sobota, 24 grudnia 2016

Wielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/   :)

Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych świąt :) Trzymajcie się ciepło :*

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 ml kremówki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia.

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć.

Z masy kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Schłodzone pralinki zanurzać w płynnej czekoladzie. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (16) »
środa, 21 grudnia 2016

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao

 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 g masła

 

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić.

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem. 

Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników.

Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski.

Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce. 

Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)

 


Tagi: alkohol kakao
07:05, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)

 

sobota, 17 grudnia 2016

Przepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie ula.

 

Masa karmelowa:

  • 1 puszka kajmaku
  • spirytus

 

Masę kajmakową rozmieszać, stopniowo wlewać alkohol, cały czas mieszając. Masa powinna być dosyć ostra, bo kajmak wchłonie spirytus.

Foremką do ciasteczek wykroić spody z wafli tortowych.

Ule napełnić masą kajmakową, na spód przykleić wykrojony krążek waflowy, odłożyć w chłodne miejsce. Smacznego :)

 

niedziela, 11 grudnia 2016

Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 100 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g kremowego serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej.

Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


wtorek, 06 grudnia 2016

Jak zawsze, także i w tym roku, to ja jestem odpowiedzialna za przygotowanie świątecznych smakołyków w słodkim wydaniu :) Zazwyczaj staram się robić sprawdzone desery, na naszym stole nie może zabraknąć typowych, śląskich słodkości. Tym razem wybór padł na szpajzę bakaliową. Pycha! Słodka, delikatna, z mnóstwem pijanych bakalii i kokosowymi ciasteczkami;) Smakuje niesamowicie, Wasze kubki smakowe oszaleją. Uwielbiam sięgać do tradycyjnych przepisów, próbować, udoskonalać, modyfikować, to sprawia, że jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje to dopiero radość ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 kokosanek
  • 25 g migdałów
  • 15 g orzechów włoskich
  • 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe
  • 25 g rodzynek
  • wódka/likier kokosowy
  • aromat migdałowy Delecta
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 275 ml śmietany kremówki
  • 1 mix do śmietany Delecta

 

Migdały, orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać alkoholem, dodać 2-3 krople aromatu migdałowego i odłożyć na minimum 12 godzin.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z mixem do śmietany, schłodzić w lodówce.

Jajka dokładnie umyć i sparzyć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubite jajka delikatnie połączyć z kremówką, namoczonymi bakaliami. Dodać 1 paczkę płatków czekoladowych, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.

Do masy śmietanowej, ciągle mieszając, stopniowo wlewać jeszcze ciepłą żelatynę. Gotowy krem przełożyć do misek, udekorować pozostałymi płatkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

* Z podanych proporcji uzyskamy 2 miski, takie jak na zdjęciu, deseru. 

 

00:17, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (25) »
czwartek, 01 grudnia 2016

Połączenie, które na pewno wyda Wam się dziwne, jednak zaręczam, że warto spróbować ;) Lekki, orzeźwiający drink z lekką nutką alkoholu, który łączy moje dwa ulubione smaki - kawę i mojito ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 limonki
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • lód

 

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać.

Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć do wysokiej szklanki, dodać cukier, rozgnieść, by wycisnąć sok z limonki. 

Listki mięty ugnieść delikatnie w dłoniach, przełożyć do szklanki.

Do połowy wysokości szklanki dodać lód, wlać przygotowaną wcześniej kawą z rumem. Udekorować listkami mięty. Na zdrowie!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria