poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pyszne, intensywnie orzechowe ciasteczka oprószone cukrem pudrem. Bardzo delikatne, długo zachowują świeżość. Doskonałe na podwieczorek, nasze kubki smakowe oszalały na ich punkcie :) Łatwe i szybkie do zrobienia, bardzo polecam! :)

Ps. Tym wpisem żegnam się z Wami na około tydzień ;) Nowy Rok przywitam nad Bałtykiem, także już teraz pragnę złożyć Wam noworoczne życzenia - wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku! Pogodnych, zdrowych i radosnych dni Kochani! :*

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 175 g mąki pszennej
  • cukier puder

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać spirytus, orzechy i mąkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Z gotowego ciasta formować niewielkie kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-14 minut. Przestudzić 5 minut, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego :)

00:12, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (39) »
sobota, 27 grudnia 2014

Śniadanie w świątecznym klimacie :-) Pyszne, pulchniutkie placuszki z makiem i aromatyczną skórką pomarańczową. Oryginalne w smaku. Ja lubię je z wierzchu oblane miodem. Makowe kropeczki dodają im uroku. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, mak, skórkę pomarańczową, maślankę i masło. Dokładnie połączyć. 

Patelnię delikatnie natłuścić, smażyć placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam miód. Smacznego :)

wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka, którymi mogłabym zajadać się bez przerwy. Przepadam za nimi :) Kojarzą mi się nie tylko ze świętami, ale może nawet bardziej, z przyjęciami weselnymi. Są pyszne - kakaowe, kruche wypełnione pyszną orzechową masą. Najlepsze 2-3 dni po przygotowaniu. Polecam!

 

Ps. Korzystając z okazji pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, rodzinnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Dużo uśmiechu i radości w tym szczególnym czasie :*

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

 

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje (około 5 g), i wylepiać nim natłuszczone foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Upieczone ciasteczka przestudzić w foremkach (około 5 minut), następnie wyjąć je i zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Krem:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 125 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 25 ml spirytusu

 

Mleko podgrzać. Gorącym zalać mielone orzechy. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać chłodną masę orzechową i spirytus. Całość dokładnie zmiksować. 

Przygotowaną masą napełniać połówki orzeszków i składać po dwie razem. Gotowe odstawić w chłodne miejsce na około 2 dni. Smacznego :)

 


13:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (47) »
niedziela, 21 grudnia 2014

Tradycyjny makowiec w nieco innej formie. Bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, smakuje wyśmienicie. Ciekawa alternatywna dla tradycyjnego makowca. Długo zachowuje świeżość, za sprawą sporej ilości nadzienia. Polecam bardzo, wbrew pozorom łatwo się je robi :)

Ps. Na blogu znajdziecie również makowiec Dawida :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej

Masa makowa:

  • 200 g maku
  • 75 g cukru
  • 35 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżki miodu
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżki masła

 

Mak namoczyć na noc. Po tym czasie dokładnie odsączyć i zmielić dwukrotnie (można też zalać odrobiną wody, gotować 20 minut, odcedzić i zmielić.)

Do przygotowanego wcześniej maku dodać cukier, bakalie, miód, ekstrakt migdałowy i masło, wymieszać. 

Ciasto drożdżowe - Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszyć drożdże, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Tłuszcz roztopić, dodać rozczyn drożdżowy, sól, cukier i mąkę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, jeszcze chwilę wyrabiać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 45 cm. Posmarować nadzieniem makowym. Zwinąć roladę.

 

 

 

Roladę przekroić wzdłuż na dwie części.

 

 

Rozcięte kawałki spleść ze sobą, tworząc warkocz. 

 

 

Oba końce warkocza połączyć ze sobą tak, by warkocz zamienił się w wieniec, dokładnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia.

 

 

Odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia na około 15 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Udekorować lukrem. Smacznego :)

 


sobota, 20 grudnia 2014

Takie placuszki to świetny pomysł na pyszne śniadanie. bardzo łatwe do zrobienia, u mnie tym razem z gruszkami i domową przyprawą do piernika. Smakuje i pachnie świętami. Niby proste, a wyjątkowe i to pod każdym względem, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 gruszki

 

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć.

Jajko roztrzepać, dodać kefir i wymieszać. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wymieszać. 

Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać. Dodać przygotowane wcześniej gruszki i dokładnie połączyć. 

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

czwartek, 18 grudnia 2014

Fantastyczne ciasto, które doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Kruche ciasto z masą orzechową, krem chałwowy i polewa czekoladowa. Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Prawdziwa rozpusta :). Nie jest skomplikowane, robi się je szybko. Polecam bardzo! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 150 g margaryny Palma Bielmar
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Margarynę posiekać, dodać mąkę, cukier, jajka, śmietanę i sodę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Pierwszą wyłożyć na blachę o wymiarach , drugą odłożyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Masa orzechowa:

  • 225 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g margaryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

 

Orzechy, margarynę, miód i cukier przełożyć do rondelka, podsmażyć. Masę orzechową wyłożyć na drugą część ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Krem chałwowy:

  • 150 g chałwy
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać chałwę, ciągle ucierając. 

Ostudzone ciasto z masą orzechową posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim plackiem.

Składniki na polewę, czyli masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ciągle mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Smacznego :)

 

środa, 17 grudnia 2014

Propozycja na tegoroczne święta. Delikatny, puszysty sernik na spodzie brownie z odrobiną cynamonu, zwieńczony polewą czekoladową z migdałami. Dodatkowo oprószony cynamonem. Pyszny! Bardzo kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Mnie zachwycił, gości również :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Czekoladę rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem i przygotowaną wcześniej czekoladą. Dodać jajko, mąkę, kakao i cynamon, zmiksować do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przestudzić.

Masa serowa:

  • 400 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła

+

  • 50 g migdałów bez skórki
  • cynamon

 

Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować do połączenia. Dodać płynną czekoladę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie połączyć.

Masę serową wylać na czekoladowy spód. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kolejną godzinę. Całkowicie wystudzić.

Polewa - Czekoladę ze śmietanką i margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać migdały (bez skórki), wymieszać. Jeszcze ciepłą udekorować ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cynamonem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bardzo miękkie drożdżówki, wręcz rozpływają się w ustach :). Intensywnie cynamonowe, słodkie. Dodatek puree dyniowego sprawia, że mają piękny, żółty kolor. Cynamonowe nadzienie idealnie komponuje się ze smakiem dyni, jestem pewna, że i Wam zasmakuje :) Bułeczki są bardzo aromatyczne, puszyste i wilgotne. Długo zachowują świeżość. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 175 g puree z dyni
  • 30 g świeżych drożdży
  • 75 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Nadzienie:

  • 60 g stopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

W misce połączyć pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier, puree, wodę, jajko, olej i cynamon. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto klei się do rąk, ale należy unikać dodania większej ilości mąki.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ciasno zwinąć w rulon, który podzielić na 8 równej długości ślimaków.

Bułeczki ciasno ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: cynamon dynia
22:15, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (31) »
sobota, 13 grudnia 2014

Po prostu pyszne! Kruche, maślane ciasto, masa z mleka w proszku z orzechami włoskimi i migdałami... Osobno smakują nieziemsko, co dopiero gdy je połączyć. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, świetnie się prezentują. Będą idealne na świąteczny stół :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła 
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżki śmietany

Krem:

  • 100 g masła
  • 100 g mleka w proszku
  • 75 g mieszanki orzechów włoskich i migdałów
  • kilka orzechów do dekoracji

 

Mąkę, cukier, miękką margarynę, żółtko i śmietanę wymieszać szybko mikserem, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Foremki do babeczek natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

Margarynę rozpuścić, zmiksować z mlekiem w proszku. Dodać posiekane orzechy i migdały, delikatnie połączyć. Masę nakładać do ostudzonych babeczek. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

czwartek, 11 grudnia 2014

Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie, by w okresie świątecznym jej u mnie zabrakło. Niezwykle aromatyczna, nadaje smaku każdemu ciastu :) Robi się ją błyskawicznie i jest nieskomplikowana. Serdecznie polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 40 g mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 5-8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 5-6 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż utrzeć w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na proszek. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczka i zakręcić. 

Tagi: cynamon imbir
00:09, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (31) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria