sobota, 26 grudnia 2015

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam!

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 paczka sucharków
  • 1 l mleka

 

Mak zalać wodą, gotować około 15 minut. Odsączyć i zmielić trzykrotnie.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odłożyć na kilka minut. Orzechy i migdały posiekać. 

Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć bakalie. Dodać miód i mak, chwilę przesmażyć. Wlać pół szklanki mleka i aromat migdałowy, wymieszać. 

Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

W mleku maczać sucharki, układać je w dużej salaterce, przekładając je masą makową. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


Najlepsze grzane wino na świecie robi mój Tata ;) Mocne, bardzo aromatyczne, idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Pachnie pomarańczami, goździkami i cynamonem. To przygotowane zostało na domowym winie brzoskwiniowym, jednak równie często robimy je tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki: (3-4 porcje)

  • 500 ml wina
  • 3-4 plastry pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 5-6 goździków
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml owocowej nalewki

 

Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry.

Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 8-10 minut.

Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plastrem pomarańczy i goździkami. Na zdrowie! :)

 

wtorek, 22 grudnia 2015

Kolejne ciasto z procentami ;) Oświetli Wasze życie hehe ;) Nasze już stało się jaśniejsze, nie tylko dzięki temu ciastu, w głównej mierze to zasługa http://www.e-klosz.pl/ i ich lamp. Szeroki wybór, a rzeczy warte swojej ceny, ładnie się prezentują w każdym pomieszczeniu. Samo ciasto to pyszny przekładaniec - biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, obficie nasączone wódką i polewa czekoladowa. Nie za słodkie, bardzo miękkie. Wbrew pozorom alkohol nie jest mocno wyczuwalny, chociaż po zjedzeniu kilku kawałków tego ciasta nie radziłabym siadać za kierownicą ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 425 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+

  • 2-3 małe paczki herbatników
  • 3/4 szklanki wódki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek kremówki

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, połączyć. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksować.

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej.

Z biszkoptu odkroić "górkę". Na pozostałej części rozsmarować krem budyniowy, na kremie ułożyć herbatniki. Stopniowo polewać je wódką. Udekorować czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Przepiękny zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia tych ciasteczek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Zanurzone w czekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 20 g mąki ziemniaczanej

+

  • 50 g mlecznej czekolady

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, delikatnie podsypując mąką pszenną. Wykrawać gwiazdki. Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-14 minut. Wystudzić.

Czekoladę, z dodatkiem 1 łyżeczki masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gwiazdki, do połowy, zanurzać w czekoladzie, odkładać na kratkę, by zastygły. Smacznego :)

 

Tagi: czekolada
00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ostatnio jestem obeznana w remontach i aranżacji wnętrz, że aż znajomi zaczęli prosić mnie o pomoc ;) Nie czuję się jednak na siłach, by podjąć się dekorowania Ich nowego domu, na szczęście, z czystym sumieniem mogłam polecić Im http://www.homesquare.pl/, wortal, z którego inspiracji również korzystałam, z tego co wiem są zadowoleni, a ja mam czyste sumienie, że mimo wszystko jakoś mogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno, teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą i kawałkami wafelek. Zakochacie się w tym smaku :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu

 

Orzechy rozdrobnić na malutkie kawałki, podprażyć je na suchej patelni.

Masło i cukier rozpuścić w rondelku, przestudzić.

Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego :)

 


Sernik, który pachnie i smakuje cynamonem z dodatkiem obłędnego sosu karmelowego i karmelowych kamyczków. Smak, który na długo zostanie w Waszej pamięci, jestem niemal pewna, że z radością sięgniecie po kolejny kawałek :) Na kruchym, maślanym spodzie, rozpuszcza się w ustach :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić, oprószyć kaszą manną. Ciastem wylepić spód foremki. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 150 ml syropu klonowego
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 3-4 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Ser zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku. Wlać śmietankę i syrop klonowy, wsypać cukry i zmiksować. Dodać budyń i cynamon, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Na podpieczony i lekko wystudzony spód wylać masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 90 minut. Ostudzić.

 

Polewa karmelowa:

 

+

  • 30 g posypki dekoracyjnej Karmel Delecta Decorada  

 

Masę krówkową delikatnie podgrzać ze śmietanką, do połączenia się i powstania gładkiej polewy, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 

Jeszcze ciepły sernik polać sosem karmelowym, udekorować posypką karmelową. Schłodzić. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec  temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

Tagi: kakao
00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (14) »
sobota, 19 grudnia 2015

Dzisiaj coś innego ;) Pomysł na świąteczne (i nie tylko) śniadanie. Pyszna, bardzo aromatyczna granola z dodatkiem korzennych przypraw, kawy, czekolady i orzechów włoskich. Najlepsza z jogurtem ;) Fajna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - wystarczy spakować ją do lunchboxa, razem z jogurtem, by cieszyć się smakiem świąt już teraz :) Ja tak właśnie robię, szczególnie odkąd dotarła do mnie przesyłka od http://babyandtravel.pl/, pachnie w całym biurze ;) Już musiałam dzielić się drugim śniadaniem z koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! 


 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 75 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia.

Czekoladę i orzechy posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną kawę i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę owsianą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić. Smacznego :)

 


O świąteczne prezenty, sukienkę czy garnitur na wigilijną kolację musicie martwić się sami, chociaż w tym drugim pomóc może Wam https://www.chiclook.pl/, moja mama już zamówiła sobie małą czarną, ze ślicznym, białym kołnierzykiem, taki przedświąteczny prezent, kto z nas ich nie lubi? ;) O świąteczne wypieki i desery również nie musicie się martwić - mam dziś dla Was zbiór najlepszych, moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Makowce i serniki:

 

  Makowiec Dawida

  Seromakowiec

  Wieniec drożdżowy z makiem 

  Makowiec japoński

  Makowiec czekoladowy

  Makowiec na biszkopcie

  Makowa panienka

  Cycki murzynki

  Sernik z migdałami w czekoladzie

  Sernik z brzoskwiniami

  Sernik teściowej

  Sernik pomarańczowy

  Sernik orzechowo - kawowy

  Sernik gotowany z kokosem

  Sernik waniliowy z polewą

  Izaura

  Sernik Oreo

 

Pierniki, pierniczki i ciasteczka:

  Piernik z powidłami

  Muffinki piernikowe

  Szybkie pierniczki

  Ule

  Orzeszki

  Orzechowe kuleczki

  Popękane ciasteczka piernikowe

  Popękane ciasteczka czekoladowe

  Ciasteczka pomarańczowe

 

Torty:

  Miodownik z orzechami

  Tort orzechowy

  Tort bananowy

  Tort z topinamburem i czekoladą

  Tort czekoladowy z solonym karmelem

  Tort makowy

 

Ciasta i inne słodkości:

  Moczka

  Ciasto Lion

  Pijany kokosowiec

  Ciasto orzechowe z kremem chałwowym

  Słonecznikowiec

  Ciasto z kremem chałwowym

  Łabędzi puch

  Ciasto z kiwi i galaretką

 

  Kostka kawowa

  Ciasto miodowe z brzoskwiniami

  Wiśniowa chmurka

  Keks na białkach z bakaliami

  Orzechowe babeczki

  Ciasto marchewkowe z kremem

  Cytrynowiec

  Ciasto Góra Lodowa

  Ciasto bajeczne

  Ciasto Kinder Country

  Ciasto z czekoladą i bananami

  Słonecznikowiec kajmakowy

  Ciasto Jamajka

  Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym

  Benuś

  Ciasto Katarzynka

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria