piątek, 17 listopada 2017

Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 190 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria