niedziela, 31 grudnia 2017

Pyszne, słodkie pralinki, które w smaku bardzo przypominają popularne ferrero rocher :) Łatwe i dosyć szybkie do zrobienia, znikają błyskawicznie, nic dziwnego - naprawdę ciężko im się oprzeć ;) Polecam!

Kochani! Korzystając z okazji życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Zdrowia szczególnie, realizacji wsystkich planów, powodzenia w każdej dziedzinie życia! Bądźcie szczęśliwi! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g wafelków z nadzieniem orzechowym
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g nutelli
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, do obtoczenia

 

Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni. Wystudzić i obrać ze skórki. Posiekać.

Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie klejąca - można nieco zwilżyć dłonie lub dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na paterze, schłodzić. Udekorować płynną czekoladą i zostawić do jej zastygnięcia. Smacznego :)

 


09:12, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (16) »
wtorek, 19 grudnia 2017

Korzenny, aromatyczny piernik na ciemnym, karmelowym piwie. Miękki, wilgotny, pięknie wyrasta. Obficie udekorowany polewą czekoladową. łatwy i szybki do zrobienia. Chyba już bardziej i lepiej nie można go zareklamować ;) To jak, skusicie się? Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa karmelowego
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g deserowej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek kremówki

 

Miód, masło i cukier podgrzać do momentu połączenia się składników. Garnek zdjąć z ognia i po kilku minutach dodać przyprawę do piernika wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie wymieszać trzepaczką do chwili połączenia się składników, dodać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.

Formę keksówke o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Kremówkę podgrzać w garnku z grubym dnem, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę,. Udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


sobota, 16 grudnia 2017

Kolejna, świąteczna propozycja, którą mam przyjemność Wam zaprezentować to ciasro Krówka. Miodowe blaty przełożone kremem śmietanowym, udekorowane polewą krówkową i płatkami migdałowymi. Słodkie, w sam raz do kawy, idealnie wpisuje się w klimat świąt. polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałowe

 

Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce przez około 40 minut.

Połową schłodzego ciasta wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. 

Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną masę kajmakową, udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po co najmniej jednym dniu spędzonym w chłodzie ;) Polecam!

 


sobota, 09 grudnia 2017

Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 850 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 160 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 240 g masy kajmakowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru

+

  • pozostała masa kajmakowa
  • 2 batoniki Snickers

 

Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut.

Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać do czasu, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylać go na schłodzony sernik i rozprowadzić po wierzchu.

Udekorować pokrojonymi w plastry kawałkami batona. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć na około 30 minut przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 


sobota, 02 grudnia 2017

Idealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam!

 

Inspiracja

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Nasączenie:

  • 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu

 

Masa straciatella:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Krem cappuccino:

  • 500 ml kremówki
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda

 

Galaretka kawowa:

  • 800 ml mocnej, słodkiej kawy
  • kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu
  • 5 łyżeczek żelatyny

 

+

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek  dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość utrzeć do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. 

Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder.

Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać  żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Szybko wsypać startą wcześniej czekoladę, połączyć. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Krem cappuccino - śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cappuccino, miksować na najwyższych obrotach, tylko do momentu rozpuszczenia się kawy.
Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu cappuccino, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać zahartowaną żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach.
Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać.

Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce.

Dekoracja - Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kawę cappuccino, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria