje idealnie :) Polecam :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować.  Formy bardzo dokładnie wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości formy. Piec w temperaturze 170 stopni tak długo, aż ładnie zbrązowieją. :)

Uwaga! Składniki podane do dwóch form!

 

Tagi: jajka wanilia
12:42, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (20) »
wtorek, 26 marca 2013

Pyszne, bardo delikatne naleśniki. Bardzo nam posmakowały, są idealne na ciepło, zimnym też niczego nie brakuje :) Podałam je z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi :) Naprawdę pysze, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smarowania patelni

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko wymieszać z wodą i mąką, zmiksować na gładką masę. Utarte żółtka połączyć z ciastem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Smacznego :)

 

Tagi: jajka mleko
16:22, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 25 marca 2013

Pyszne drożdżowe rogaliki z przepisu, który moja Mama gdzieś dorwała :) Wychodzą bardzo kruchutkie, maślane najlepsze z konfiturą różaną :) Dosyć długo zachowują świeżość, bardzo dobre do popołudniowej kawy :) Cała rodzinka jest nimi zachwycona ;) Lubię robić rogaliki, chociaż nigdy nie wychodzą mi idealnie, ale chyba w tym tkwi urok, że każdy jest inny i niepowtarzalny :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 14 g suchych drożdży
  • pół łyżki cukru pudru
  • 125 ml śmietany 18%
  • 5 g cukru waniliowego

 

  • dowolna (twarda) konfitura do nadziewania

Masło posiekać z cukrem i wanilią, dodać drożdże wymieszane z mąką i śmietanę, zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na około 10 - 12 godzin. 

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, następnie rozwałkować je na grubość około 4 mm, wyciąć rogaliki (ja to robię, używając dużego talerza, wycinam koło, dziele na 8 części). Na każdą cząstkę kłaść łyżeczkę konfitury (ważne, żeby była twarda), zwinąć w kierunku wierzchołka trójkąta, tak aby uformować rogalik. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Polukrować bądź posypać cukrem pudrem. 

 


środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

sobota, 16 marca 2013

Pyszny tort, który zrobiłam z okazji swoich urodzin :) Gdy byłam małą dziewczynką zawsze na urodziny chciałam tort z brzoskwiniami i śmietaną, a że dawno takiego nie jadłam postanowiłam powrócić do dziecięcych smaków i przygotować torcik, w nieco innej formie, wzbogaconej o ser ;) Tort wyszedł bardzo smaczny, nie za ciężki, mimo dużej ilości śmietany. Gościom również smakował, więc myślę, że mogę Wam go polecić z czystym sumieniem. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka brzoskwiń z puszki

Masa serowa:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki wanilii
  • 400 g śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietan - fixu

Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa


Brzoskwinie odsączyć na sitku. Masło, cukier, jajka proszek do pieczenia i mąką zmiksować. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm), uprzednio smarując margaryną i posypując mąką lub bułką tartą. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i wyłożyć do formy. Brzoskwinie, pokrojone w kostkę, ułożyć na cieście. 

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ostudzić.

Śmietaną ubić razem ze śmietan -fixem. Ser, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać masę śmietanową i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce około 3-4 godzin.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na ciasto.

16:23, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (8) »
piątek, 15 marca 2013

Przepis na cukier waniliowy mam w swoich zbiorach już od dawna. O niebo lepszy od "gotowców" ze sklepu, niesamowicie pachnący prawdziwą wanilią - teraz już tylko taki cukier gości w mojej kuchni, nawiasem mówiąc jest bardzo wydajny. Polecam!


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki drobnego cukru

Cukier wsypać do szczelnego naczynia. laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Wymieszać. Pozostałą laskę wanilii przeciąć na kilka kawałków, także wymieszać z cukrem. Zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier jest gotowy po około 3 tygodniach.

22:06, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (5) »
wtorek, 12 marca 2013

Długo szukałam odpowiedniego dla siebie przepisu na lemon curd. Ważne było dla mnie, by nie zawierało zbyt dużej ilości masła. Przy tak dużej ilości słodyczy, które pochłaniam trzeba jakoś ograniczać kalorie :) I wreszcie jest! Znalazłam! Idealny, bez grama masła, przepyszny po prostu;) Możliwości, jak go wykorzystać jest mnóstwo. Polecam :)

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) należy umieścić w garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować, mieszając, przez około 2 minuty. Jeżeli utworzą się grudki trzeba zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać oliwę i znowu pogotować przez 2 minuty. Gotowy krem umieścić w słoiczku, można przechowywać do tygodnia w lodówce.

18:19, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (5) »
niedziela, 10 marca 2013

Od dłuższego czasu regularnie śledzę na blogach poczynania kulinarne innych. Szczerze mówiąc, pozazdrościłam im, więc postanowiłam spróbować sama. Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka i tym podobne smakołyki :) Mam nadzieję, że podane propozycje zasmakują i Wam! 


     

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Do niedawna bardzo bałam się drożdżowych wypieków. Podchodziłam do nich nieufnie i nawet najlepszy przepis odkładałam na później. Wreszcie jednak się do nich przekonałam i muszę przyznać, że jak to zwykle bywa "strach ma wielkie oczy". Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszne i bardzo łatwe bułeczki, idealne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy :) Mięciutkie, długo zachowują świeżość. Polecam!

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze chwilę je wyrabiać i podzielić na równe części. Formować bułeczki, nadziewając je ulubioną konfiturą. 

Bułeczki układać na blachę, wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Odłożyć na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g roztopionego masła

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić między palcami. 




Tagi: drożdże
21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (6) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria