sobota, 16 grudnia 2017

Kolejna, świąteczna propozycja, którą mam przyjemność Wam zaprezentować to ciasro Krówka. Miodowe blaty przełożone kremem śmietanowym, udekorowane polewą krówkową i płatkami migdałowymi. Słodkie, w sam raz do kawy, idealnie wpisuje się w klimat świąt. polecam :)

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałowe

 

Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce przez około 40 minut.

Połową schłodzego ciasta wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. 

Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną masę kajmakową, udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po co najmniej jednym dniu spędzonym w chłodzie ;) Polecam!

 


sobota, 09 grudnia 2017

Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 850 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 160 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 240 g masy kajmakowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru

+

  • pozostała masa kajmakowa
  • 2 batoniki Snickers

 

Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut.

Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać do czasu, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylać go na schłodzony sernik i rozprowadzić po wierzchu.

Udekorować pokrojonymi w plastry kawałkami batona. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć na około 30 minut przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 


środa, 06 grudnia 2017

Lista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Makowce i serniki:

 

  Makowiec Dawida

  Seromakowiec

  Wieniec drożdżowy z makiem 

  Makowiec na biszkopcie

  Makowa panienka

  Cycki murzynki

 

Serniki:

  Sernik z migdałami w czekoladzie

  Sernik z brzoskwiniami

  Sernik teściowej

  Sernik gotowany z kokosem

  Sernik waniliowy z polewą

  Izaura

  Sernik Oreo

  Sernik cytrynowy

 Sernik z ajerkoniakiem i czekoladą



Pierniki, pierniczki i ciasteczka:

  Piernik z powidłami

  Muffinki piernikowe

  Szybkie pierniczki

  Ule

  Orzeszki

  Orzechowe kuleczki

  Popękane ciasteczka piernikowe

  Popękane ciasteczka czekoladowe

 

Torty:

  Miodownik z orzechami

  Tort bananowy

  Tort z topinamburem i czekoladą

  Tort czekoladowy z solonym karmelem

  Tort makowy

 Pijana śliwka

 

Ciasta i inne słodkości:

  Moczka

  Ciasto Lion

  Pijany kokosowiec

  Ciasto orzechowe z kremem chałwowym

  Ciasto z kremem chałwowym

  Kostka kawowa

  Ciasto miodowe z brzoskwiniami

  Orzechowe babeczki

  Ciasto marchewkowe z kremem

  Cytrynowiec

  Ciasto Góra Lodowa

  Ciasto bajeczne

  Ciasto Kinder Country

  Ciasto z czekoladą i bananami

  Słonecznikowiec kajmakowy

  Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 

  Ciasto Katarzynka

Ciasto W-Z 

 Ciasto Zmierzch

20:02, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (6) »
sobota, 02 grudnia 2017

Idealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam!

 

Inspiracja

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Nasączenie:

  • 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu

 

Masa straciatella:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Krem cappuccino:

  • 500 ml kremówki
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda

 

Galaretka kawowa:

  • 800 ml mocnej, słodkiej kawy
  • kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu
  • 5 łyżeczek żelatyny

 

+

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek  dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość utrzeć do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. 

Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder.

Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać  żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Szybko wsypać startą wcześniej czekoladę, połączyć. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Krem cappuccino - śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cappuccino, miksować na najwyższych obrotach, tylko do momentu rozpuszczenia się kawy.
Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu cappuccino, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać zahartowaną żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach.
Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać.

Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce.

Dekoracja - Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kawę cappuccino, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria